10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMunicipiile vor procent din incasarile Distrigaz si Electrica

Municipiile vor procent din incasarile Distrigaz si Electrica

Asociatia municipiilor din România face lobby pentru ca un procent din incasarile Distrigaz si Electrica sa ramâna la autoritatile locale pe terenurile carora trec conductele de gaz sau retelele electrice.


La ultima sedinta a reprezentantilor oraselor municipii, participantii au solicitat presedintelui României sa intermedieze si sa medieze o intâlnire intre guvern, reprezentantii municipiilor si cei ai Distrigaz si Electrica. Municipalitatile vor sa propuna ca un procent din incasarile celor doua societati comerciale private sa intre in bugetul autoritatilor locale. Intâlnirea este preconizata sa se desfasoare inainte de aderarea la Uniunea Europeana. Nicoleta Miulescu, secretarul Primariei Craiova, crede ca orasele mari au o problema dupa aderare pentru ca, desi teoretic raspund de toate, ele nu detin nimic. La sedinta de lucru a Asociatiei municipiilor s-a discutat ca un procent din incasarile Distrigaz si Electrica sa ramâna la autoritatile locale.


Ministerele, frâna descentralizarii


Asociatia municipiilor isi intemeiaza solicitarile pe faptul ca firmele in discutie sunt societati private care se folosesc de domeniul public (este vorba de traversarea domeniului public de catre conductele de gaz si retelele electrice) fara a plati nici un ban. „Pâna acum avem semnale ca Distrigaz este de acord sa renegocieze contractul prin includerea procentului in discutie. Nu stim daca si Electrica va dori acest lucru, dar, in conditiile in care propunerea asociatiei va deveni lege, nu mai este cale de intors. Un lucru cert este faptul ca ministerele nu doresc descentralizarea din motive care noua ne scapa. Nu putem sa raspundem de tot ce este intr-un oras si in realitate sa nu avem nimic“, a precizat Nicoleta Miulescu.


Alt punct sensibil pe care reprezentantii municipalitatilor l-au discutat la intrunirea de saptamâna trecuta a fost acela al preluarii bazei materiale a unitatilor militare dezafectate. Autoritatile locale au aratat cu degetul acuzator catre Ministerul Apararii Nationale care tine cu dintii de terenurile imense ale fostelor unitati militare si pe care vrea sa le valorifice in conditiile in care pamântul ar fi mult mai util comunitatilor locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS