6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriExecutarea silita, arma moarta a regiilor

Executarea silita, arma moarta a regiilor

Desi au de incasat peste 1.000 de miliarde de la datornicii craioveni, furnizorii de utilitati nu pot beneficia direct de pârghiile juridice pentru a-si recupera banii, intrucât nu au contracte cu consumatorul propriu-zis, ci numai cu asociatiile de proprietari. Acestea, la rândul lor, din joi in pasti reusesc sa obtina câte o decizie de executare silita a rau-platnicilor.


Desi unitatile distribuitoare de utilitati din Craiova sunt sufocate de datorii, sefii lor spun ca au mâinile legate când vine vorba de recuperarea in instanta a restantelor. Si au in mare masura dreptate, intrucât legea nu le permite sa solicite o executare silita a unui debitor atâta vreme cât regia nu are un contract de furnizare cu acesta. Potrivit Legii nr. 114 din 1996 republicata, asociatia, si numai ea, are dreptul de a cere in instanta recuperarea debitelor la intretinere de la un proprietar, prin executare silita, daca acesta nu plateste un sfant timp de trei luni consecutiv. Mai departe, o data emisa o hotarâre judecatoreasca in favoarea asociatiei si o data ramasa definitiva si irevocabila si investita cu titlu executoriu, aceasta decizie poate fi cesionata oricaruia dintre creditorii la care asociatia este datoare. Directorul Regiei Autonome de Termoficare, Tatian Tudorache, a spus ca a reusit in doar trei cazuri, in 2006, sa obtina contravaloarea restanta a serviciilor de la rau-platnici, insa sumele recuperate de la acestia sunt infime pe lânga creantele totale ale unitatii, care se ridica la aproape 900 de miliarde de lei. „Singura posibilitate de a ne lua banii de la rau-platnici prin executare silita este sa cesionam titlul de executare de la cel care detine decizia, respectiv asociatia de proprietari care i-a dat in judecata. Noi nu putem sa-i chemam in instanta pe consumatorii rau-platnici persoane fizice cu care nu avem contract de furnizare. Putem, eventual, sa atacam asociatia de proprietari debitoare. In 2006, daca am incasat 100 de milioane de lei din executarile cesionate“, a declarat Tudorache. Directorul general al Regiei Autonome Apa, Liviu Ionita, a aratat ca regia nu a initiat nici un astfel de demers in 2006, desi unitatea are de incasat peste 70 de miliarde de la craioveni.


Instanta, reticenta la vânzarea silita a apartamentelor


Calea judecatoreasca a intoarcerii banilor pe utilitati de la datornici acolo unde le este locul, adica la regiile care au dat apa si caldura, dar n-au primit nimic in schimb, este greu de parcurs. Asociatiile de proprietari nu se dau in vânt s-o urmeze din pricina ca la celalalt capat nu le asteapta decât rareori rezultatul scontat.


„In general, o astfel de cerere de executare silita nu poate avea ca obiect decât locuinta. Mai departe, pentru ca o instanta sa accepte vânzarea cu forta a unui apartament evaluat la un miliard de lei pentru o datorie de cinci, zece sau chiar 20 de milioane trebuie avocati buni si, implicit, costisitori. Reprezentantii asociatiilor apreciaza astfel ca riscul este prea mare, iar practica a dovedit ca au dreptate“, a afirmat Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii de proprietari, din cadrul Primariei Craiova. Aspectul este confirmat de directorul Serviciului public de salubritate Craiova, Sorin Ciobanu:


„Noi prestam servicii si in baza contractelor cu beneficiarul direct, asadar putem cere in instanta executarea silita, lucru pe care l-am si facut in trecut, insa degeaba. De obicei, judecatorii nu agreeaza ideea de a decide scoaterea in strada a unei familii pentru ca noi sa recuperam doua – trei milioane de lei“.


Pretul caldurii, asteptat cu infrigurare


Craiovenii vor afla in scurt timp ce-i asteapta la iarna. Guvernul va anunta in câteva saptamâni un pret de referinta al gigacaloriei, la care autoritatile vor mai putea pune sau lua câte ceva, dupa caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII