Microferme de porci pentru someri

Crescatorii de animale trebuie sa respecte normele sanitar-veterinare

SC SUINPROD SA Bumbesti Jiu va implementa in premiera la noi in tara un nou sistem de crestere a porcinelor, dupa un model practicat la scara larga in tarile Uniunii Europene. Porcii vor fi crescuti in parteneriat cu taranii din zona, care vor primi grasuni de 30-40 kg si furaje concentrate. Când animalele ajung la maturitate, SUINPROD le cumpara la pretul pietei, scazând investitiile facute.

Sute de familii din Bumbesti Jiu si localitatile invecinate si-ar putea câstiga existenta din cresterea porcilor, fara a fi nevoite sa faca mari investitii. Zona este puternic afectata de somaj, ca urmare a disponibilizarilor masive din industria de armament. In lipsa unor alternative, oportunitatea oferita de SUINPROD incepând de anul viitor pare o varianta foarte buna pentru cei care doresc sa-si asigure traiul, fara ca macar sa plece de acasa.

Afacere cu materialul clientului

Afacerea este simpla. SUINPROD asigura material genetic de calitate si pune la dispozitia locuitorilor din zona grasuni, adica porci de 30-40 de kilograme. Taranii vor primi si furajele necesare, fara a plati pe loc contravaloarea acestora. Mai mult, specialistii SUINPROD asigura si asistenta medicala necesara animalelor, având totodata grija ca microfermele sa respecte conditiile minime prevazute de normele sanitar-veterinare. In tarile UE, familiile care isi fac astfel de microferme cresc in medie 10-15 porci. Când animalele ajung la maturitate, adica la o greutate de 90-110 kilograme, micii fermieri trebuie sa mearga cu acestea la societatea SUINPROD, care le cumpara la pretul pietei, cel valabil la bursa. Din acest pret se retin cheltuielile facute pâna atunci, constând in contravaloarea grasunului, a furajelor si a asistentei medicale. Initiatorii actiunii sustin ca se câstiga din aceasta afacere, chiar daca nu au putut preciza o suma, fiind vorba de un pionierat in domeniu.

Sandu Nicolae, reprezentantul actionarului majoritar al societatii, a spus ca actiunea face parte dintr-un program mai amplu de adaptare a SUINPROD la normele impuse de integrarea in Uniunea Europeana. „Zona Bumbesti Jiu este puternic afectata de somaj, iar afacerea propusa de noi poate asigura traiul zilnic a sute de familii“, a spus Sandu Nicolae.

Cu ajutorul unor parteneri straini, actionarii vor investi intr-o prima etapa peste 15 milioane de euro in reabilitarea fermelor si realizarea unei statii de epurare.

De la faliment la investitii straine

SUINPROD Bumbesti Jiu este, cel putin din punct de vedere al capacitatii, a patra societate de profil din tara. Unitatea a fost infiintata in 1972, sub denumirea de Intreprinderea Agricola de Stat pentru Cresterea si Ingrijirea Porcilor. Pâna in 1998, capacitatea s-a extins continuu, ajungându-se la 43.000 de capete. Economia de piata parea la inceput ca a adus o schimbare in bine, mai ales in perioada 1990-1996. Asta pentru ca piata cerealiera era abundenta si la preturi convenabile, piata carnii absorbea fara probleme cantitatile produse, intrucât importurile erau nesemnificative, statul acorda subventii crescatorilor de animale, iar banii necesari activitatii de productie erau asigurati de Banca Agricola, fara restrictii.


In 1997 a inceput insa prabusirea industriei de crestere a porcinelor la nivel national. Cauza principala a constituit-o importul unor cantitati imense de carne congelata si refrigerata, cu preturi subventionate, fara a se tine seama de producatorii interni. Dobânzile la credite au ajuns la 140% pe an, dupa care bancile au refuzat sa mai acorde imprumuturi pentru activitati agricole.

Pentru SUINPROD Bumbesti Jiu a urmat o perioada extrem de dificila, iar privatizarea societatii in 1998 nu a reusit sa stopeze declinul financiar. Anul 2000 a parut a fi sfârsitul societatii, aceasta intrând atunci in reorganizare judiciara, ca urmare a datoriilor de zeci de miliarde de lei acumulate. Actionarul majoritar, SC TEC ROMANIA SRL, care detinea 91,17% din actiuni, isi punea atunci problema inchiderii definitive a activitatii.

S-a reluat totusi activitatea, reusindu-se echilibrarea financiara a societatii in perioada 2002-2003. In februarie 2004, pachetul de actiuni de 91,17% a fost cumparat de alta societate, TERRA GROUP SN Impex SRL, care a platit datoriile restante de aproape 80 de miliarde de lei. Acum, partea româna a intrat in parteneriat cu investitori englezi si belgieni, existând premise pentru relansarea economica a zonei.

Normele UE devin obligatorii

In România, peste patru milioane de porci sunt crescuti in gospodariile populatiei si doar 700.000 in sistem industrial. Tendinta obligatorie in perspectiva integrarii României in UE este de inversare a acestui raport, concomitent cu cresterea efectivelor.

Gorjul este unul dintre judetele cel mai afectate de pesta porcina, fiind identificate zeci de astfel de focare. De trei luni, comercializarea porcilor este interzisa in toate târgurile de animale din judet, iar interdictia va fi mentinuta de Directia Sanitar-Veterinara cel putin pâna dupa Craciun. In aceste conditii, cresterea porcilor pe cont propriu, in scopul vânzarii, nu mai este o afacere.Autori

Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. chernea said:

    de ce a trebuit sa se astepte 15 ani,se practica si inainte de revolutie cu taurasii,nu s-a descoperit america,dar este un inceput. sunt din zona Brasov si sunt interesat, as lua pt crestere 500 buc pe an

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 8 decembrie 2005

Actualitate

» Fostul director al Avioane SA, retinut
» Scandal si afaceri necurate cu terenuri
» Chirii subevaluate de zece ori
» Politistii din teritoriu, reformati
» Porcii lui Mâta, paziti de mascati

Local

» Prim-procurorul Mota, agresat in fata judecatoriei
» Turci judecati pentru trafic de droguri
» Carne de porc… sub fusta la Francisca
» Tâlharie in WC-ul liceului
» Un taximetrist si-a inchis clientul in portbagaj
» Trei morti si doi raniti la Motatei
» S-a stricat masina la furat
» Parintii, personaje de poveste
» Baze americane, sefi români
» Suplimentari la bugetul local
» Scurte stiri
» Copiii institutionalizati – „cu sufletul deschis“
» Oltenii nu mai cumpara porci de Craciun
» Zâmbetul amar al micutei cersetoare

Dolj

» Hotii au furat 40 de hectare de padure
» Craiovenii nu vor avea parte de petarde si pocnitori
» Bugetul Doljului, mai mare cu 5% decât anul acesta
» Centru de zi si ingrijiri pentru persoanele foarte bolnave
» Elevii adventisti refuza sa recupereze orele sâmbata
» Localitatile doljene de la Dunare, sub lupa autoritatilor

Gorj

» Morega ameninta cu spargerea Aliantei

Sport

» Josh Mitchell, evolutii saltarete
» Fara reconciliere
» Timisoara, facuta KO de Petrolul
» Dan Petrescu, antrenor la Wisla Cracovia
» Liverpool, peste Chelsea
» România, in urna a doua valorica
» România a invins greu Ucraina
» FC Porto, afara
» Rivaldo a batut Realul
» Kaka l-a salvat pe Ancelotti
» Stefan si Armel, premiantii turului
» Competitii la TC Olimp Craiova
» DWAR, la ultima strigare

Bani & Afaceri

» Microferme de porci pentru someri
» Doljenii vor respira un aer mai curat
» Revelion in taberele de copii
» Femeile de afaceri au pus burta pe carte
» CFR isi majoreaza capitalul sa scape de datorii
» Investitii profitabile in Craiova

Magazin

» Bretonul – „vedeta“ sezonului rece
» Imperfectiunile ochilor pot fi corectate prin machiaj
» Trucuri pentru a fi fotogenica
» Scurte stiri

Opinii

» Frate frate, da’ dolaru-i cu bani

Top