12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrul Multifuncţional, transformat în... târg de haine?

Centrul Multifuncţional, transformat în… târg de haine?

Căutând să-i găsească o utilitate viitorului „Romexpo de Craiova“, primăria se gândeşte dacă să amenajeze acolo spaţii de învăţământ ori poate chiar o „structură de sprijinire a afacerilor pentru grupurile defavorizate“.

Clădirea Centrului Multifuncţional din Craiova este, fără îndoială, impresionantă. Viitorul „Romexpo de Craiova“, cum este poreclit enormul Pavilion Expoziţional ridicat pe locul fostului târg din Romaneşti, va avea peste 6.700 mp de spaţii de expunere în interior şi va costa aproape 20 de milioane de euro. Jumătate din finanţare este asigurată de Uniunea Europeană, iar cealaltă jumătate este pusă de municipalitate, dintr-un credit contractat pe vremea fostului primar.
Lucrarea ar trebui încheiată pe 30 decembrie 2013, însă constructorii – RECON, MITLIV şi ROMELECTRO – sunt decişi să devanseze cu şase luni acest termen, deci să taie panglica inaugurală la sfârşitul lunii iunie. Imensul imobil a început deja să dea bătăi de cap autorităţilor locale, care nu-i văd utilitatea.

„Am dori să găsim altă destinaţie“

Primarul actual al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, dă vina pe predecesorul ei, Antonie Solomon, pentru că a luat decizia investirii într-o construcţie de care nu era nevoie.
„Am dori să găsim altă destinaţie pentru acel Centru Multifuncţional din Romaneşti, care este al doilea pe care îl are Primăria Craiova. Primul (cel din curtea Autobazei RAT de pe strada Severinului – n.r.) – făcut tot pe fonduri europene – este cel pentru care ne-am asociat cu Camera de Comerţ şi Industrie. Nu merge foarte bine nici acela. Cu toate acestea, vechea administraţie a făcut încă unul. Cheltuielile vor fi foarte mari, chiar devastatoare. Dacă îl vom da RAADPFL-ului ca să-l administreze, cum mi s-a sugerat de serviciile noastre, vom băga în groapă şi această regie. Ori interesul nostru nu este să facem asta sub nici o formă. Chiar nu pot să spun la ora actuală ce destinaţie îi vom da“, spunea primăriţa la dezbaterea publică organizată joi la Primăria Craiova pe tema bugetului pe anul 2013.
Pentru că în Centrul Expoziţional din curtea autobazei RAT nu au loc mai mult de câteva evenimente pe an, municipalitatea l-a transformat într-un soi de… depozit de alimente! Practic, de acolo sunt distribuite alimentele oferite de Uniunea Europeană drept ajutor pentru craiovenii săraci.
Olguţa Vasilescu se gândeşte să-i găsească şi viitorului Centru Multifuncţional o destinaţie alternativă. Însă pentru asta trebuie să aibă şi acordul Bruxellesului, altfel UE îşi va cere înapoi banii oferiţi pentru ridicarea acestei clădiri. „Am încerca la Comisia Europeană tot felul de demersuri să ne lase să-i schimbăm destinaţia. Să facem acolo altceva, poate un dispensar pentru zona respectivă, poate nişte şcoli, nişte grădiniţe înăuntru, pentru că eu nu văd investitori în Craiova care să vrea să-şi expună acolo produsele, pe bani foarte mulţi, cât vor costa acele cheltuieli de administrare“, spunea tot joi primăriţa Craiovei.

„Instrument cheie pentru impulsionarea mediului de afaceri“

Dincolo de declaraţiile politicienilor, am încercat să aflăm cum s-a ajuns la construirea acestui Centru Multifuncţional.
Potrivit unei adrese primite luna trecută de la Primăria Craiova, document ce poartă chiar semnătura Olguţei Vasilescu (PSD), ideea construirii acestui Centru Multifuncţional a apărut încă din 2006. În acea perioadă, primarul Antonie Solomon făcea parte din… PSD (abia în 2008 a trecut la PD), iar pesediştii deţineau majoritatea în Consiliul Local Craiova.
„Încă din anul 2006, Primăria Craiova şi-a stabilit o listă de proiecte prioritare pentru finanţarea acestora din Fondurile Structurale, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. În lista de investiţii pe anul 2007 au fost prevăzute sume aferente realizării documentelor premergătoare depunerii cererilor de finanţare pentru proiectele identificate ca fiind prioritare pentru comunitate. Din lista acestora a făcut parte şi proiectul privind realizarea unui Centru Multifuncţional, administraţia locală considerând că o astfel de investiţie reprezintă un instrument-cheie pentru impulsionarea mediului de afaceri local şi regional. (…) La acel moment, municipiul Craiova nu dispunea de un centru expoziţional, astfel că târgurile şi expoziţiile erau organizate în incinta şi pe platoul Teatrului Naţional, respectiv Casa Tineretului, Casa Studenţilor, Piaţa Prefecturii şi alte locaţii de dimensiuni mici, improprii unor astfel de evenimente şi fără ca firmele participante să beneficieze de toate facilităţile necesare“, se arată în documentul menţionat mai sus.

Studiu de oportunitate şi sondaj de opinie

Aşa se face că realizarea Centrului Multifuncţional a fost prinsă în Strategia de Dezvoltare a Municipiului Craiova, adoptată prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 404 din 30.08.2007. Planul Urbanistic de Detaliu în care figura Centrul Multifuncţional a fost aprobat prin HCL nr. 590/29.11.2007, iar un prim Studiu de Fezabilitate (SF) a fost aprobat prin HCL nr. 74/31.07.2008. Acest proiect iniţial cuprindea cinci pavilioane destinate afacerilor, inclusiv centrul expoziţional propriu-zis. Finanţarea europeană presupunea însă o valoare maximă a proiectelor de 20 de milioane de euro, aşa că s-a decis elaborarea unui nou Studiu de Fezabilitate (aprobat prin HCL nr. 311/27.11.2008), ce viza doar Centrul Multifuncţional.
În cadrul temei de proiectare pentru elaborarea acestui studiu de fezabilitate s-a solicitat consultantului să realizeze iniţial un Studiu de Oportunitate, care să urmărească în ce măsură e justificată o asemenea investiţie majoră în infrastructura de afaceri. Desemnată în urma unei licitaţii, firma Consilier Consulting SRL Bucureşti a întocmit acest studiu, ba chiar mai mult de atât.
„Studiul a explicat că această iniţiativă de a construi un Centru Multifuncţional este prea riscantă pentru sectorul privat şi prin urmare doar administraţia publică poate realiza acest tip de investiţie. Acest studiu a inclus şi un sondaj de opinie realizat de Institutul de Sondaje şi Cercetări Sociologice al SC Beladi SRL Craiova“, informează Primăria Craiova.
Fără a intra în prea multe amănunte, spunem doar că sondajul coordonat de prof. univ. dr. Dumitru Otovescu a constat în intervievarea a 300 de persoane fizice şi 50 de firme din diferite domenii, pe baza unor chestionare cu 96 de întrebări. Concluziile sondajului de opinie: 65% din persoanele fizice intervievate au considerat că efectele apariţiei Centrului vor fi pozitive, iar 82,3% dintre firme au considerat că oraşul ar avea de câştigat de pe urma acestei investiţii. Ba chiar 26% dintre reprezentanţii unor societăţi intervievate şi-au manifestat dorinţa de a avea un stand expoziţional temporar sau permanent în acest Centru Multifuncţional.
În urma acestor formalităţi, pe 25.08.2010 s-a semnat contractul de finanţare pentru acest obiectiv.
„Structură
de sprijinire a afacerilor pentru grupurile defavorizate“

Autorităţile locale – orice culoare politică ar fi avut ele – ştiau de la început cât de mult ar costa întreţinerea Centrului Multifuncţional. Potrivit estimărilor făcute înainte de momentul depunerii proiectului, „valoarea totală a cheltuielilor în primul an de funcţionare a Centrului Multifuncţional va fi de 2.000.672 lei“, informează Primăria Craiova.
Municipalitatea concluzionează că, la momentul depunerii proiectului în vederea obţinerii finanţării europene (2008), „contextul economic şi social a fost identificat ca favorabil înfiinţării unei astfel de structuri de afaceri“, numai că acesta s-a schimbat radical în urma crizei economice care a izbucnit tot în 2008.
„În prezent, pe un trend de descreştere economică la nivel naţional şi în condiţiile crizei economice la nivel global, municipalitatea se confruntă cu probleme legate de sustenabilitatea proiectului şi rentabilitatea investiţiei, în situaţia în care nu va atrage un număr semnificativ de investitori autohtoni şi străini şi nu va stârni interesul firmelor pentru această structură de afaceri“, arată Primăria Craiova în documentul adresat Gazetei de Sud. În ideea găsirii unei noi destinaţii acestui centru expoziţional, municipalitatea a solicitat ADR Oltenia, încă din 12.11.2012, „aprobarea schimbării funcţiunii Centrului Multifuncţional, în sensul înfiinţării unei structuri de sprijinire a afacerilor şi pentru grupurile defavorizate din municipiul Craiova“. Adică? Nu cumva spaţii comerciale care să fie puse la dispoziţia unor „grupuri defavorizate“ pentru vânzarea hainelor vechi? Că aşa umblă zvonul prin târg…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS