12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPolitia comunitara va fi inglobata in politia locala

Politia comunitara va fi inglobata in politia locala

Ministerul Administratiei si Internelor a intiat un proiect de infiintare a Politiei locale, ceea ce nu presupune desfiintarea politiei comunitare. Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor, spune ca trebuie revizuita Legea prinvind politia comunitara, deoarece au aparut deficiente, care au fost demonstrate de practica, aceasta formula nefiind corespunzatoare raportat la necesitatile administratiei publice locale.


Dintre aceste deficiente, ministrul administratiei si internelor a mentionat lipsa unui transfer de resurse catre autoritatile locale care infiinteaza politii comunitare si lipsa de eficienta a unui organism constituit prin simpla transformare a gardienilor publici in politisti comunitari.


Vasile Blaga afirma ca va propune prorogarea termenului prevazut pentru organizarea politiei comunitare si modificarea legii sub aspectul clarificarii competentelor acestui organism si reglementarii situatiei personalului fostelor corpuri ale gardienilor publici. Modificarile propuse vor permite primariilor sa decida daca isi infiinteaza sau nu politii comunitare, acest lucru nemaifiind obligatoriu.


Politia comunitara ar urma, potrivit ministrului Vasile Blaga, sa fie inglobata in cadrul politiei locale, dupa infiintarea acesteia.


Prin infiintarea politiei locale vor fi transferate in subordinea primarilor de municipii si orase structurile aflate in prezent in cadrul Politiei Române care exercita atributii de asigurare a ordinii si linistii publice si atributii legate de circulatia rutiera, a caror gestionare la nivel local va aduce un grad sporit de eficienta si o crestere a nivelului de concordanta a modului de asigurare a acestor servicii cu interesele comunitatilor locale.


Transferarea acestor servicii in subordinea primarilor va fi insotita de asigurarea, de la bugetul de stat, a unei parti din fondurile necesare pentru functionarea lor.


Infiintarea politiei locale, afirma ministrul administratiei si internelor, urmareste realizarea unei descentralizari reale a activitatii de asigurare a ordinii publice si o apropiere a politiei de comunitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU