10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum sa scoti bani din munca altora

Cum sa scoti bani din munca altora

Recrutarea si plasarea fortei de munca atât pe piata interna, cât si pe cea externa pare o afacere profitabila, având in vedere ca investitiile sunt minime. La acest lucru s-au gândit doi tineri craioveni, Adi Vaduva si Camelia Selaru, care au fondat o firma cu domeniile de activitate sus-mentionate.


„Ideea o aveam in cap de câtiva ani, insa am asteptat ca România sa fie acceptata in aceste programe. Pe piata de profil exista doua firme mai vechi, la Cluj si Brasov. Noi colaboram cu ele si plasam forta de munca pe piata externa. Recrutarile le facem prin anunturi la mica publicitate sau direct din Universitate, daca este vorba de programe la care pot participa studenti“, a explicat Adi Vaduva, asociat la OPTIMA CONSULTING SRL Craiova. Investitiile intr-o asemenea firma au fost minime si au constat in inchirierea si mobilarea unui apartament in centrul orasului. Costurile lunare: circa zece milioane de lei vechi. Beneficiile din comisioanele incasate la plasarea fortei de munca sunt insa consistente. Pentru un singur om care semneaza un contract de munca in SUA sau Anglia, firma incaseaza intre 300 si 500 de dolari. Clientul trebuie sa plateasca intocmirea si procesarea actelor de viza. Dupa obtinerea acesteia, poate sa munceasca intre trei si 12 luni la Marriot, Ritz, Hilton etc. „Firmele românesti cu care colaboram noi au parteneri externi care lucreaza cu angajatorii de acolo. Firmele straine spun ce posturi au libere, cât este salariul si cât costa cazarea. Intermediarii straini trimit ofertele in România, dupa care incepe procesul de recrutare“, a mai explicat Adi Vaduva. Firmele mari platesc bine pentru orice servicii: de la omul care te intâmpina cu «Bine ati venit!» la un mare hotel pâna la ospatari, barmani, receptioneri, cameriste etc.


Piata interna are perspective conditionate


Destul de cautat pentru piata externa este si programul denumit „aupair“. Prin acesta, persoanele in vârsta de pâna la 27 de ani, in special femeile, pot ca pe maximum doi ani sa locuiasca in gazda in Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Suedia, Islanda, Austria sau Germania. Persoanele care ajung acolo sunt platite pentru efectuarea unor munci casnice usoare, cinci zile pe saptamâna, cinci ore pe zi. In special, acest program este cautat de cei care vor sa mearga in strainatate la studii. In aceste cazuri, firma de plasament câstiga in medie circa 200 de dolari de persoana. O alta situatie este recrutarea de personal pentru firmele mari din Occident care vor sa-si deschida divizii de productie in România, datorita mâinii de lucru ieftine de aici. Firma din Craiova se afla in discutii cu o societate italiana care vrea sa-si deschida o fabrica de bijuterii si pietre pretioase la Craiova, pentru care a recrutat deja o parte de personal. „Este mult mai simplu asa pentru ei. De fapt, este o practica a firmelor mari, care se respecta. Atunci când intentioneaza sa-si deschida o afacere, angajeaza o firma specializata in recrutarea de personal. In felul acesta nu-si mai bat ei capul cu citirea a mii de CV-uri ale candidatilor“, a mai spus Adi Vaduva. Evident, dezvoltarea firmelor de recrutare si plasare a fortei de munca pe piata interna depinde, in cea mai mare masura, de atragerea investitorilor potenti financiar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU