11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlguţa, certată pentru problemele de sistematizare a circulaţiei

Olguţa, certată pentru problemele de sistematizare a circulaţiei

Peste 90% dintre interpelările adresate primăriţei de consilierii locali craioveni în şedinţa de joi a legislativului municipal au vizat probleme legate de trafic şi sistematizarea circulaţiei

Consilierii locali craioveni au muştruluit-o pe primăriţa Lia Olguţa Vasilescu pentru nerezolvarea problemelor legate de circulaţie pe care le-au ridicat în ultimele luni. Ocazia s-a ivit în cadrul ultimului punct de pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local Craiova, unde 90% dintre interpelările consilierilor au vizat probleme legate de trafic şi sistematizarea circulaţiei.

Balustrade pentru pietoni

Primul care a luat cuvântul în cadrul punctului „Întrebări şi interpelări“ a fost consilierul PDL Marian Vasile.
„Nu fac decât să vă aduc din nou în discuţie semaforizarea trecerii de pietoni din faţa Şcolii nr. 24, despre care mi-aţi promis că se rezolvă, dar au trecut două luni şi nu s-a întâmplat nimic. Totodată, am solicitat Comisiei de Sistematizare să se revină la vechea formulă de prioritate în intersecţia străzilor Alexandru Macedonski şi Împăratul Traian, în sensul de a avea prioritate maşinile care circulă pe Macedonski, deoarece în momentul de faţă nu există vizibilitate pentru cei care vin de pe strada Împăratul Traian“, a spus Marian Vasile.
I-a urmat la microfon uneperistul Gheorghe Albăstroiu, care a ridicat trei probleme. Prima s-a referit la taximetriştii care se adună cu zecile în staţia de taxi de la Agronomie, deşi aceasta are doar şase locuri pentru maşinile de taxi. Apoi, a solicitat ca, în momentul întocmirii listei străzilor care urmează să fie reparate anul acesta, să se aibă în vedere şi strada Şerban Vodă, care leagă trei artere importante – Brazda lui Novac, Păltiniş şi Ştefan cel Mare, dar „e într-o stare foarte proastă“. În al treilea rând, a propus instalarea unor balustrade care să delimiteze trotuarul de la Universitate de carosabil, într-un mod similar cu zona de la Union, pentru a se preîntâmpina alte accidente produse de pietonii care traversează prin loc nepermis, grăbindu-se să ajungă în staţia de tramvai.
Pedelistul Dan Cherciu şi-a reînnoit şi el solicitarea privind desfiinţarea pragurilor de limitare a vitezei de pe străzile Craiovei, atrăgându-i atenţia primăriţei că nu şi-a ţinut promisiunea de desfiinţare a acestor limitatoare de viteză, măcar acolo unde acestea sunt deteriorate.

„Constat foarte des că se parchează pe trotuare“

Mihai Cilibiu (PPDD) a adus şi el în discuţie mai multe probleme legate de sistematizarea circulaţiei. Luând cuvântul în plenul Consiliului Local Craiova, preşedintele PPDD Dolj s-a referit mai întâi la ambuteiajele care se înregistrează zilnic în faţa Colegiului Naţional „Carol I“ la ora la care ies elevii de la ore, susţinând că în acest caz „Poliţia Locală ar trebui să-şi facă datoria“. Apoi, consilierul local PPDD a propus amenajarea unor benzi de preselecţie şi amplasarea unor semafoare corespunzătoare, care să lumineze verde intermitent, pentru viraj la dreapta în intersecţia străzilor Doljului cu Amaradia (la unitatea militară). „Acum trei luni v-am rugat să aveţi în vedere în bugetul pe anul 2013 şi crearea unei benzi de preselecţie pe strada Constantin Brâncoveanu, la intersecţia cu restaurantul Dacia, în zona restaurantului Olimp. Vă reamintesc şi v-aş ruga s-o luaţi în calcul!“, a menţionat apoi, amintind, totodată, de „starea jalnică a străzii Sergent Constantin Popescu“ din Brazdă, care „este un pericol public pentru siguranţa cetăţenilor“. De asemenea, a solicitat să fie reabilitată şi strada Paşcani, „care este groaznică, necesitând un adevărat slalom printre gropi“.
A urmat la microfon Dan Daşoveanu (PDL), care a adus şi el în discuţie nerespectarea staţiilor de taxi de către taximetrişti, atrăgând atenţia asupra numărului prea mare de taxiuri din Craiova.
Emilian Ştefârţă (PNL) a ridicat o altă problemă: „Constat foarte des că se parchează pe trotuare. N-ar fi un lucru foarte grav dacă pietonul ar mai avea loc să treacă. Sunt străzi întregi pe care trotuarele sunt ocupate în întregime de maşini parcate, de rulote, de remorci. Nu se poate ca o femeie care împinge un cărucior cu un copil în el să fie nevoită să meargă pe carosabil, pentru că n-are loc pe trotuar din cauza maşinilor oprite!“. În acest sens, Ştefârţă a spus că vrea să vină cu o propunere de modificare a Regulamentului de ridicare a maşinilor, în sensul impunerii unei taxe mult mai mari de recuperare a maşinii pentru cei care opresc neregulamentar pe trotuar.

„Prea multe maşini de taxi“

În încercarea sa de a răspunde interpelărilor adresate de consilierii locali, primarul Lia Olguţa Vasilescu şi-a cerut scuze pentru faptul că nu a rezolvat ceea ce le-a promis: „Îmi cer scuze pentru interpelările pe care mi le-aţi adresat cu mai mult timp în urmă şi nu s-au rezolvat. Cu această ocazie, am constat că funcţionarii primăriei sunt aici doar de poză. N-am văzut pe nici unul dintre ei să-şi noteze ceea ce spuneţi dumneavoastră. Aproape toate problemele pe care mi le-aţi ridicat ţin de Comisia de Sistematizare a Circulaţiei şi o să le cer funcţionarilor primăriei – nu-i mai rog – să pună pe ordinea de zi a acestei comisii toate aceste propuneri“.
Primăriţa s-a arătat şi ea nemulţumită de modul în care taximetriştii îşi aşteaptă clienţii înşiraţi în cozi care se întind pe zeci sau sute de metri: „Sunt prea mulţi, prea multe maşini de taxi, faţă de cât suportă un oraş de mărimea Craiovei. Încercăm să-i disciplinăm cu Poliţia Locală, dar să ştiţi că nu merge. Oricât i-am amenda, e acelaşi lucru, pentru că nu au unde să tragă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS