22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOraşul din beznă

Oraşul din beznă

Pentru că orele prestabilite de stingere a iluminatului public nu coincid cu ivirea zorilor, craiovenii trebuie să meargă la serviciu pe întuneric

Craiovenii care pleacă în jurul orei 7.00 dimineaţa către locul de muncă au avut parte în ultimele zile de un drum pe întuneric. Motivul? Foarte simplu:  iluminatul public al oraşului se opreşte cu mult înainte de ivirea zorilor.

„Nu e normal să se ia lumina aşa devreme”

De la 7.00 până spre 7.45 e o adevărată aventură se te deplasezi pe străzile Craiovei, mai ales în zonele de la periferia oraşului. Întunericul de pe străzi le aduce unora aminte de fosta orânduire socialistă multilateral dezvoltată, în care autorităţile făceau economii, oprind curentul pe străzi.
„Nu știu ce minte luminată a avut ideea să ne lase în beznă la șapte dimineața. Probabil, edilii noștri se trezesc prea târziu ca să știe că la ora aceea este încă întuneric. Eu locuiesc într-un cartier de la marginea orașului și trebuie să parcurg o parte din drumul până la serviciu pe jos. Este inutil să vă spun că nu mă simt în siguranță. Craiova este un oraș periculos, plin de câini comunitari, mulți dintre ei agresivi, și de indivizi dubioși care pândesc un prilej să te deposedeze de bunuri. Iar în perioada asta chiar au prilejul. Ca să nu mai spun că iluminatul stradal ne ajută să ocolim gropile din asfalt, denivelările trotuarelor, excremente de câine ori noroiul“, susţine Camelia Cristina Ungureanu, de 32 de ani, din Craiova.
O opinie asemănătoare are Ion Georgescu, profesor la un colegiu de renume din centrul Craiovei: „Nu e normal să se ia lumina aşa devreme, chiar atunci când pleacă oamenii de acasă către serviciu. Rişti să te muşte un câine, să calci în vreo baltă ori chiar să cazi într-o groapă, că sunt destule în oraşul ăsta. Dacă «minţile ilustre» care lucrează în primărie s-ar trezi mai devreme, ar observa şi ei problema asta cu care ne confruntăm noi, cei care ne ducem la muncă“.

Lumina vine de la Bucureşti

Întrerupătorul – eufemistic vorbind – nu e însă la primărie. De iluminatul public stradal se ocupă firma Luxten, care a fost atenţionată în această privinţă de reprezentanţii Primăriei Craiova.
„Această situaţie, neplăcută pentru craioveni, am sesizat-o şi noi firmei Luxten, dar, din păcate, rezolvarea nu ţine nici de ei, nici de noi. Sper să se rezolve acest decalaj în câteva zile“, a spus managerul public al oraşului, Gheorghe Nedelescu.
Reprezentanţii Luxten susţin că nici ei nu sunt de vină, pentru că iluminatul public se aprinde şi se stinge în întreaga ţară la ore prestabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
„În punctele de aprindere care sunt în apropierea posturilor de transformare există nişte ceasuri de comutaţie, care sunt programate pentru 365 de zile să aprindă şi să stingă lumina la anumite ore. Programul este stabilit de ANRE, la nivel naţional, pe trei zone, noi fiind arondaţi în zona a II-a. Cunosc faptul că lumea e nemulţumită, pentru că iluminatul stradal se stinge prea devreme, când încă nu s-a luminat. Mi-a zis asta şi domnul Nedelescu, a fost nemulţumită şi conducerea dinainte a primăriei, dar nu e vina noastră. E un program stabilit la nivel de ţară, la care trebuie să ne conformăm“, a explicat George Mănăsia, directorul Luxten Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS