9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGazul craiovenilor, la mila privatilor

Gazul craiovenilor, la mila privatilor

Peste 250 de dosare pentru racordarea la reteaua de gaze din Craiova zac de aproape sapte luni prin mapele unor firme din Bucuresti, care au câstigat licitatia organizata de Distrigaz Sud SA pentru dreptul de a realiza bransamente in Dolj si Olt.


Craiovenii care au solicitat la inceputul acestui an racordarea la sistemul de alimentare cu gaz metan au ajuns la capatul rabdarii, primele semne ale sezonului rece gasindu-i tot fara flacara la aragaz. Implicit, sesizarile lansate catre sediul Sucursalei Craiova a Distrigaz Sud SA s-au inmultit precum ciupercile dupa ploaie, iar injuriile au cazut grindina peste angajatii operatorului din Banie. Reprezentantii craioveni ai Distrigaz Sud au decis in cele din urma sa rupa tacerea si sa ne ofere detalii despre cosmarul bransarii, instituit in primavara acestui an de birourile din Capitala ale societatii. Astfel, conform noului program de acces la serviciile Distrigaz Sud SA România, activitatea de avizare, autorizare, conectare a unui consumator la sistem cade, prin contract, in sarcina unor firme care au câstigat licitatia organizata in Bucuresti la inceputul anului. In ciuda insistentelor, nu am primit date despre caietul de sarcini, dar ni s-a confirmat ca, pentru judetele Dolj si Olt, au fost desemnate câstigatoare doua firme din Capitala, una dintre ele primind girul Distrigaz pentru 11 judete. Seful Serviciului Acces al Distrigaz Sud Craiova, Stefan Constantin, spune ca, in afara de participarea sa la Comisia de acord unic constituita la nivelul municipalitatii, pentru emiterea avizului preautorizare, Distrigaz Sud Craiova nu detine nici o pârghie in controlul acestor firme. „Nu comentam hotarârea luata la centru. SC Pesit Rom SRL si SC Bohlen & Doyen SRL, ambele din Bucuresti, au incheiat contracte cu Distrigaz Sud SA, in urma licitatiei. Potrivit contractelor, noi le predam acestor firme ordinele de bransare pentru clienti, iar ele au obligatia ca, in termen de 75 de zile de la inregistrarea ordinului, sa obtina autorizatia si sa efectueze lucrarea. Eu pot doar sa vad stadiul dosarelor, sa fac receptia lucrarii si, eventual, sa aplic penalizarile pentru intârziere“, a declarat Stefan Constantin. El a confirmat ca partenerii Distrigaz au preluat primele documentatii pe 10 si 30 martie 2006 si ca, din totalul de 250 de solicitari gestionate de SC Pesit Rom si SC Bohlen & Doyen, nici una nu fusese solutionata pâna pe 23 septembrie 2006. „Parerea mea este ca aceste unitati nu prea si-au facut calculele inainte de a intra in hora. Nu-mi explic cum altfel e posibil ca pe 23 septembrie sa nu mi se solicite nici o receptie de lucrare predata pe 10 martie. Am primit o multime de sesizari de la craioveni, pe care le-am comunicat mai departe la sediul central. Despre injuraturi nu va mai spun…“, a mai aratat seful Serviciului Acces. Mentionam ca, pâna in 2006, viitorul beneficiar avea dreptul de a-si alege proiectantul si firma executanta, cu conditia ca acestia sa fie autorizati de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale.


Scuze si nepasare


Directoarea SC Pesit Rom, Rodica Ostafe, spune ca de vina pentru intârzieri sunt ineditul programului si multimea de conditii impuse de legislatia in vigoare. „E adevarat ca lucrurile se misca greu, atât din cauza avizelor de la ceilalti furnizori de utilitati, cât si din pricina programului si a reorganizarii continue a acestei activitati, din mai multe puncte de vedere: facturare, conditii tehnice etc.“, a spus directoarea SC Pesit Rom.


Atât reprezentantii Distrigaz Sud, cât si functionarii Primariei Craiova o contrazic pe Rodica Ostafe, sustinând ca modul de obtinere a autorizatiei de construire nu s-a modificat, iar avizul final al Distrigaz si realizarea efectiva a bransamentului nu se pot prelungi mai mult de sapte zile. „Comisia de acord unic se intruneste de doua ori pe saptamâna la Primaria Craiova. Daca include toate avizele si proiectul, orice dosar primeste acordul pentru autorizare, mai ales când e vorba de un racord la gaze, care nu se compara, ca si complexitate, cu o constructie, de pilda“, a precizat Adriana Motocu, directoarea Directiei Tehnice a Primariei Craiova. „Firmele au la dispozitie doua luni pentru autorizare, plus doua saptamâni pentru avizul nostru final si realizarea lucrarii, care nu le poate lua mai mult de doua zile. Nu este firesc ca in acest timp sa nu fie emisa o autorizatie, daca cineva se ocupa in mod special de aceasta actiune“, a afirmat Stefan Constantin, specialist al Distrigaz Sud Craiova.


Reprezentantul de zona al SC Bohlen & Doyen SRL, un oarecare domn Manoliu, a declarat ca nu este indreptatit sa ofere informatii despre cum sunt inselate asteptarile craiovenilor si s-a aratat plictisit de sesizarile acestora. „Asa, si? Spuneti-mi ceva nou! Sau, mai bine, luati numarul de telefon de la sediul nostru, de la individul care v-a dat si numarul meu, ca probabil il are, si sunati acolo. Eu nu sunt abilitat sa dau relatii presei“, si-a aratat domul Manoliu respectul fata de clienti.


Semn de mea culpa


In august, Distrigaz Sud SA a desemnat inca doua firme pentru executarea de bransamente in Dolj si Olt, insa „de-ale casei“, de aceasta data. Societatea doljeana s-a angajat sa execute 80 de racorduri in acest an, dintre care 20 au fost deja receptate sau macar autorizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU