10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLeasing-ul se schimba la fata

Leasing-ul se schimba la fata

Minimum 200.000 de euro capital social la infiintare. Clauze contractuale obligatorii si drepturi speciale in caz de faliment al partenerilor contractuali. Acestea sunt numai câteva dintre noile reglementari legislative.


Societatile de leasing financiar functioneaza de curând dupa noi reglementari legislative. Principalele noutati in domeniu se refera la modificarea sumei minime de subscriere pentru infiintarea unei societati din acest domeniu, precum si la relatiile contractuale intre finantatorul si utilizatorul bunului aflat in leasing. Pentru a infiinta o asemenea societate ai nevoie de cel putin 200.000 de euro, adica de sapte miliarde de lei vechi, si nu de 500 de milioane de lei, asa cum prevedea legea pâna acum. Si in relatiile locator – utilizator se puncteaza câteva reglementari si clauze obligatorii. Spre exemplu, in contractul de leasing trebuie prevazute obligatoriu clauze referitoare la valoarea avansului si la dobânda.


De asemenea, partenerii contractuali au prevederi speciale in cazul in care unul dintre ei intra in faliment si lichidare judiciara. Acestia devin opozabili fata de judecatorul sindic sau lichidator in cazuri de faliment. Cu alte cuvinte, se pot inscrie la masa credala pentru recuperarea prejudiciilor. Alta prevedere in domeniu se refera la faptul ca utilizatorul isi poate cumpara bunul inainte de sfârsitul perioadei de leasing, dar numai dupa 12 luni de la semnarea contractului. In lege se mai stipuleaza ca instanta de judecata poate sa pronunte o hotarâre care sa tina loc de act de vânzare-cumparare in cazul in care finantatorul nu respecta dreptul utilizatorului de a cumpara bunul la sfârsitul perioadei de leasing. In ceea ce priveste societatile in domeniu, acestea vor fi auditate anual, iar cele care au cifre de afaceri de peste cinci milioane de euro trebuie sa faca raportari periodice.


Reglementari necesare


Majoritatea celor care activeaza in domeniu sunt de parere ca reglementarile recente vin sa umple un gol legislativ, care era lasat, de multe ori, la arbitrajul instantelor de judecata. „Cred ca este foarte bine ca legea vine sa lamureasca aceste aspecte, care pâna acum erau lasate la arbitrajul instantelor de judecata. Din câte stiu, pe piata autohtona exista multe societati de leasing aflate in incapacitate de plata, asa ca era oportun ca legea sa clarifice drepturile utilizatorului in caz de faliment al finantatorului. Aceasta prevedere este insa si in sens invers, ceea ce este foarte bine“, a declarat Horatiu Buzatu, patron al unei firme care activeaza in domeniu.


Nici suma necesara pentru infiintarea unei firme de leasing nu pare exagerata.


„Nu mi se pare foarte mult 200.000 de euro. Având in vedere ca aceste societati finanteaza achizitii de bunuri de zeci de mii de euro, mi se pare corect sa existe o garantie ca le poate plati. Din contra, suma poate ca este chiar mica având in vedere valoarea contractelor“, a mai spus Buzatu. Analistii economici sunt de parere ca majorarea plafonului pentru capitalul social ii va descuraja pe multi sa isi infiinteze firme care ulterior sa dea faliment.


Potential de cinci miliarde de euro


Analistii economici considera ca piata de leasing din România este inca in formare si trebuie lasata sa se dezvolte fara constrângeri. In prezent, valoarea totala a contractelor de leasing este de 1,8 miliarde de euro, adica de noua ori mai mare decât in 1999, dar potentialul acestei piete este de cinci miliarde de euro, mai apreciaza specialistii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS