15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncă cinci giratorii în Craiova

Încă cinci giratorii în Craiova

Poliţia Rutieră solicită primăriei adoptarea unor măsuri pentru fluidizarea circulaţiei în municipiu

Poliţia Rutieră a înaintat Primăriei Craiova, în cursul săptămânii trecute, un amplu pachet de propuneri menite să fluidizeze circulaţia în municipiu. Printre acestea se numără amenajarea (deocamdată temporară) a cinci noi sensuri giratorii, instituirea circulaţiei în ambele sensuri pe străzi unde în prezent există sens unic, desfiinţarea unor limitatoare de viteză, dar şi… amplasarea unor noi astfel de limitatoare.

Giratorii în loc de semafoare

Primul dintre giratoriile pe care le-ar dori Poliţia Rutieră ar trebui să fie amenajat pe Rocadă, la intersecţia bulevardului Dacia cu străzile Fraţii Goleşti şi Bariera Vâlcii. Deşi intersecţia respectivă e semaforizată, ba chiar şi supravegheată video, şoferii (mai ales cei care circulă dinspre Gară către Craioviţa) ignoră deseori indicaţiile semaforului, ceea ce duce de multe ori la accidente. Reprezentanţii municipalităţii au încercat mai multe modalităţi de reglare a semafoarelor în acea intersecţie, dar de aglomeraţie nu s-a scăpat.
Poliţiştii ar dori instituirea unui sens giratoriu temporar şi la intersecţia străzilor Anul 1848 şi General Magheru, lângă spălătoria auto Auto Style. În acest caz s-ar dori o simplificare a circulaţiei pentru craiovenii care coboară din Valea Roşie, pe strada General Magheru şi vor să ajungă către Piaţa Chiriac, iar de acolo spre orice altă zonă din oraş.
Şi în intersecţia de la Piaţa Chiriac, dintre strada Caracal şi bulevardul Gheorghe Chiţu, ar dori poliţia amenajarea unui sens giratoriu temporar. Pentru acea intersecţie, care se dovedeşte un adevărat calvar pentru şoferi, Primăria Craiova se „bâlbâie“ de vreo zece ani să facă acolo ba un giratoriu, ba un sistem de semaforizare (cum a mai fost), însă fie – în vremea primarului Antonie Solomon – nu s-a găsit soluţia cea mai bună, fie s-a ajuns la o soluţie – cea a semaforizării – dar noul primar, Lia Olguţa Vasilescu, a decis să retragă banii alocaţi pentru această investiţie şi să cheltuiască pe altceva.
Al patrulea sens giratoriu temporar propus de poliţiştii Biroului Rutier Craiova vizează intersecţia străzilor Madona Dudu, Gheorghe Bibescu şi Matei Basarab (lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj). Cu un an în urmă, s-a făcut chiar un studiu de fezabilitate privind modificarea circulaţiei în zonă, prin construirea unui imens sens giratoriu, pe locul triunghiului de spaţiu verde, care să simplifice circulaţia în, poate, cea mai aglomerată intersecţie din oraş. Nu s-au găsit, însă, şi banii necesari pentru execuţia acestui giratoriu şi probabil că nici în acest an investiţia nu va fi trecută printre priorităţi, astfel că poliţiştii cer primăriei măcar instituirea unui giratoriu temporar.
Aceeaşi soluţie o propune Poliţia Rutieră şi pentru intersecţia bulevardelor Râului şi Ştirbei Vodă. Intersecţia respectivă este semaforizată, ce-i drept, dar poliţiştii văd mai potrivit acolo un giratoriu. Ei se gândesc atât la valorile ridicate de trafic care se înregistrează în special pe strada Râului, dar şi la evitarea accidentelor din cauza nerespectării indicaţiei semafoarelor – care a devenit o obişnuinţă pentru foarte mulţi posesori de maşini cu volan pe dreapta care locuiesc în Faţa Luncii.

Dublu sens în loc de sens unic

Alte propuneri ale Poliţiei Rutiere vizează instituirea circulaţiei în dublu sens pe două dectoare de drum unde există acum sens unic. Este vorba de strada Henri Coandă (fostă Humuleşti), pe sectorul dintre Calea Bucureşti şi intersecţia cu strada Mirceşti, şi pe strada Împăratul Traian (fostă Siloz), pe sectorul cuprins între giratoriul din strada Spaniei şi intersecţia cu strada Sfinţii Apostoli (la Clinica de Roţi).
Poliţia mai cere primăriei şi mutarea trecerilor de pietoni din oraş, prin „realizarea marcajelor rutiere destinate traversării străzii de către pietoni la o distanţă de cinci metri faţă de amplasarea actuală, după intersecţia a două străzi, astfel încât să permită traversarea intersecţiei de către vehicule“. De asemenea oamenii legii propun desfiinţarea limitatorului de viteză amplasat la intersecţia bulevardului Gheorghe Chiţu cu strada Eroilor. Pe de altă parte, poliţiştii de la Circulaţie solicită Primăriei Craiova amplasarea unor dispozitive pentru limitarea vitezei la trecerile de pietoni de pe Calea Bucureşti, zona Rotonda, precum şi pe strada Matei Basarab, zona Piaţa Veche.
„Aceste propuneri au fost întocmite în baza unor analize de trafic făcute pe mai multe zile şi la diferite ore. Ele au fost discutate de principiu cu reprezentanţii Primăriei Craiova, urmând ca fiecare dintre solicitări să fie analizată în amănunt în următoarea şedinţă a Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei“, a declarat comisarul-şef Gheorghe Zuican, şeful Poliţiei Rutiere Craiova.
„Propunerile vor fi examinate în şedinţa Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei, care va avea loc zilele viitoare. Atunci, reprezentanţii Consiliului Local, ai Poliţiei Locale, ai executivului local, ai regiilor aflate în subordinea Consiliului Local, ai Regiei de Transport urmează să ia în acest sens decizia cea mai bună pentru cetăţenii Craiovei. La aceste şedinţe vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai taximetriştilor“, a menţionat şi viceprimarul Craiovei, Florentin Tudor.

La loc comanda

În cazul în care aceste modificări nu şi-ar atinge scopul – fluidizarea circulaţiei – se va reveni imediat la situaţia anterioară.
„Dacă s-ar dovedi că un sens giratoriu provizoriu ce va fi amenajat acum nu va fluidiza circulaţia, ba chiar, mai rău, ar îngreuna traficul, vom renunţa la el. Astfel de încercări s-au mai făcut şi am renunţat imediat la soluţiile care nu şi-au dovedit viabilitatea“, a spus comisarul-şef Zuican.
Aşa s-a întâmplat, spre exemplu, în cazul sensului giratoriu amenajat la intersecţia străzilor A.I. Cuza şi Arieş, care n-a ţinut decât o zi, apoi s-a revenit la dirijarea circulaţiei în intersecţie cu ajutorul semafoarelor. La fel s-a întâmplat cu alt sens giratoriu, amplasat temporar la intersecţia străzilor Bibescu şi Brestei, în dreptul Stomatologiei Spitalului „Filantropia“ din Craiova. Şi acesta a funcţionat tot o singură zi, fiind desfiinţat după ce Primăria Craiova şi Poliţia Rutieră şi-au dat seama că nu fluidizează, ci mai curând încurcă traficul în zonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS