14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStresul la serviciu afecteaza milioane de angajati

Stresul la serviciu afecteaza milioane de angajati

Stresul la locul de munca afecteaza peste 40 de milioane de angajati din UE, iar unul din cinci români sufera de aceasta afectiune. Care sunt cauzele stresului, cum se manifesta, precum si remediile recomandate de specialisti le puteti afla in cele de mai jos.


Statisticile arata ca stresul la locul de munca este cea mai intâlnita afectiune de care sufera angajatii. Un sfert dintre angajatii tarilor membre UE si unul din cinci români sunt expusi in timpul muncii unui stres foarte puternic si daunator. Tratamentul celor aproximativ 40 de milioane de oameni care sufera de pe urma stresului costa, in plus, pe angajatori, peste 20 de miliarde de euro anual.


De asemenea, Organizatia Internationala a Muncii (OIM) estimeaza ca stresul ocupational provoaca o pierdere echivalenta cu 10% din produsul intern brut al unei tari. Spre exemplu, in economia americana pierderile anuale sunt estimate la circa 300 de miliarde de dolari, iar cea engleza inregistreaza si ea pagube de aproximativ noua miliarde de lire sterline. Stresul in munca este o reactie de aparare, pe care oamenii o manifesta in cazul unor presiuni excesive sau al altor tipuri de cerinte care le sunt adresate. Poate fi determinat de presiuni profesionale, de unele extraprofesionale sau de ambele tipuri.


In cazul barbatilor, cauza principala care duce la stres este pierderea controlului la locul de munca. Lucratorul are sentimentul ca nu poate influenta cu nimic desfasurarea muncii, nu reuseste sa inteleaga nici procesul muncii, nici structura de organizare a firmei si nici locul sau acolo unde este angajat. Pentru femei, cel mai important lucru este siguranta locului de munca, ele se tem cel mai mult de pierderea postului.


Nu este boala, dar poate deveni


Stresul nu este o boala, dar poate duce la agravarea problemelor de sanatate si poate duce la depresie, ulcer la stomac si infarct miocardic. In forma incipienta, se manifesta prin afectiuni cardiace, dureri de spate, tulburari gastrointestinale si anxietate. Problemele initiale, cum ar fi deranjamentul stomacal si diareea, sunt foarte frecvente.


Atunci când stresul persista, apare pericolul imbolnavirii, deoarece organismul se afla intr-un continuu efort de adaptare, ceea ce modifica echilibrul nervos si hormonal, scade capacitatea de concentrare si productivitatea. Printre cauzele stresului ocupational mentionam: schimbarile majore ale instructiunilor si procedurilor, lucrul peste orele de program, reorganizarile majore, prea mult de lucru in timp prea scurt, lipsa recompensei sau aprecierii pentru rezultatele bune si foarte bune, conflictele intre angajatii sau grupurile de angajati care lucreaza la proiecte comune, responsabilitatile sau standardele lipsa sau confuze.


Alte cauze: comunicarea necorespunzatoare la locul de munca, sarcini si responsabilitati trasate neclar, incarcarea exagerata sau inegala cu sarcini, munca in salturi, stilul de munca al sefilor, conditiile de munca necorespunzatoare (zgomotul, neaerisirea etc.), pretentiile mult prea mari din partea angajatorului, insuficienta recunoastere a muncii, salariile mici, lipsa de perspectiva.


In plus, omul se poate trezi foarte repede intr-un cerc vicios: stresul duce la tulburari de somn, la insomnie, depresie, din care cauza scade randamentul muncii. Situatia duce la cresterea stresului, si asa mai departe. Stresul ocupational are ca efecte scaderea capacitatii intuitive, intelectuale, emotionale si fizice. In mediul profesional, specialistii recomanda ca solutii reducerea sarcinilor stresante si consultarea medicului, in cazul agravarii problemelor de sanatate.


Pentru eliminarea stresului ocupational, specialistii au mai multe sfaturi. In primul rând, acestia recomanda sa nu se mareasca numarul tigarilor fumate si cantitatea de cafea si alcool. In primul moment, acestea calmeaza stresul, dar pe termen lung sporesc starea de angoasa. Alt aspect este reprezentat de o alimentatie echilibrata, completata cu vitamine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS