14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe sa intrebi la un interviu de recrutare

Ce sa intrebi la un interviu de recrutare

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj a organizat vineri Bursa locurilor de munca pentru ramurile deficitare in forta de munca (confectii, constructii, industria constructiilor de masini).


Dintre cele aproximativ 860 de locuri de munca scoase la concurs, cele mai multe (aproximativ 600) au fost pentru muncitori calificati in domeniile deficitare mentionate mai sus. Au mai fost insa disponibile si locuri de munca pentru absolventi de studii superioare (inginer cadastru, consilier juridic, arhitect), absolventi de studii medii, dar si pentru muncitori necalificati. Desi se presupune ca majoritatea oamenilor veniti la Bursa sunt in cautarea unui loc de munca, prima intrebare a craiovenilor a fost legata de salariu, fapt care nu a fost tocmai pe placul angajatorilor. Acestia sunt de parere ca ar fi trebuit sa intrebe mai intâi de fisa postului si abia apoi de beneficiile salariale.


Puneti intrebari despre ceea ce puteti oferi


Având in vedere faptul ca orice bursa a locurilor de munca este loc de intâlnire pentru cererea si oferta de munca din piata, intâlnirea angajator – potential angajat decurge ca un interviu preliminar. Candidatul trebuie sa-si pregateasca de acasa o lista cu potentialele intrebari. Potrivit specialistilor www.121.ro, exista doua tipuri de intrebari pe care le puteti pune angajatorilor – intrebari despre ceea ce puteti oferi si intrebari ce vizeaza ceea ce un angajator va poate oferi. Din prima categorie fac parte intrebari de genul: „Ce fel de persoana cautati pentru acea pozitie?“, „Ce tip de background educational preferati?“, „Ce experienta anterioara de munca este necesara?“, „Ce alte abilitati (limbi straine, cunostinte PC) sunt cautate?“.


Intrebari care vizeaza ceea ce va ofera angajatorul


Potrivit specialistilor 121.ro, din categoria intrebarilor despre ceea ce angajatorul va poate oferi fac parte intrebarile de genul: „Câti angajati aveti?“, „Ce beneficii ofera compania?“, „Ce oportunitati de avansare ofera compania?“, „La ce nivel sperati sa ajunga compania in urmatorii ani?“, „Ce altceva mai pot sti despre companie?“, „Cum va pot contacta daca mai am intrebari mai târziu?“.


Procesul de recrutare


Desi pe piata muncii exista si cazuri in care angajatorul isi selecteaza personalul „dupa ureche“ (intreaba in stânga si-a dreapta de un potential angajat), angajatorii prezenti la un târg de locuri de munca prefera sa faca o selectie profesionala a angajatilor (realizata de un departament de resurse umane sau de o firma specializata in domeniu). Anuntul de angajare al acestora include o analiza a postului (ce trebuie sa faca, regulile pe care trebuie sa le urmeze, aptitudinile si calitatile necesare postului). Urmatoarea etapa consta in selectarea CV-urilor, pe baza criteriilor cele mai importante pentru postul respectiv si invitatia la interviu. Urmeaza proba de lucru si intâlnirea cu factorul de decizie. Potrivit site-ului www.121.ro, ordinea acestor faze nu este insa „batuta in cuie“. E posibil ca proba sa fie data la prima intâlnire, individual sau la comun, sau sa apara in ultima parte a selectiei. De asemenea, este posibil ca interviul sa includa proba.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII