12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCFR isi majoreaza capitalul sa scape de datorii

CFR isi majoreaza capitalul sa scape de datorii

Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, a declarat ca institutia pe care o conduce a elaborat deja un proiect de act normativ pentru reglementarea situatiei datoriilor. „Este o ordonanta de urgenta pe circuitul de avizare“, a spus ministrul.


Potrivit acestuia, capitalul CFR va fi majorat cu suma de 4.600 de miliarde de lei vechi (460 de milioane de lei noi). „Acolo este un stopaj la sursa pe care aceasta firma l-a inregistrat. Imi face o deosebita neplacere sa constat ca lucrul pe care l-am spus in ianuarie abia acum capata contur. Am spus cum am preluat compania de infrastructura, cum am preluat AND (Administratia Nationala a Drumurilor – n.r.), am spus aceste lucruri“, a adaugat Gheorghe Dobre.


In luna martie, când sindicatele amenintau cu greva generala, ministrul arata ca sistemul feroviar din România este in faliment, iar companiile din domeniu au datorii de zeci de mii de miliarde de lei. „Compania de infrastructura, de exemplu, are un venit anual de 16.000 de miliarde de lei si datorii de 19.900 de miliarde de lei, dintre care 4.300 de miliarde de lei reprezinta impozite retinute in contul salariatilor prin stopaj la sursa, 10.000 de miliarde de lei la bugetul de stat si 4.000 de miliarde de lei la furnizori“, spunea ministrul la acea data.


El preciza ca s-a ajuns in aceasta situatie dupa ce, in perioada 2002-2004, compania a detasat 6.000 de salariati la câteva filiale si a achitat angajatilor salariile nete, fara plata impozitelor aferente. „Au fost falimentate astfel si filialele. Când o filiala are datorii la stat de 725 de miliarde de lei, nu poate rezista si intra in faliment. Nu este doar cazul companiei de infrastructura, ci si al operatorului de calatori, care are pierderi de 2.300 de miliarde de lei“, a precizat Dobre in luna martie.


In luna octombrie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta ca in contul companiei CFR figurau debite de 69,4 milioane de lei (694 de miliarde de lei vechi). Pentru aceste datorii s-au efectuat popriri, in 2004, si s-au instituit sechestre in 2003 pe terenurile Garii de Nord si in 2005 pe un imobil din strada Dinu Vintila, aferent unei sume de 29 de milioane de lei (290 de miliarde de lei vechi).


De asemenea, au fost blocate bunuri in valoare de 22 de milioane de lei, debitele fiind inscrise in Arhiva de Garantii Reale Mobiliare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS