14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTramvaiele din Craiova, modernizate cu bani europeni

Tramvaiele din Craiova, modernizate cu bani europeni

Primăria şi RAT Craiova se vor asocia cu Oficiul Naţional de Cercetări Aerospaţiale din Franţa, pentru a reface tramvaiele, utilizând brevetul unui craiovean

Tramvaiele hârbuite care rulează în prezent în Craiova urmează să fie modernizate cu fonduri europene nerambursabile, în cadrul unui pachet de proiecte depuse de Primăria Craiova şi Regia Autonomă de Transport (RAT). Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de primarul municipiului, Lia Olguţa Vasilescu, şi de directorul RAT, Alin Goga.

La baza modernizării, brevetul lui Meluşel

În august 2012, Primăria Craiova şi RAT au elaborat şi depus Pachetul Integrat de proiecte în cadrul Operaţiunii 1.3.1. POS CCE „Dezvoltarea structurilor de sprijin al afacerilor de interes naţional şi internaţional – Poli de Competitivitate“. Pachetul de proiecte conţine Strategia de Dezvoltare a Polului de Competitivitate INOVTRANS, precum şi fişele celor zece proiecte componente (trei de investiţii, patru de Cercetare – Dezvoltare – Inovare şi trei de tip „soft“), a căror valoare solicitată din fonduri nerambursabile va fi de aproximativ opt milioane de euro. Pachetul Integrat a fost selectat, urmând ca până pe 22 martie 2013 să fie întocmite şi depuse toate cele zece proiecte.
Activităţile ce vor fi derulate în cadrul proiectelor acestui Pachet Integrat vor fi asimilate codului CAEN 3020 – „Fabricarea materialului rulant“, rezultatul final al implementării proiectelor urmând să fie acela de adaptare/modernizare a tramvaielor existente în Craiova în unele cu platformă coborâtă, aşa cum cer normele actuale ale Uniunii Europene.
„Acum două zile am primit răspunsul că acest proiect a fost acceptat. Pentru RAT Craiova, asta înseamnă investiţii de circa 2,5 milioane de euro din fonduri comunitare nerambursabile“, a explicat directorul RAT Craiova, Alin Goga.
„Acest proiect înseamnă, de fapt, să facem producţie la RAT Craiova, adică să modernizăm tramvaie şi să construim altele noi. În plus, din acest proiect, noi ne alegem nu doar cu locuri de muncă, ci şi cu halele modernizate şi dotate la nivel european. În cadrul proiectului vom folosi brevetul de invenţie al unui craiovean care s-a asociat cu noi“, a declarat primarul Olguţa Vasilescu. Brevetul la care face referire primăriţa îi aparţine inginerului Valentin Meluşel, care a fost cadru didactic la Facultatea de Mecanică, iar acum are propria firmă.

Soluţii tehnice pentru tramvaie, propuse de cercetătorii aerospaţiali

Proiectele de investiţii din cadrul acestui Pachet Integrat vizează realizarea la Craiova a unui Centru de Cercetare şi Mentenanţă Avansată pentru industria mijloacelor de transport în comun acţionate electric, modernizarea, reabilitarea şi dotarea infrastructurii pentru realizarea noilor boghiuri brevetate de Meluşel, inclusiv reabilitarea şi dotarea halelor RAT în vederea asamblării finale a tramvaielor modernizate.
Partea de Cercetare – Dezvoltare – Inovare vizează proiectarea unui nou sistem de acţionare şi conducere a tramvaielor cu podea joasă, dezvoltarea sistemului de boghiuri cu înălţime variabilă care stă la baza acestor modernizări şi realizarea în Craiova a prototipului acestui tramvai modernizat.
A treia componentă, de tip „soft“, vizează promovarea şi valorificarea pe pieţele interne şi internaţionale a acestui tip de modernizări a tramvaielor.
„În realizarea acestui pachet de proiecte ne vom asocia cu ONERA (Oficiul Naţional de Cercetări Aerospaţiale din Franţa) şi alte institute de cercetare şi universităţi din Franţa. Dorim să transformăm Craiova în cel mai important centru de Cercetare -Dezvoltare – Inovare din Europa Centrală şi de Est“, a spus Olguţa Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS