6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIMM-urile scapa de cosmarul ipotecilor

IMM-urile scapa de cosmarul ipotecilor

Pâna la sfârsitul anului, garantiile acordate IMM-urilor de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) vor tine locul garantiilor ipotecare cerute de banci. „Potrivit unui proiect de norme BNR, de la 31 august, garantiile emise de Fond vor fi tratate egal cu garantiile materiale“, a declarat ieri Aurel Saramet, directorul FNGCIMM, la deschiderea oficiala a filialei Craiova a Fondului. Potrivit lui Saramet, Craiova a fost aleasa ca locatie a filialei pentru ca de-a lungul timpului a fost una dintre reprezentantele cu cele mai mari performante. „In plus, statisticile si experienta mea personala au aratat ca, in zona Olteniei, performanta IMM-urilor s-a realizat mai rapid si a avut caracter de continuitate“, a adaugat Saramet.


La nivel national, Fondul mai are inca doua filiale (Sfântul Gheorghe si Focsani), 11 reprezentante si o sucursala. Filiala din Craiova are activitate regionala in judetele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinti si Hunedoara. „In primele sase luni, Fondul Local de Garantare Craiova a dat garantii de peste 150 de miliarde de lei vechi. Dintre acestea, aproximativ 40% au fost accesate in Dolj de 27 de societati comerciale, din care noua au fost garantii SAPARD“, a spus Gheorghe Lapadat, directorul general al Fondului Local de Garantare Craiova.


Fondul de Garantare, la concurenta cu bancile


Pâna la sfârsitul anului, Filiala Craiova va oferi si garantii directe celor interesati. „Când vom incepe creditarea, ne vom adresa societatilor cu risc inalt, cum e cazul start-up-urilor“, a spus Aurel Saramet.


Garantiile emise de Fond sunt solicitate de banci in cazul in care clientul nu prezinta suficiente garantii materiale pentru acordarea de credite. In acest moment, Fondul Local de Garantare Craiova acorda garantii atât persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, cât si persoanelor fizice cu un numar mediu de salariati mai mic de 250, cu o cifra de afaceri anuala pâna la 50 de milioane de euro, care respecta criteriul de autonomie (nu e detinuta o proportie mai mare de 25% de alta intreprindere).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS