17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImbunatatirile cresc pretul apartamentelor

Imbunatatirile cresc pretul apartamentelor

Daca pâna mai acum câtva timp ofertele de vânzare de locuinte cuprindeau numai apartamente imbunatatite si neimbunatatite, in ultima perioada au aparut si cele superimbunatatite. Care e diferenta intre o locuinta imbunatatita si una superimbunatatita, ne spun specialistii din domeniu.


Alegerea viitoarei locuinte este, de cele mai multe ori, un moment pe cât de emotionant, pe atât de stresant, mai ales ca presupune plimbari dintr-un cartier in altul, de la un apartament la altul. Inainte de aceste vizite, cumparatorul si vânzatorul au insa o discutie in care este prezentat apartamentul. La ce trebuie sa va asteptati când vi se vorbeste despre un apartament imbunatatit? „Un apartament imbunatatit este dotat cu gresie, faianta si parchet. Unii vânzatori considera imbunatatiri si cablul si RDS-ul“, a declarat Bibina Dica, directorul agentiei imobiliare Biros Imob. Numarul modificarilor aduse la un apartament neimbunatatit, pentru a-l transforma in unul imbunatatit, poate fi insa mult mai mare. „Un apartament imbunatatit presupune, pe lânga parchet, gresie si faianta, tocarie schimbata, termopan, si o usa solida la intrare“, a spus unul dintre angajatii de la agentia imobiliara Colosseum.


Apartamentul superimbunatatit, locuinta de lux


Un apartament superimbunatatit este, de fapt, unul in care luxul este la el acasa. „Un apartament superimbunatatit are amenajari de interior speciale si modificari – este rigipsat, are living, bar, balcoane inchise in spatiul de locuit, arcade, tocarie din lemn de cires/stejar, aer conditionat si neaparat centrala proprie. La acestea se pot adauga obiecte sanitare de lux, cabine de dus performante, poate chiar cada cu vibromasaj, si un parchet de calitate, din lemn (parchetul laminat e ieftin si mai usor de montat)“, a afirmat agentul imobiliar de la Colosseum. Potrivit acestuia, se poate vorbi de un apartament superimbunatatit numai in cazul unei locuinte cu o suprafata de minimum 40 de metri patrati.


Numarul imbunatatirilor la un astfel de apartament nu este insa batut in cuie. „Termenul superimbunatatit este folosit pentru a reliefa faptul ca apartamentul e la cheie. Intelesul sau este insa relativ si depinde de standardele fiecarui client“, a declarat Valeriu Onescu, director general al agentiei Rai Imobiliare.


Din punct de vedere al pretului, potrivit specialistilor imobiliari, adaugirile aduse unui apartament pentru a fi considerat imbunatatit scad contul proprietarului, in medie, cu 20.000 RON, in timp ce unul superimbunatatit cu minimum 40.000 RON. Sumele acestea se adauga, in general, la pretul unui apartament fara imbunatatiri (are doar faianta si gresie vechi si parchet din constructie sau linoleum).


Craiovenii vor apartamente fara imbunatatiri


Cu toate ca imbunatatirile aduse apartamentelor pot fi extrem de variate, craiovenii par sa prefere in continuare sa cumpere locuinte fara imbunatatiri. „Majoritatea clientilor (in proportie de aproximativ 85%) prefera un apartament mai ieftin, fara imbunatatiri, pentru a putea sa-l modifice dupa bunul plac. Restul clientilor vor apartamente de-a gata“, a spus Valeriu Onescu. Potrivit acestuia, sunt si clienti care, chiar daca nu vor apartamente imbunatatite, desi au bugetul planificat pentru a-i aduce imbunatatiri, dupa ce vad un apartament cu mult bun gust se razgândesc si il achizitioneaza. Conditia principala este insa ca imbunatatirile aduse sa corespunda viziunii si gusturilor cumparatorului si sa fie bune calitativ – clientul nu trebuie sa aiba impresia ca au fost facute numai pentru a creste pretul imobilului. „Cel mai greu se vând apartamentele imbunatatite (nu cele superimbunatatite) pentru ca proprietarul cere o anumita suma de bani, iar cumparatorul nu prea e dispus sa o dea pentru ca vrea sa renunte la acele imbunatatiri si sa-i aduca altele mai deosebite“, a adaugat Onescu.


Pretul apartamentelor fara imbunatatiri


– Garsoniera semidecomandata – aproximativ 70.000 RON


– Garsoniera decomandata – aproximativ 90.000 RON


– Apartament cu 2 camere semidecomandat – aproximativ 110.000 RON


– Apartament cu 2 camere decomandat – aproximativ 125.000 RON


– Apartament cu 3 camere semidecomandat – aproximativ 140.000 RON


– Apartament cu 3 camere decomandat – aproximativ 170.000 RON


– Apartament cu 4 camere decomandat – aproximativ 200.000 RON


Au fost luate in considerare apartamentele din zone semicentrale (Brazda, Rovine).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS