10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria se joacă pe banii craiovenilor

Primăria se joacă pe banii craiovenilor

\n

Primăria Craiova continuă seria achiziţiilor directe dubioase la preţuri piperate, care ridică mari semne de întrebare. După ce, la mijlocul anului trecut, GdS a descoperit că ornamentele verzi plantate în sensurile giratorii din oraş au costat zeci de mii de lei, acum vă prezentăm o nouă serie de năzbâtii financiare, prin care primăria a plătit alte zeci de mii de lei pe figurine din plante şi echipamente sportive. Pe unele dintre ele le-am găsit deja amplasate la un loc de joacă, de urma altora încă nu am dat. Achiziţia directă, fără o licitaţie care ar fi putut scădea drastic costurile, a fost posibilă prin grija actualului guvern care a mărit de la 15.000 la 30.000 de euro plus TVA pragul până la care autorităţile publice pot jongla cum vor cu banul public.

În iunie 2013, GdS prezenta seria de achiziţii de figurine din plante a Primăriei Craiova prin Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public, figurine pe care toţi şoferii le-au putut vedea în sensurile giratorii. O maşină de curse, un elicopter, o caracatiţă sau un delfin cu cerc sunt doar câteva dintre formele din sârmă acoperită cu verdeaţă pe care municipalitatea a plătit o căruţă de bani prin achiziţie directă de la firma Cris Garden din Bucureşti.
De exemplu, pentru achiziţionarea unui schelet metalic în formă de cerb, RAADPFL a cheltuit 2.640 de lei, adică peste 600 de euro. Şi mai scump a fost scheletul metalic în formă de crocodil, pe care regia a cheltuit nu mai puţin de 3.840 de lei, aproximativ 800 de euro. Peste 2.000 de lei a costat un alt schelet metalic de cerb, dar ceva mai mic. Un adevărat „chilipir“ s-au dovedit scheletele metalice în formă de elicopter şi de caracatiţă, care au costat doar 746 de lei fiecare. RAADPFL a achiziţionat şi o formă metalică – delfin cu cerc pentru care a plătit 2.200 de lei. Regia a mai scos din conturi aproape 2.500 de lei pentru Turnul Eiffel – formă metalică şi 746 de lei pentru un schelet metalic în formă de fluture. Un preţ mai mare l-a avut elefantul din metal, care a fost cumpărat cu 2.200 de lei. RAADPFL şi-a completat lista de achiziţii de obiecte pe care le putea realiza singură cu o formă metalică – fântână, pe care a plătit circa 3.200 de lei, şi cu un surfer de 2.200 de lei.
Cu obiectele de mai sus, RAADPFL doar şi-a deschis apetitul pentru shopping. Şi asta pentru că a trecut la achiziţii mult mai „valoroase“. Prima dintre ele este o structură metalică de tip velier cu catarge, având înălţimea de doi metri şi lungimea de 1,8 metri. „Structura“ metalică, o sârmă mai groasă de fapt, a costat, atenţie… 13.524 de lei, adică 3.100 de euro. Şi, pentru că oraşul nu putea respira fără o formă metalică de tip cal cu jocheu, regia s-a mai „uşurat“ de 12.215 lei. Probabil, jocheul din sârmă era la ofertă, pentru că RAADPFL a cumpărat două bucăţi, deci a plătit 24.430 de lei.

Panseluţa cu tulpină viguroasă

La beţia de culori din spaţiile verzi ale oraşului, o contribuţie aparte au avut-o panseluţele cumpărate de RAADPFL cu bani grei. Regia a dorit să-i demonstreze primarului că este mai simplu să cumperi de pe piaţă flori decât să le cultivi şi să le creşti în pepiniera proprie. Şi nu a cumpărat cât să-i construiască Olguţei un foişor, ci a cumpărat angro – 39.079 de panseluţe. Nu este vorba despre orice fel de panseluţe, ci de unele viguroase. Conform cerinţelor din anunţul publicat de RAADPFL în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, „plantele trebuie să fie dezvoltate încât să fie bune de plantat în pământ“, să aibă „talia de 10 cm“, „rădăcina la livrare să fie bine ramificată în pământul din alveolă“, „plantele să fie bine ramificate la partea vegetativă şi dezvoltate la nivelul de boboc floral, în sensul că trebuie să se deosebească culoarea petalelor“. De asemenea, un criteriu decisiv în alegerea panseluţelor a fost tulpina, care trebuia „să fie viguroasă“. Ah, şi uitasem să vă spunem! Una bucată panseluţă, cu talia de zece centimetri şi tulpină viguroasă, a costat 1,08 lei, deci regia a plătit în total „un mizilic“ de aproape 40.000 de lei. Adunate, scheletele metalice şi panseluţele au costat peste 100.000 de lei.

Olguţamania cumpărăturilor directe

Asta se întâmpla acum mai bine de jumătate de an. Figurinele din sensurile giratorii au dispărut în preajma sărbătorilor, iar locul lor a fost luat de statui sau obiecte decorative specifice anotimpului rece. Febra cumpărăturilor din bani publici nu s-a stins însă la primărie. În noiembrie, municipalitatea a mai dat o tură pe la firma Cris Garden, de unde nu a plecat cu mâna goală, ci cu alte figurine pe care însă nu le-am văzut amplasate nicăieri după modelul suratelor de astă-vară.
Pentru un urs din conifere confecţionat din juniperus, cu o înălţime de un metru şi jumătate, primăria a pus la bătaie 4.350 de lei. Şi nu s-a mulţumit cu unul, ci a cumpărat patru. „Planta să fie plasată într-un vas; forma din conifere să fie rezistentă la condiţiile climatice ale zonei; structura cu plantă să aibă acoperire integrală; înălţimea să fie de minimum 140 cm; prezentarea să fie în container. Obiectul achiziţiei de produse are inclus şi montajul acestora. Perioada de garanţie să fie de minimum 12 luni de la recepţia acestuia“, menţionează primăria în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
De la figurine în formă de urs, municipalitatea a trecut la cele în formă de cal. Dar la ce preţ? 35.529 de lei. Şi nu s-a rezumat la o bucată, ci a cumpărat două. „Formă din conifer în container, model cal, confecţionată din cupressocyparis leylandii, dimensiuni 240/260 cm. Garanţie produs: 12 luni“, se arată în descrierea de pe SEAP. Primăria a trecut de la registrul animal la cel de societate. Şi-a cumpărat o figurină din plante reprezentând un ceainic. La ceainic avea nevoie şi de ce ceşti, nu? Aşa că municipalitatea a mai „scuturat“ din bugetul local o sumă frumuşică pentru achiziţionarea a şase figurine reprezentând o ceaşcă cu farfurie: 6.200 de lei bucata.

16.000 de lei o masă de tenis, 10.000 de lei o poartă de fotbal

Recent, primarul Craiovei s-a lăudat cu amenajarea unui loc de joacă în cartierul Craioviţa Nouă, în zona Bigului vechi. Iniţiativa este minunată, dar ce se ascunde în spatele ei? Posibil alte achiziţii publice directe de echipamente sportive, dacă este să judecăm după anunţurile de pe SEAP. Potrivit acestora, primăria a pus la dispoziţie 17.000 de lei pentru achiziţionarea a două coşuri de baschet Spark. „Coş de baschet construit conform standardelor europene EN1270. Stâlpul cilindric este făcut din oţel terminat la partea superioară cu o placă de oţel perforat în interiorul căreia se află o placă mai mică, pătrată, din oţel solid. Zonele articulare ale stâlpului sunt prevăzute cu suporţi, pentru a preveni deformarea stâlpului. Ataşat de plasă se află coşul propriu-zis, confecţionat din oţel rigidizat de care atârnă o plasă din zale de lanţuri sudate între ele. Finisajul este din oţel galvanizat la cald. Echipamentul este furnizat cu un sistem de ancorare. Dimensuni: 120×305 cm. Garanţia produsului: 24 luni“, se arată în anunţul de pe SEAP.
Şi mai scumpe au fost două porţi de fotbal Rowe, câte 10.000 de lei fiecare. „Poartă fotbal confecţionată dintr-un cadru de oţel inoxidabil, degresat cu fosfaţi cristalini şi lăcuit cu răşină de culoare roşie. Dungile albe de pe acest cadru sunt din abţibilduri din vinilin. Plasele sunt din fir de polietilenă. Suporţii metalici sunt din tuburi rotunde de oţel. Dimensiuni standard: 300x100x200 cm. Garanţia produsului: 24 luni“, scrie în anunţul de pe SEAP. Două mese de tenis Ivy completează tabloul echipamentelor de sport în aer liber. Primăria a avut alocat pentru fiecare masă peste 16.000 de lei. „Masă de tenis confecţionată din poliester cu miezul alcătuit din fibră de sticlă şi poliuretan stratificat astfel încât să fie foarte stabilă şi robustă, rezistentă la vandalizare, la graffiti şi, mai ales, la şocuri. Linia albă de marcare este conformă cu normele jocului şi nu se şterge cu timpul. Suprafaţa nu este alunecoasă şi este finisată cu grund format din răşini şi zinc plus vopsea aplicată în câmp electrostatic“. Ultima achiziţie este un echipament sportiv de căţărat destinat tinerilor cu vârste între şase şi 16 ani. Valoarea lui estimată: 62.000 de lei. Plecând de la premisa că locul de joacă din Craioviţa Nouă a fost dotat cu aceste echipamente sportive, mai puţin cel pentru căţărat, trebuie spus că acestea au fost fabricate în Spania şi că primăria ar fi putut opta pentru echipamente sportive similare la preţuri mult mai mici. Asta dacă ar fi organizat o licitaţie publică şi nu ar fi cumpărat direct de la o firmă. De exemplu, la o simplă căutare pe internet am găsit mese de tenis pentru exterior construite pentru a rezista vandalizărilor şi la preţuri de câteva sute de dolari, ceea ce înseamnă o reducere a costurilor de cel puţin patru ori.
De asemenea, se pot găsi porţi de fotbal la preţuri mult mai mici. Iar primăria nici nu ar fi fost nevoită să se ostenească să caute pe internet, ci ar fi venit firmele la ea cu oferte dacă ar fi organizat o licitaţie publică. A preferat, însă, achiziţia directă. Legislaţia privind achiziţiile publice modificată în iunie 2013 de guvernul Ponta a dat posibilitatea autorităţilor publice locale şi centrale să cheltuiască după bunul plac o sumă dublă faţă de cât prevedea înainte de modificare: 30.000 de euro plus TVA faţă de 15.000 de euro. Articolul 19 din OUG nr. 34/2006 modificată prevede că autoritatea contractantă achiziţionează direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei, estimată conform prevederilor secţiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depăşeşte echivalentul în lei a 30.000 de euro exclusiv TVA pentru fiecare achiziţie de produse ori servicii, respectiv a 100.000 de euro exclusiv TVA pentru fiecare achiziţie de lucrări. Achiziţia se realizează pe bază de document justificativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS