16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalShakespeare, nimicit verbal în consiliul local

Shakespeare, nimicit verbal în consiliul local

Consilierii locali din Craiova au votat fără probleme peste 60 de proiecte de hotărâri, printre care şi bugetul oraşului pe anul în curs. Misiunea actualei majorităţi politice de a trece proiectele a fost uşurată de absenţa consilierilor PDL. Prezentă şi ea la discuţii, Lia Olguţa Vasilescu a fost solicitată doar sporadic de consilierii PP-DD, care au ridicat anumite probleme cetăţeneşti, şi de consilierul PNL Pavel Badea, care a votat împotriva bugetelor spitalelor din subordinea municipalităţii. Singurele momente de suspans au fost când preşedintele de şedinţă, Gheorghiţă Vasilica, de la UNPR, a fost în mai multe rânduri în pericol să-şi fractureze limba când a trebuit să rostească în engleză denumirea mai multor instituţii.

Cu mici excepţii, consilierii locali PSD şi PNL au votat în bloc toate proiectele de hotărâre prin care s-au stabilit bugetele de venituri şi cheltuieli ale primăriei şi instituţiilor din subordine, sarcină uşurată de absenţa de la şedinţă a consilierilor PDL, cei care obişnuiau să ceară lămuriri. Lucrurile au mers şnur, pe principiul ridicat mâna şi votat fără comentarii până la proiectele legate de bugetele celor trei spitale din subordinea primăriei, „Victor Babeş“, „Filantropia“ şi Neuropsihiatrie. Maşinăria de vot s-a defectat parţial când Pavel Badea, consilier PNL, a anunţat în plen că nu va vota bugetele, deoarece directorii ultimelor două nu au venit în sală, ceea ce, a spus Badea, arată dezinteres. Chiar dacă nu i-a convenit, Olguţa Vasilescu a părut să-i dea dreptate. Astfel că la votul propriu-zis, Badea a spus NU, iar colegul său de partid, Emilian Ştefârţă, s-a abţinut.
Proiectele au trecut însă fără probleme. Din ele aflăm că Spitalul „Victor Babeş“ va avea un deficit de circa 400.000 de lei, „Filantropia“ – unul de circa 200.000 de lei, iar Spitalul de Neuropsihiatrie – de circa 8.000 de lei. După terminarea şedinţei, directoarea Spitalului „Victor Babeş“, Adina Manda, l-a întrebat ironic pe Pavel Badea dacă îi permite să plece de la şedinţă, făcând aluzie la acuzaţiile acestuia. „Cum nu ne-aţi văzut?“, l-a întrebat ea. „Să veniţi mai des!“, i-a replicat Badea. Reprezentanţii spitalelor incriminate au declarat pentu GdS că au fost prezenţi la şedinţa de consiliu.
„Directoarea de îngrijiri medicale, cea care trebuia să ajungă la şedinţă, este în spital pentru o operaţie, motiv pentru care, după şedinţă, am mers şi am discutat cu toţi consilierii“, a declarat directorul economic al Spitalului „Filantropia“, Elena Crăiniceanu. „La şedinţă a fost prezentă directoarea medicală, directoarea economică şi juristul. S-au prezentat inclusiv la comisii“, a precizat managerul Spitalului de Neuropsihiatrie, Luiza Popa. „Nu a venit nimeni de la cele două spitale. Nu sunt eu agresiv, dar este minim necesar să vii măcar la şedinţă. Altfel este lipsă de respect“, a declarat Badea după şedinţă.

Concesionarea iluminatului public, în linie dreaptă

Consilierii au aprobat mai multe hotărâri legate de concesionarea iluminatului public, care va fi scos la licitaţie, de revocarea unei hotărâri privind colaborarea cu o societate pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi modificarea regulamentului prin care furnizorii de utilităţi pot sparge străzile oraşului pentru intervenţii la reţeaua de utilităţi.
„În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii deţinătorilor de utilităţi, în perioada în care s-a aplicat Regulamentul 468 din 2013, s-a constatat faptul că perioada pentru întocmirea documentaţiei pentru eliberarea autorizaţiei de intervenţie nu se putea realiza în termenul de 24 de ore de la anunţ, fapt care a dus la prelungirea termenului cu încă 24 de ore. Executarea lucrărilor de decapare se poate face nu doar cu freza, ci şi cu maşina de tăiat rosturi. Zona de refacere în jurul intervenţiei va fi diminuată de la unu la 0,25 m, prin frezare sau decapare. Pe străzile aflate în perioada de garanţie, lucrările de refacere a sistemului rutier se vor executa de către firmele care au în garanţie aceste străzi sau de alte firme agreate de Primăria Craiova, cu acordul scris al firmei care are în garanţie lucrarea iniţială. În perioada 15 noiembrie – 15 martie, prin noul regulament se vor putea executa branşamente şi racorduri pe domeniul public atunci când condiţiile meteo o vor permite“, se arată în regulamentul modificat de primărie.

Blocurile din centru, revopsite din sponsorizări

Pe finalul şedinţei, câţiva consilieri locali au adus în discuţie probleme nerezolvate de ani buni, cum ar fi unda verde de pe traseul Lăpuş-Severinului sau aglomeraţia de la Şcoala 18, unde elevii învaţă în trei schimburi. Primarul le-a răspuns evaziv, spunând că unda verde se va implementa pe fonduri europene, iar la şcoală trebuie refăcut studiul de fezabilitate pentru extinderea corpului de clădire. Alte probleme ridicate au fost şantierele prost semnalizate de către constructori şi blocarea de către taximetrişti a primei benzi de pe strada Popa Şapcă, la semaforul din faţa magazinului Mercur. „Puneţi o cameră video la semafor şi Poliţia Locală să-i amendeze pe taximetrişti“, a propus consilierul PP-DD, Mihai Cilibiu. În felul acesta, Poliţia Locală ar rotunji bugetul primăriei căruia i-a adus anul trecut, din amenzi, aproape un milion de euro.
Legat de reabilitarea Centrului Istoric, primarul a anunţat că proprietarii caselor din zonă au acceptat să-şi refacă faţadele pe banii lor, dar că preţul caselor s-a dublat în ultima vreme. Primăria va reface din sponsorizări şi faţada ansamblului de blocuri de pe străzile 6 martie şi A.I. Cuza. „Noi asigurăm floricelele la ferestre, să fie frumos ca în străinătate“, a spus Olguţa.

Greu cu limba engleză

Elementul de culoare al şedinţei de ieri a fost tocmai preşedintele de şedinţă, Gheorghiţă Vasilica. Rolul acesteia era să citească proiectele de hotărâre şi să le dea cuvântul consilierilor locali. Emoţionată că stă la pupitru lângă primar, Vasilica a uitat să supună la vot mai multe proiecte, dar cel mai greu i-a fost să citească numele asociaţiilor partenere ale primăriei scrise în limba engleză. Dacă primele două dăţi a făcut echilibristică şi a reuşit să evite o fractură a limbii, preşedintele de şedinţă s-a dat bătut a treia oară şi nu a mai pronunţat nici un cuvânt. Era vorba de un proiect legat de coordonarea în carieră şi educaţie şi ajutorul dat studenţilor în alegerea carierei corecte. „Este un proiect cu nume englezesc şi îl aveţi în faţă“, le-a spus ea zâmbind consilierilor locali, spre amuzamentul acestora. Dacă la engleză stau mai slab cu pregătirea sau sunt tufă de Veneţia, consilierii s-au aplecat însă asupra Festivalului Shakespeare, pe care l-au finanţat cu două milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS