5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cu marfa in hambare

Din cauza pretului mic oferit pe piata, cultivatorii de grâu prefera sa-si tina marfa pe stoc decât s-o vânda pe nimic si sa recupereze jumatate din investitie. Cu toate ca pretul de referinta este de 4.500 de lei pe kilogram, grâul se vinde acum cu maximum 3.500 de lei pe kilogram.


Circa 150.000 de tone de grâu din productia 2006 risca sa ramâna in hambarele doljenilor, din cauza preturilor scazute de pe piata, sustin specialistii in domeniu. In prezent, un kilogram de grâu se vinde pe piata cu maximum 3.500 de lei vechi, cu mult sub costurile reale de productie si chiar sub pretul de referinta de 4.500 de lei pe kilogram stabilit de guvern pentru acest an. In Dolj, productia totala a fost de peste 400.000 de tone, aproape dublu fata de necesitatile judetului. Practic, jumatate din aceasta cantitate ar trebui sa mearga in afara judetului. Producatorii se plâng insa ca, la actualele preturi, vor ramâne cu grâul in stoc sau vor fi nevoiti sa-l vânda cu foarte putin, iesind in pierdere. „Costurile de productie sunt de cel putin 15 milioane de lei pe hectar. Acestea nu sunt acoperite, chiar si cu o productie de 4.000 – 4.500 de kilograme la hectar. Situatia este cauzata si de subventii. Cei din UE primesc 400-500 de euro subventii la hectar, la noi se primesc maximum 30 de euro pe hectar. Consideram ca statul ar trebui sa intervina si sa acorde subventii cel putin la jumatatea celor din UE. Altfel, producatorii dau faliment“, a declarat Constantin Iancu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli Dolj. Acesta a mai spus ca subventiile mici din 2006 ii vor descuraja pe agricultori sa mai infiinteze culturi de grâu: „Anul acesta se acorda subventii de numai 10.000 de lei vechi pentru litrul de motorina. In aceste conditii, noi nu putem sa facem fata. Multi dintre agricultori s-au reorientat spre culturile de rapita si floarea-soarelui, care asigura un profit mai mare“. Producatorii spera ca pretul de piata al grâului sa creasca, pentru a-si scoate macar o parte din investitii. Cu toate acestea, marii beneficiari ai acestei situatii nu vor fi micii cultivatori, ci societatile cu cifra de afaceri mare. „Apreciem ca pretul grâului va mai creste, in special la cel de panificatie. Marii angrosisti care cumpara acum vor obtine un pret de cel putin 5.000 de lei pe kilogram in luna decembrie. Noi nu putem sa ne permitem, pentru ca avem nevoie de bani“, a mai spus Constantin Iancu.


Subventii minuscule


Potrivit Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, productia medie din acest an a fost de 2.000 de kilograme la hectar. „In conditiile in care costurile de productie sunt de cel putin 15 milioane de lei, un pret al pietei de 3.500 de lei pe kilogram asigura sapte milioane de lei beneficiarului, adica mai putin de jumatate din banii investiti. Situatia va descuraja producatorii locali sa mai infiinteze culturi de grâu. Spre exemplu, in acest an s-a recoltat grâu de pe circa 230.000 de hectare, iar in 2007 se estimeaza ca numarul hectarelor insamântate va fi de numai 145.000. La acest lucru ar contribui si subventiile mici acordate, in comparatie cu cele de anul trecut“, a spus Nicolae Stancu, sef birou vegetal in cadrul DADR Dolj.


Anul acesta, singura subventie pentru infiintarea culturilor de grâu consta in acordarea a 10.000 de lei vechi la litrul de motorina consumat. Aceasta inseamna 386.000 de lei vechi, având in vedere ca s-a considerat ca, pentru infiintarea unui hectar de cultura, sunt necesari 38,6 litri de motorina. Spre comparatie, anul trecut s-au acordat subventii de 1.350.000 de lei la hectar, la care s-au adaugat 400.000 de lei pentru motorina si alti 400 de lei prima pentru fiecare kilogram de grâu. Aceasta a si contribuit la suprafata mare insamântata cu grâu. Specialistii nu prevad vremuri bune pentru producatori, chiar si in conditiile in care preturile vor mai creste. „Daca s-ar scoate o productie de 3.500 de kilograme la hectar, pretul unui kilogram de grâu ar trebui sa fie de 5.000 de lei si de 5.500 de lei pentru a asigura beneficiarului un profit de 10%. Asadar, chiar daca pretul va creste la 4.000 de lei pe kilogram tot nu este suficient“, a concluzionat Nicolae Stancu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS