16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii, tepari imobiliari

Craiovenii, tepari imobiliari

Pentru a nu plati comisioanee catre agentiile imobiliare, craiovenii negociaza cumpararea locuintelor direct cu proprietarii. Situatia e cu atât mai grava cu cât inainte de a afla adresa imobilului si a-l vedea, oltenii semneaza un contract cu agentia.


Potrivit unui studiu realizat de Camera de Comert Imobiliar din România (CCIR), aproape un sfert din românii care apeleaza la serviciile unei agentii imobiliare „uita“ sa achite comisionul aferent tranzactiei. Craiovenii, la rândul lor, se conformeaza tendintei. Astfel, dupa ce semneaza contractul cu agentia si se decid asupra imobilului de care sunt interesati, acestia contacteaza proprietarii pentru a cumpara locuinta respectiva direct de la ei. Comisionul perceput de agentiile imobiliare craiovene de la cumparator este de aproximativ 2% din valoarea tranzactiilor, adica de trei ori mai putin decât in Italia (5-7%) si de cinci ori mai putin decât in Franta (8-10%). In cazul in care valoarea tranzactiei este foarte mare, comisionul poate insa scadea pâna la 1-1,5%.


50% dintre craioveni trag tepe agentiilor imobiliare


Printre cei care apeleaza la aceste tactici sunt si persoane care ar trebui sa cunoasca importanta unui contract. „Am intâlnit persoane titrate care au incercat sa ne lucreze pe la spate, cu toate ca semnasera un precontract. Situatia e cu atât mai grava cu cât persoana respectiva era un notar de succes din localitate“, a declarat Irina Radulescu, directorul Agentiei imobiliare Inex. De fapt, fenomenul este extins si sesizat de cele mai multe agentii imobiliare. „In aproximativ 50% dintre cazuri, dupa ce vad un imobil care le place, clientii revin singuri la proprietari, pentru a se intelege cu acestia asupra termenilor in care sa incheie tranzactia. Situatia este prezenta in special in cazul apartamentelor. O parte din proprietari sunt insa cinstiti si nu accepta aceasta solutie“, a spus Laurentiu Gogoseanu, consultant imobiliar la Mehedintu Imobiliare. Sunt insa si proprietari care, dornici sa „scape“ mai repede de imobil, accepta acest compromis.


Concurenta neloiala si lipsa de profesionalism indeparteaza clientii


Neseriozitatea clientilor nu este insa singura problema cu care se confrunta agentiile imobiliare craiovene. Nici agentiile, la rândul lor, nu sunt in totalitate foarte serioase in relatia cu potentialii clienti, mai ales ca in Craiova sunt aproximativ 600 de agentii imobiliare, dintre care unele au personal fara pregatire in domeniu. In primul rând, agentia imobiliara nu ar trebui sa se ocupe numai de realizarea unei tranzactii intre vânzatorul si cumparatorul imobilului. „O agentie serioasa trebuie sa-si respecte obligatiile si sa-i garanteze clientului o locuinta fara probleme (trebuie sa verifice situatia imobilului la Oficiul de Cadastru, in Cartea Funciara, la Finante). Trebuie sa se implice pâna in momentul in care clientul intra in posesia locuintei. Pentru asta primesc agentiile comision“, a adaugat Radulescu.


Unele agentii isi deruteaza potentialii clienti


Pe lânga faptul ca nu se implica, unele agentii incearca sa fure adresele si contractele agentiilor concurente, lucru care ii debusoleaza si ii surprinde neplacut pe potentialii clienti. Astfel, agentiile isi pierd credibilitatea. Unul dintre reprezentantii unei agentii imobiliare craiovene (nu a vrut sa-si faca public numele pentru a nu da impresia ca-si vorbeste de rau colegii de breasla) a spus ca i s-a intâmplat ca un agent imobiliar concurent sa vina cu un client sa vada un apartament, fara a anunta ca semnase un contract de colaborare cu acel client. „Neseriozitatea unor clienti si lipsa de credibilitate a unor agentii decurg din faptul ca nu exista o legislatie care sa ne ajute sau care sa ne impuna sa facem parte dintr-o uniune patronala“, a declarat Niculina Odobescu, directorul Agentiei Bela. Reprezentantii companiilor imobiliare spun ca incurajarea tranzactiilor prin cont bancar ar diminua numarul tepelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU