10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiii, ameninţaţi la locul de joacă

Copiii, ameninţaţi la locul de joacă

Câtă siguranţă prezintă locurile de joacă din Craiova?
Pericolul se pare că este „nevăzut“. Odată cu creşterea temperaturilor şi abundenţa de vegetaţie apar şi insectele, în special căpuşe, ale căror înţepături pot transmite boli destul de grave. În plus, curăţenia la locurile de joacă lasă de dorit, iar prezenţa câinilor care îşi fac nevoile în nisipul unde cei mici se joacă reprezintă altă ameninţare.
„Trebuie să ştim că ne expunem pericolului înţepăturilor de insecte, în special căpuşe, care pot transmite boli, unele dintre ele chiar cu evoluţie letală. Căpuşa poate transmite boli bacteriene (borelioza = boala Lyme, babesioza), virale, parazitare, care pot evolua timp îndelungat. Căpuşele sunt vizibile cu ochiul liber, înţepătura lor nu doare şi de aceea, periodic, pielea trebuie examinată, ideal seara la baie. Ele nu zboară şi nu sar, trecând direct pe tegument şi se întâlnesc cu predilecţie în iarba înaltă, tufişuri, dar pot exista şi în grădina casei, terenul de joacă sau chiar pe animale, câini, pisici“, a spus Ştefan Popescu, reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Nici un loc de joacă fără câini

Nu este loc de joacă în Craiova unde să nu-şi facă veacul câinii. Stau tolăniţi la câţiva paşi de copiii care se joacă. „Câinii sunt mereu aici, dorm aici, îşi fac nevoile. Băieţelul meu a avut giardia tocmai din cauză că s-a jucat cu mânuţele în nisipul de aici. Mai dau femeile de la asociaţie cu mătura, dar microbii… Nu ai unde să-i duci să se recreeze decât la locul de joacă din apropierea blocului“, spunea una dintre mamele găsite joi la locul de joacă din cartierul George Enescu. Nici din spatele blocurilor-turn de la gară nu lipsesc câinii. Iar în Rovine, în zona Poştei, locul de joacă este şi el „curtat“ de patrupede, mai puţine la ora prânzului când, probabil, sunt deranjate de jocul zglobiu al copiilor.

Loc de joacă sau groapă de gunoi ?

O ameninţare pentru sănătatea celor mici nu sunt doar câinii sau insectele. O mare vină o au şi cei mari, adolescenţii, adulţii care confundă locurile de joacă cu o grădină de vară. Un loc numai bun de tocat seminţe şi consumat sucuri şi bere, cocoţaţi în balansoarele destinate copiilor. După astfel de întâlniri, pe înserate, a doua zi locurile de joacă sunt pline de coji de seminţe, peturi, pachete goale de ţigări şi chiştoace.
Aşa arăta joi unul dintre locurile de joacă din cartierul 1 Mai, ca după o petrecere. „Nu ştiu cine curăţă aici, Salubritatea cred, pentru că i-am văzut acum câteva zile. Dar unii nu au bun-simţ, uite ce este aici! Mai vin şi mămicile ba cu seminţe, ba cu ţigări. Ce să le faci“, spunea o bunică ieşită cu un copil de câteva luni la plimbare, în cărucior. Reprezentanţii Salubrităţii susţin că nu este în sarcina lor să dea cu mătura la locul de joacă. La rândul lor, reprezentanţii RAADPFL spun acelaşi lucru. „Noi avem doar administrarea mobilierului. Dacă acesta se degradează, regia are obligaţia să-l refacă. Nu facem şi curăţenia la locurile de joacă din Craiova“, a precizat directorul tehnic RAADPFL, Viorel Nicolae.

Cazuri

În judeţul Dolj, în anul 2010, a fost diagnosticat un singur caz cu boala Lyme, la o persoană în vârstă de şase ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în septembrie 2010, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ în noiembrie 2010.
În anul 2011, au fost suspectate opt persoane, dar diagnosticate două cazuri cu boala Lyme la o persoană, de cinci ani, din Dioşti, înţepată de căpuşe în martie 2011, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în aprilie 2011, şi la o persoană, de 52 de ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în iunie 2011, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în august 2011.
În anul 2012, au fost diagnosticate două cazuri cu boala Lyme: o persoană, de 54 de ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iunie 2012, şi la o persoană de 33 de ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iulie 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS