8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBelgienii vor sa investeasca linga Petrosani

Belgienii vor sa investeasca linga Petrosani

Dupa ce si-au prezentat intentia de a investi in ecologizarea si exploatarea resurselor minerale utile din orasele Vaii Jiului, reprezentantii firmei belgiene CARBONETTA vin acum cu o propunere si pentru Banita – o comuna aflata la intrarea in municipiul Petrosani. Philippe Alloin, unul dintre consultantii firmei belgiene in România, a spus ca acum proiectele lor pentru aceasta zona a tarii sint in faza elaborarii unui studiu de fezabilitate si ca Banita a fost omisa, desi se afla la doar citiva kilometri de Petrosani si are resurse care pot fi exploatate. „Acum vom elabora studiul pentru implementarea unui program european in parteneriat cu administratiile locale din aceste zone si avem in vedere ecologizarea, modernizarea si restructurarea miniera, dar si epurarea apelor, acolo unde se impune acest lucru. Banii vor veni de la comunitatea europeana si vrem sa cuprindem si Banita, pentru ca si aici avem informatii ca am putea dezvolta o forma de agroturism sau putem exploata lemnul ori alte resurse care pot aduce venituri zonei“, a spus Philippe Alloin, consultant al firmei CARBONETTA.


Daca proiectul belgienilor de la CARBONETTA va fi acceptat pentru finantare, atunci carbunele ramas in haldele de steril din Valea Jiului va fi exploatat si vindut. In schimb, comunitatile locale pot sa beneficieze de ecologizari si parcuri industriale fara sa dea nici un ban.


Belgienii sint dispusi chiar sa implementeze un sistem de epurare a apelor in zonele turistice din Paring si Straja, la preturi mult mai mici decit ar costa numai aductiunea unei retele pina in zona montana. In plus, tot ceea ce va insemna tabla si produse adiacente necesare utilarii acestor statii se vor fabrica in zona.


CARBONETTA vrea chiar sa aduca si tehnologie moderna pentru exploatarea carbunelui din Valea Jiului, motiv pentru care s-au purtat deja discutii si cu reprezentantii CNH.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU