21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAsigurare obligatorie pentru executia cladirilor

Asigurare obligatorie pentru executia cladirilor

Investitorii sau proprietarii de cladiri vor fi obligati sa-si asigure imobilele atât pe perioada executiei, cât si pe durata de folosinta. Persoanele care nu vor respecta acest lucru risca amenzi pornind de la 10.000 de lei.


Aceasta prevedere este deocamdata doar la stadiul de propunere, fiind o initiativa a Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC). Proiectul Codului Constructorilor este in acest moment in dezbatere, iar cei interesati il pot gasi pe site-ul institutiei (www.isc-web.ro). In perspectiva integrarii României in Uniunea Europeana, asigurarea obligatorie a locuintei este un lucru inerent, mai ales ca in UE asigurarea este obligatorie. De fapt, potrivit www.imobiliare.run.ro, aceasta a fost premisa de la care au pornit si initiatorii proiectului. „Asigurarea imobilelor este obligatorie in UE, in timp ce la noi 70% dintre cladiri nu au astfel de asigurari“, a declarat Dorina Isopescu, inspector general al ISC.


Constructorii craioveni, asigurati in proportie de 30%


Proiectul prevede obligativitatea asigurarii „cladirilor de investitori sau de proprietari, pe durata executiei acestora si pe toata durata de folosinta“. In caz contrar, acestia risca amenzi de minimum 10.000 de lei. In Craiova exista constructori care apeleaza la produse de asigurare. „O data cu integrarea in UE, asigurarea va fi oricum obligatorie. Constructorii care colaborau cu firme din strainatate faceau deja asigurari. La acestia se adauga constructorii care participau la licitatii. In acest moment nu cred insa ca procentul constructorilor care asigura lucrarile ajunge la 30%“, a declarat Puiu Nicolae, directorul sucursalei Oltenia a uneia dintre societatile de asigurare-reasigurare. Potrivit acestuia, procentul proprietarilor de cladiri care le si asigura este de 50 – 60%.


Certificatul de conformitate garanteaza imobilul


Proiectul ISC mai prevede, in forma actuala, si faptul ca orice cladire sa detina un certificat de conformitate care sa garanteze cumparatorului ca imobilul respectiv este conform cu proiectul initial. Acesta ar trebui avizat de ISC.


Potrivit analistilor imobiliari de pe piata craioveana, acest certificat de conformitate ar fi necesar. „In momentul de fata, cladirile sunt achizitionate pe riscul clientului. Daca s-ar emite un astfel de certificat care sa ateste ca respectiva cladire este conform proiectului initial, ar fi o nota in plus pentru respectivul imobil“, a declarat Niculina Otovescu, directoarea unei agentii imobiliare din Craiova. Potrivit acesteia, prin actul notarial, vânzatorul se angajeaza ca remediaza eventualele vicii ascunse, insa cumparatorul nu-l mai cauta pe vechiul proprietar.


„Forma actuala va suferi multe modificari“


Propunerea ISC va putea fi respinsa sau acceptata, insa, o data aprobata, aceasta va trebui sa fie insotita de legi specifice. „Acest Cod al Constructorilor este supus unei analize. Reprezentantii ISC incearca sa realizeze ceva, insa forma actuala va suferi multe modificari. Deocamdata, vor fi respectate legile in vigoare“, a declarat Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor de Constructii. Potrivit acestuia, acest Cod este asemanator cu cel din Franta.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS