10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a găsit halatul!

S-a găsit halatul!

Statuile nud din centrul Craiovei au fost îmbrăcate de angajaţii primăriei după ce au fost vandalizate. Criticii de artă fac trimitere
la comunişti, primarul Olguţa Vasilescu spune că vrea să promoveze Festivalul „Pelendava“.

Două dintre statuile nud din centrul Craiovei au fost îmbrăcate ieri cu bucăţi de pânză, la trei zile după ce au fost amplasate în această locaţie. Este vorba despre grupul statuar „Dansul“, realizat de artistul plastic Peter Jacobi, ce reprezintă un bărbat şi o femeie într-o scenă de dans. La doar câteva ore de la amplasarea lor pe scuarul de deasupra pasajului subteran, statuile au fost vandalizate. Ele au fost inscripţionate cu mesaje cu tentă sexuală, făcând trimitere la primarul Craiovei şi la cele două echipe de fotbal ale oraşului. Ieri, angajaţii primăriei au îmbrăcat nudurile respective. Ne-am adresat criticului de artă Cătălin Davidescu, pentru a comenta acţiunea primăriei. Acesta ne-a dezvăluit câteva amănunte interesante despre istoria sculpturii executate de Peter Jacobi. „Iată genul de evenimente care face Craiova să fie celebră în România şi, de ce nu, în Europa. Să îmbraci o sculptură este un gest de pudicitate prost înţeleasă care, probabil, constituie nucleul dur, conservator, al Cetăţii noastre. Ceea ce este normal în lumea secolului al XXI-lea, în Craiova este o blasfemie. Asemenea încercări au mai fost făcute pe vremea comuniştilor, când, pentru a fi pusă în spaţiul public, aceeaşi lucrare a lui Peter Jacobi a trebuit să fie susţinută de maestrul Ion Jalea, care era pe atunci preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România. Asta se întâmpla la mijlocul anilor ‘60. În urma acestei intervenţii, pe care nici măcar oficialităţile Craiovei nu o puteau ignora, lucrarea a fost amplasată iniţial în Lunca Jiului şi, ulterior, lângă Stadionul «Central» (…). Cred că gestul de a îmbrăca o lucrare de for public a unui artist celebru, precum şi acela de a pune în valoare busturile ruginite, la propriu şi la figurat, din parcul Teatrului Naţional, ne oferă o dreaptă măsură a locului nostru în cultura vizuală contemporană“, a scris Cătălin Davidescu. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a oferit propria explicaţie asupra gestului primăriei, pe pagina personală de facebook.  
„Statuile «indecente» au fost îmbrăcate. El în preot dac, ea în femeie romană. Ca reclamă pentru Festivalul Antic «Pelendava». Ca şi Manneken Pis din Bruxelles, când autorităţile promovează evenimentele de interes. Cam sărăcuţi (!) îmbrăcaţi, dar avem costumierul de la teatru în concediu…“, a scris primarul pe rețeaua de socializare. Festivalul Antic „Pelendava“ va avea loc sâmbătă, de la ora 20.00, pe Stadionul „Ion Oblemenco“. Lăsăm cititorii să aprecieze dacă „straiele“ confecţionate de primărie seamănă cu portul tradiţional dac şi roman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS