15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinantari SAPARD de 1.400 de miliarde

Finantari SAPARD de 1.400 de miliarde

Din august 2002, oltenii au obtinut finantari SAPARD in valoare de peste 1.400 de miliarde de lei vechi. Cifra ar fi fost mult mai mare insa daca, pe parcursul derularii programului de finantare, autoritatile n-ar fi intâmpinat dificultati procedurale si financiare.


Potrivit statisticilor, cele mai multe proiecte au fost depuse in cadrul Masurii 2.1 – „Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale“, destinata autoritatilor publice locale, pentru construirea de drumuri si realizarea de sisteme de alimentare cu apa. Este vorba de 179 de cereri de finantare, valoarea totala a proiectelor fiind de 138,5 milioane de euro. Pâna in prezent, au fost contractate 79 de proiecte, in valoare de peste 62 de milioane de euro.


In ceea ce priveste infrastructura, autoritatile au intâmpinat mari dificultati in accesarea fondurilor. Cauzele au fost diverse: neinventarierea patrimoniului public al localitatilor, interesul slab al primarilor fata de atragerea de fonduri, neinitierea in elaborarea unor proiecte eligibile. O alta cauza a fost lipsa de bani la bugetele locale pentru a cofinanta proiectele. In cele din urma, problema a fost rezolvata prin interventia Ministerului Finantelor Publice (MFP). In ceea ce priveste finantarile pe infrastructura rurala, trebuie spus ca in 32 de localitati din regiune, calamitate in urma inundatiilor de anul trecut, s-au alocat inca 26 de milioane de euro pentru repararea pagubelor. Alte masuri in cadrul carora au mai fost cerute finantari au fost Masura 3.1 – „Investitii in exploatatii agricole“ – unde au fost depuse 48 de proiecte, suma ceruta fiind de 13,6 milioane de euro, si Masura 3.4 – „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative“ – unde au fost depuse 123 de proiecte, in valoare totala de peste 13,2 milioane de euro.


Stam bine si nu prea


Per total, din august 2002 si pâna in prezent, in regiunea Oltenia au fost incheiate contracte de finantare SAPARD in valoare totala de peste 1.400 de miliarde de lei vechi. La acestea se vor adauga, in perioada imediat urmatoare, cele 26 de milioane de euro venite pentru localitatile calamitate, dupa cum a precizat Daniel Popescu, directorul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Oltenia. Intr-un clasament national, regiunea Oltenia nu sta tocmai bine in ceea ce priveste accesarea fondurilor SAPARD. „Am fi pe locul doi in ceea ce priveste masura 3.4 si pe locul cinci sau sase la celelalte masuri. In cadrul regiunii, Gorjul si Vâlcea ar fi judetele cu cele mai multe proiecte depuse“, a precizat Stefan Vinereanu, sef serviciu evaluare, contractare, achizitii din cadrul APDRP.


Pentru ca pâna la sfârsitul anului România are de absorbit fonduri SAPARD in valoare de aproape 600 de milioane de euro, autoritatile au hotarât sa accelereze ritmul de lucru cu potentialii beneficiari de finantari SAPARD. Incepând de luni si pâna la sfârsitul anului in curs, oficiile judetene si centrele regionale ale APDRP vor sta la dispozitia potentialilor beneficiari SAPARD 12 ore pe zi, sase zile pe saptamâna. In acest fel, se preconizeaza câstigarea a inca unei luni de lucru pentru derularea programului SAPARD pâna la aderarea României la UE.


Potrivit APDRP, cererile de finantare au inceput sa soseasca in numar foarte mare. De la inceputul anului s-au depus 442 de cereri, numai in luna martie numarul lor ridicându-se la 180. In acelasi timp, platile efectuate de la inceputul anului pentru investitiile realizate au fost de 39 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU