14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGerul afecteaza culturile agricole

Gerul afecteaza culturile agricole

Nici in 2006 vremea nu tine cu agricultorii doljeni. Daca in urma ploilor abundente si de durata din 2005 s-au inregistrat pierderi calitative si cantitative de recolta, de data aceasta gerul va atrage dupa sine alte culturi calamitate.


Temperaturile extrem de scazute din ultima perioada vor atrage dupa sine o serie de probleme in agricultura doljeana. „In prezent nu putem spune ce culturi au fost calamitate. Daca stratul de zapada ar fi fost mai gros, nu ar fi existat nici un fel de risc. Cea mai sensibila cultura este rapita, urmata de orz si grâu“, a declarat Cornel Popa, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


La nivelul judetului, cultura de rapita este infiintata pe o suprafata de aproximativ 6.700 de hectare, iar orzul pe mai mult de 7.000 de hectare. In ceea ce priveste grâul, acesta ocupa o suprafata de 210.000 de hectare. „Pericolul este cu atât mai mare cu cât temperaturile de sub minus 15 grade au fost constante (si ziua, si noaptea). Asta nu inseamna insa ca toate suprafetele si culturile vor fi afectate. De exemplu, din sudul judetului am primit informatii ca nu ar fi inca pericol de inghet“, a adaugat Popa.


In 2005, din pricina ploilor abundente si de durata, in Dolj au fost calamitate 200 ha de rapita si 100 de hectare de orz.


Si viile vor fi afectate


Pierderi calitative si cantitative de recolta vor fi inregistrate si la vita-de-vie. „Anul precedent a fost unul atipic. Vita-de-vie a fost afectata de boli si daunatori, astfel ca unele plantatii au intrat nepregatite in iarna si la acestea riscul e cu atât mai mare“, a spus Cristina Vladu, purtator de cuvânt al DADR Dolj. Doar cei care le-au pregatit pentru iarna si le-au protejat au sanse sa obtina o productie mai mare de struguri. In prezent, in Dolj exista o suprafata de peste 12.000 de hectare de vie pe rod (4.384 de hectare de vita nobila si 8.033 ha hibrida).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS