24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTermoficarea Craiova - si pagubita, si cu banii luati

Termoficarea Craiova – si pagubita, si cu banii luati

Explozia unei magistrale de gaze pe 27 ianuarie 2006, in cartierul Lapus, a distrus un punct termic a carui refacere a costat Termoficarea cinci miliarde. Desi a fost declarata oficial vinovata de producerea deflagratiei, Distrigaz Sud pune la respect regia pentru o datorie tot de cinci miliarde de lei.


Politistii Sectiei 3 Craiova au incheiat recent cercetarile in cazul deflagratiei produse pe 27 ianuarie, in cartierul craiovean Lapus, din cauza unei fisuri in magistrala de gaze din zona si soldata cu moartea a doua persoane. Acestia au propus neinceperea urmaririi penale fata de angajatii Distrigaz Sud, proprietarul retelei, considerând ca explozia a fost un accident nefericit, care n-a tinut de vinovatia unei anumite persoane. Concluzia este parte a unui dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova, procurorii urmând sa dea solutia in acest caz. In acelasi dosar, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj a desfasurat propria ancheta, dat fiind faptul ca victimele exploziei se aflau in timpul serviciului. Expertiza tehnica a accidentului i-a dus pe inspectori la concluzia ca societatea este clar vinovata de producerea deflagratiei, deoarece nu a respectat normele de securitate in domeniul transportului de gaze. Totodata, ITM a si sanctionat compania cu o amenda de 110 milioane de lei vechi, pe care Distrigaz Sud nu a platit-o, dupa cum a precizat, la vremea respectiva, inspectorul-sef Silviu Cotiga. Acum, institutiile prejudiciate de explozie desfasoara in paralel un proces pentru recuperarea pagubelor. Spre exemplu, Regia de Termoficare Craiova revendica suma de cinci miliarde de lei vechi, adica atât cât a investit in refacerea PT 3, distrus de explozie. Coincidenta face ca, in acest moment, regia sa aiba catre Distrigaz o datorie tot de cinci miliarde de lei vechi, in contul gazului furnizat pentru centralele termice din oras. Un timp, craiovenii racordati la centrale au ramas in frig, pentru ca Distrigaz Sud a sistat furnizarea gazului.


„Noi mai avem catre Distrigaz Sud o restanta de cinci miliarde de lei, pe care o vom achita pâna la sfârsitul acestei saptamâni. De la ei, avem de incasat tot cinci miliarde. Cam atât ne-a costat refacerea PT 3 distrus de explozie. Din pacate, nu se pot face compensari in astfel de cazuri. A trebuit sa ne constituim parte civila in procesul intentat companiei pentru recuperarea banilor. E mai greu, o sa dureze mult“, a precizat Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova. Paradoxul este ca tot pagubitul exploziei trebuie sa plateasca bani, apoi sa astepte recuperarea lor dupa terminarea procesului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS