6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMeserii profitabile, prezent si viitor

Meserii profitabile, prezent si viitor

Topul celor mai profitabile meserii, asa cum sunt vazute de populatie. Meserii de viitor aduse de integrarea in UE.


Ultimul sondaj de opinie la nivel national, realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), privind perceptia populatiei asupra meseriilor plaseaza in topul ocupatiilor profitabile profesiile de avocat, medic si politician (in alte sondaje, cele trei profesii sunt pe primele locuri intr-un top national al coruptiei!). Implicarea in afaceri ca patron sau ca lucrator pe cont propriu este considerata o actiune profitabila doar de 12% dintre intervievati. A fi un bun economist, un bun manager, un bun finantist este mult mai eficient decât a te lansa in afaceri, a-ti asuma riscul in afaceri – in opinia a 15% dintre subiectii intervievati despre cele mai profitabile profesii. Cea mai apreciata, din punct de vedere al veniturilor care pot fi obtinute, este „arta“ de a vinde. Doar 4,2% din populatia adulta considera ca un specialist IT desfasoara o meserie profitabila, desi domeniul este de perspectiva. Interesanta este pozitia pe care o ocupa o profesie ce inainte de revolutie reprezenta o garantie a bunastarii: ofiter in structurile militare ale tarii. Imaginea de siguranta economica este serios retusata de noile valori ale economiei de piata. Surprinde pozitia pe care o are vamesul, plasat pe un loc superior in ierarhie. Doar 5% dintre români mai cred in rentabilitatea profesiei de inginer. La capitolul celor mai putin rentabile meserii se afla cele de cadru didactic, muncitor si agricultor, dar si unele precum ziarist, broker sau aviator. Oferta de munca se indreapta spre alte domenii, precum industria alimentara, industria lemnului, industria usoara, constructii, agricultura, transporturi, tranzactii imobiliare etc. Altfel spus, nu exista o concordanta intre cerere si oferta.


Domenii de succes dupa integrare


Specialistii apreciaza ca, o data cu integrarea României in UE, o serie de domenii vor deveni de succes. Aceasta, datorita conditiilor si legislatiei comunitare care trebuie respectate. Posturile din domeniul bancar, al administratiei financiare de stat si locale pâna la posturi de operator baze de date, administrator de baze de date sau administrator de retea vor fi la mare cautare. Va fi o explozie a cererilor de specialisti si consultanti IT la toate nivelurile. Modificarea legislatiei fiscale va duce la aparitia unei noi categorii de posturi – consultatii in fiscalitate. Acestia vor consilia companiile in adoptarea unei bune politici financiare, dar si persoanele fizice (cum sa-si gestioneze veniturile sau sa-si gândeasca declaratia de impozitare). Profesiile legate de real-estate (vânzari imobiliare) vor câstiga in greutate, dar vor fi mai atent legiferate. Va ramâne o cerere crescuta pentru specialisti IT, in domeniul financiar, vânzari, marketing si resurse umane (domeniu in care legislatia UE va aduce reglementari suplimentare), apreciaza specialisti de la mai multe firme de consultanta (AIMS Human Capital Romania, Pluri Consultants Romania, Head-Hunting SRL, Global Consulting).


La mare cautare sunt specialistii in publicitate si relatii publice sau consilierii in comunicare politica. In ceea ce priveste veniturile, se estimeaza ca, intr-o prima faza, nivelul mediu al salariilor platite pe piata muncii din România va stagna, o crestere importanta putând avea loc abia dupa 2010. Firmele românesti nu-si vor permite sa creasca substantial salariile. Nici angajatii companiilor internationale nu vor beneficia de cresteri substantiale (desi forta de munca locala va face presiuni pentru cresterea nivelului mediu al salariilor spre media europeana), in conditiile in care planurile lor de afaceri se bazeaza pe un nivel mai scazut al veniturilor in Europa de Est, justificat de nivelul mult mai scazut al unor indicatori de performanta. Companiile internationale mari si medii, pâna mai ieri neinteresate de piata din România, ar putea ocupa un segment important, in special pe productia de bunuri de larg consum si productia industriala. De câtiva ani, exista tendinta ca posturile de vârf din companiile internationale sa fie acoperite si de profesionisti români.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS