10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe schimbă fața Craiovei

Se schimbă fața Craiovei

Consilierii locali vor avea pe masă joi, la ședința lunară, mai multe proiecte care vor aduce schimbări mai mici sau mai mari în Craiova. Este vorba despre mult discutatul regulament al fațadelor din zona centrală și din zonele cuprinzând clădiri cu valoare arhitecturală, despre proiectul privind reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“, dar și despre darea în administrarea Consiliului Județean Dolj a unui teren pentru a amenaja a doua intrare în Muzeul de Artă.

Conducerea Muzeului de Artă din Craiova intenționează să amenajeze a doua intrare într-una dintre cele mai importante clădiri culturale ale Băniei. Declarația a fost făcută încă de acum o lună de managerul instituției, arh. Emilian Ștefârță. Joia aceasta, consilierii locali vor vota darea în administrarea Consiliului Județean Dolj a unui teren de 420 mp aparținând domeniului public, situat pe strada Romul. Zona ar urma să fie dalată cu piatră cubică și va fi destinată organizării de activități culturale în aer liber (evenimente de numismatică, filatelie, bibliofilie, artă decorativă, antichități etc.) și a altor activități similare. Înainte de această amenajare, însă, terenul ar urma să fie folosit pentru organizarea de șantier a Centrului Cultural „Constantin Brâncuși“, a cărui construcție va demara în acest an, după cum se arată în proiectul de hotărâre.

Regulamentul fațadelor – votul final

Alt proiect important care va fi votat în ședință este cel referitor la regulamentul fațadelor din zona centrală și din zonele cuprinzând clădiri cu valoare arhitecturală. Regulamentul a fost supus dezbaterii publice la mijlocul lunii iunie, la eveniment fiind prezenți atât cetățeni ai Craiovei, cât și membri ai filialelor Oltenia ale Ordinului și Uniunii Arhitecților din România. Proiectul de hotărâre poate fi consultat pe pagina web a Primăriei Craiova (la secțiunea „Dispoziții de convocare“, 2014, 31.07.2014, punctul 99). Acesta amintește de culorile care trebuie folosite la reabilitarea fațadelor, de materialele interzise la realizarea copertinelor, dar și de interzicerea bannerelor, mesh-urilor sau firmelor realizate sub formă de casete luminoase din materiale plastice sau similare. Firmele trebuie realizate din fier forjat ori sub formă de litere volumetrice sau din panouri din placaj. Stilurile admise ale literelor pot fi și ele consultate în proiectul de hotărâre disponibil pe site-ul primăriei. Regulamentul va intra în vigoare începând cu 31 august. Proprietarii care au imobile ale căror fațade contravin prevederilor au timp să le schimbe până la 31 ianuarie 2017, iar cei care dețin spații comerciale cu firme sau elemente de semnalistică ce nu se încadrează în prevederile regulamentului au timp să se alinieze regulilor până la 30 iunie 2016.

Proiect de finanțare pentru Parcul „Romanescu“

La votul de joi va intra și proiectul de finanțare pentru reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“, pe care Primăria Craiova dorește să îl depună pentru a accesa fonduri europene. În cadrul acestuia ar urma să se reabiliteze alei carosabile și pietonale, 11 poduri, podețe și pasarele, rețeaua de alimentare cu apă potabilă și cea de canalizare. Totodată, ar urma să fie realizată și o rețea de irigații, fiind inclusă în proiect și amplasarea a 730 de stâlpi de iluminat public. Pentru a crește siguranța din Parcul „Romanescu“, în proiect a fost inclusă și amplasarea a 99 de camere video de supraveghere. Costurile acestei investiții ar urma să se ridice, conform spuselor primarului Lia Olguța Vasilescu, la zece milioane de euro.

Contractul pentru iluminatul public, atribuit pentru încă șase luni

Consiliul Local al Municipiului Craiova va vota, tot joi, atribuirea prin procedura negocierii, fără publicarea unui anunţ de participare, a contractului de delegare pentru activitatea de întreţinere-menţinere a sistemului de iluminat public din municipiul Craiova, pentru o perioadă de șase luni, începând cu 24.08.2014. Deși administrația locală a scos la licitație contractul de concesionare a acestor servicii, aceasta a fost suspendată de CNSC în urma unor contestații până la 23 iulie, îngreunându-se procedura de atribuire. În prezent, de iluminatul public din Craiova se ocupă firma Energobit din Cluj-Napoca, iar municipalitatea a declarat, la sfârșitul lunii mai, că se va prelungi contractul cu firma clujeană cu aceleaşi costuri (circa 120.000 de lei plus TVA pentru patru luni), dacă nu se va stabili un câștigător al licitației.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS