16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSemafor în faţa şcolii

Semafor în faţa şcolii

Părinţii şi profesorii elevilor revin cu solicitarea de amplasare a unor semafoare pe strada Brazda lui Novac, la trecerea de pietoni din faţa Şcolii nr. 24 „Sfântul Gheorghe“

De mulţi ani, şoferii şi pietonii care circulă prin zona Şcolii nr. 24 din cartierul craiovean Brazda lui Novac – Şcoala Gimnazială „Sfântul Gheorghe“, cum sună noua sa titulatură adoptată anul trecut de consiliul local – cer să se amplaseze acolo un semafor – unul cu buton, cum există în multe alte locuri din oraş. Problema a fost readusă în atenţie în ultima şedinţă a Consiliului Local Craiova.

Fosta administraţie n-a vrut

Necesitatea amplasării unui asemenea semafor a fost justificată inclusiv de accidentele produse în zonă. În octombrie 2011, spre exemplu, un tânăr din localitate a fost lovit chiar pe zebră de un pensionar aflat la volanul unui Logan. Şoferul a explicat că se grăbea, iar pietonii nu mai conteneau să treacă strada, unul câte unul, blocând circulaţia maşinilor.
Aşadar, pentru pietoni e periculos să treacă strada, chiar dacă o fac pe marcajul din faţa şcolii. Dar nici şoferii n-au o viaţă prea uşoară. La orele la care elevii intră sau ies de la şcoală, cozile de maşini se întind pe zeci de metri, de o parte sau de cealaltă a zebrei.
Chiar şi Poliţia Rutieră admitea necesitatea amplasării unui semafor în zonă. „Ideea în sine n-ar fi rea. Va trebui s-o discutăm însă atât în cadrul Biroului Rutier, cât şi la Comisia de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale de pe lângă Primăria Craiova. În funcţie de concluziile acestor discuţii, primăria ar urma să monteze sau nu aceste semafoare“, a declarat anul trecut inspectorul de poliţie Alin Apostol, pe atunci reprezentantul Biroului Rutier Craiova în comisia menţionată.
Problema a fost discutată, dar fără nici un rezultat. Administraţia condusă de primarul Antonie Solomon n-a ridicat nici măcar un deget în acest sens.

Actuala conducere se interesează

Chestiunea a fost repusă pe tapet de consilierul local PDL, Marian Vasile, în şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova.
„Profesorii şi reprezentanţii părinţilor de la Şcoala nr. 24 solicită ca în faţa şcolii, pe strada Brazda lui Novac, să se pună un semafor, deoarece trecerea de pietoni este chiar la ieşirea din şcoală, iar participanţii la traficul auto nu-i observă pe copii, fiind maşini parcate şi pe partea stângă şi pe partea dreaptă. Dânşii cer amplasarea acolo a unui semafor sau măcar a unei atenţionări luminoase deasupra trecerii de pietoni“, a spus Marian Vasile, în cadrul unei interpelări adresate primarului Olguţa Vasilescu.
Consilierul a adus apoi în discuţie şi altă problemă, de aceeaşi natură, cu care se confruntă fosta Şcoală nr. 23, devenită între timp structură a Şcolii nr. 24. „Acolo este o situaţie asemănătoare. Înainte, era trecere de pietoni chiar la ieşirea din şcoală, acum s-a pus undeva mai aproape de intersecţie, iar copiii sunt nevoiţi să treacă strada prin loc interzis deoarece nu este practicabil trotuarul de la ieşirea din curte până la trecerea de pietoni. Ca atare, vă propun ori să intervenim şi să refaceţi trotuarul, ori să mutaţi trecerea de pietoni mai aproape de şcoală“, a solicitat consilierul Marian Vasile. „Mă voi adresa Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei, ca să reglăm toate aceste chestiuni“, i-a răspuns primarul Olguţa Vasilescu.

Desfiinţarea limitatoarelor, oprită de primărie

Şi consilierul Dan Cherciu a venit în aceeaşi şedinţă de consiliu local tot cu o interpelare legată de sistematizarea circulaţiei.
„Este a treia oară când mă refer la acest subiect, legat de pragurile de limitare a vitezei. Data trecută, doamna primar ne-a asigurat că va da o dispoziţie prin care aceste praguri din anumite zone ale oraşului să fie desfiinţate şi vreau să-i aduc la cunoştinţă că, din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru – şi mă refer în special la zona de la Parcul Tineretului. Fac precizarea că nu solicit desfiinţarea lor integrală, ci căutarea altor soluţii. În ţările din Vestul Europei, aceste praguri de limitare a vitezei sunt de o cu totul altă natură: «valuri» sau «ciuperci» în carosabil, total diferite de pragurile din Craiova, care sunt nişte praguri de limitare a vitezei de incintă. Aşadar, solicit doar desfiinţarea celor care sunt deteriorate, iar pe viitor să fie folosite soluţii adecvate traficului urban în locul acestor praguri de incintă“, a spus Cherciu în interpelarea sa.
„S-au scos peste 20 de limitatoare de viteză până acum, însă domnul comisar-şef Zuican de la Poliţia Rutieră m-a rugat să nu mai continuăm această acţiune până nu vine dumnealui cu o listă, care să ne spună unde să lăsăm, totuşi, câteva limitatoare, mai ales în zonele şcolilor, unde există risc foarte ridicat de accidente. În aceste condiţii ne-am oprit. Nu am mai achiziţionat, însă, alte limitatoare de viteză, cel puţin de când am venit eu în primărie, pentru că nu avem bani pentru aşa ceva“, i-a răspuns primăriţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS