5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Joburi de vacanta

Mai sunt câteva saptamâni de vara si tinerii sunt inca in vacanta. Elevii in ani terminali si studentii care si-au cheltuit toate economiile mai au timp sa le puna la loc. Din categoria joburilor care ii pot ajuta in acest sens fac parte cele de barman, picol, ajutor de bucatar sau promoter.


Cu toate ca vara este aproape pe sfârsite, zilele trecute craiovenii, si nu numai, s-au confruntat cu temperaturi de peste 40 de grade. Pentru a scapa de canicula si a face fata mai usor temperaturilor excesive, multi români isi petrec week-end-urile fie pe terase, fie la mare sau la munte. De aceea, cei care vor sa imbine utilul cu placutul si timpul le permite acest lucru se pot orienta catre locuri de munca unde sa câstige ceva bani, dar si sa socializeze si sa se distreze. In categoria joburilor de vara se inscriu in primul rând cele din domeniul serviciilor – barman, picol, chelner, mai ales ca litoralul e ticsit de restaurante, terase, baruri si dicoteci, in permanenta nevoie de personal. E adevarat ca persoanele care s-au angajat pe aceste posturi la inceputul verii sunt in avantaj insa si acum pe litoral exista anunturi de angajare pentru aceste posturi. Recomandarea specialistilor este sa nu pornesti la drum de unul singur si sa-ti anunti parintii unde esti angajat(a) si cât mai stai.


Pentru a face fata afluentei de clienti, trebuie sa dai dovada de multa indemânare si rabdare. Daca esti o prezenta agreabila, cu siguranta ca, pe lânga salariu, vei primi si un bacsis frumusel. In anumite localuri toate bacsisurile merg la barman si la sfârsitul turei acestea se impart in mod egal intre toti cei care au lucrat pe tura.


Bani din plimbarea prin tara


Din categoria posturilor pe care poti fi incadrat pe litoral mai fac parte si cea de ajutor de bucatar sau de vânzator. Tinerii carora nu le surâd deloc aceste tipuri de locuri de munca si sunt dispusi sa calatoreasca se pot orienta catre meseria de ghid turistic. Pentru aceasta trebuie insa sa vorbesti cel putin una-doua limbi straine, sa ai rabdare si chef de povestit despre frumusetile patriei. Avantajul acestei meserii este acela ca poti vizita gratuit mai multe destinatii. In plus, ai cazare gratuita, faci cunostinta cu oameni multi, si de ce nu, legi prietenii. Mai mult, iti poti exersa talentul poliglot.


Samplingul – o activitate de vara, si nu numai


O activitate inedita pe care o poti incerca in vacanta este si aceea de promoter sau hostess pe care o poti practica daca esti o persoana sociabila, comunicativa si ai un zâmbet frumos pe care sa-l imparti in stânga si-n dreapta. Samplingul (activitate de marketing direct prin care producatorul da ocazia consumatorilor sa incerce gratuit un produs – n.r.) se face in general cu tineri cu o infatisare placuta, astfel ca si fizicul este, la rândul sau, destul de important pentru acest tip de activitate. Cei care se tem ca nu s-ar putea descurca in acest tip de activitate ar trebui sa stie ca primesc instruire despre modul in care sa promoveze respectivul produs in spiritul campaniei din care face parte („acum mai proaspat“, „acum mai mult“, „sansa ta de câstig“, „produs 100% natural“, „calitate germana“). Având in vedere ca acest tip de activitate se desfasoara in magazine, supermarketuri, farmacii, cinematografe, baruri, parcuri, stradal in punctele de mare trafic, ar trebui sa va placa si sa nu va fie rusine ca impartiti fluturasi si prezentati oferte speciale in costume amuzante. Dezavantajul acestui loc de munca este acela ca, in general, agentiile de publicitate specializate pe organizare de eveniment, BLT-uri si direct marketing & promotii isi fac mai intâi o baza de date si contacteaza candidatii când au nevoie. Avantajele sunt multiple – bani pe lânga salariu, se primesc produse si materiale promotionale (pixuri, sepci, tricouri). In plus, cunosti multa lume si poti ramâne colaborator sau angajat constant. Acesta din urma este un avantaj al tuturor joburilor de vacanta, mai ales daca alegeti sa lucrati in orasul in care locuiti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS