8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpital municipal în Faţa Luncii

Spital municipal în Faţa Luncii

Noua locaţie ar fi mai potrivită pentru că ar avea atât utilităţi, cât şi acces la un mare bulevard al Craiovei

Municipalitatea s-a răzgândit. Noua clădire a Spitalului „Filantropia“ din Craiova nu se mai face în zona Valea Şarpelui, lângă Tancodrom, adică vizavi de Cimitirul Nord. Dându-şi seama, probabil, că aducerea utilităţilor până acolo este aproape imposibilă, a fost căutată – şi chiar găsită – o nouă locaţie. Este vorba despre zona Faţa Luncii, preferată şi de Antonie Solomon pentru investiţiile sale grandioase, precum Parcul Tineretului sau Water Park.

„Ar fi cea mai bună variantă pentru spital“

„Suntem în discuţii foarte avansate să schimbăm locaţia din Valea Şarpelui, vizavi de Parcul Tineretului. Acolo, Institutul de Cercetări Agricole şi Silvice (ICAS) Craiova are un teren de șase hectare. Va trebui să dăm la schimb alt teren – probabil va fi cel din zona pepinierei RAADPFL – ca să putem să beneficiem de acest teren al ICAS-ului. S-ar preta cel mai bine pentru un proiect de spital municipal pentru că acolo avem toate utilităţile. Mai este şi zonă de spaţiu verde foarte mare. Fiind o zonă ozonificată, ar fi cea mai bună variantă pentru spital“, a spus Olguţa Vasilescu, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Primăria Craiovei.
Investiţia nu va demara, însă, în acest an, în 2013 urmând doar să se perfecteze actele schimbului de terenuri şi să se facă studiul de fezabilitate.
„Anul acesta vom face doar studiul de fezabilitate. Nu ne apucăm de investiţia propriu-zisă. Am fi putut să cerem finanţare, dar ne-am dat seama că toate procedurile ne duc până undeva în luna septembrie-octombrie şi nu avea rost să cerem finanţare atâta timp cât nu puteam duce la capăt investiţia“, a menţionat primăriţa.

„Stadionul «Ion Oblemenco» să fie reconstruit cu fonduri europene“

În aceeaşi parte a oraşului urmează să mai fie făcută o investiţie de amploare – un nou stadion (că echipă avem!)…
„Vreau ca stadionul «Ion Oblemenco» să fie reconstruit cu fonduri europene, pentru că investiţia ar fi mult prea mare ca să fie suportată din bugetul local, fie chiar şi din împrumuturi, şi pentru că la Compania Naţională de Investiţii încă se fac calcule să vadă dacă pot să suporte un asemenea proiect în următorii patru ani. Deocamdată, avem o promisiune de la Ministerul Dezvoltării că anul acesta va fi plătit studiul de fezabilitate pentru stadionul «Ion Oblemenco», a cărui reabilitare presupune, de fapt, demolarea acestuia şi reconstruirea lui după modelul Arenei Naţionale, deci acoperit cu totul. Sper din toată inima să accesăm fondurile europene pentru refacerea lui, pentru că este mai bine şi pentru bugetul statului, şi pentru cel municipal“, a spus edilul Craiovei.

„Nimeni nu e interesat de Centrul Multifuncţional“

Nu departe de stadion se află o altă investiţie – idee care i-a aparţinut fostului primar Antonie Solomon, dar care va fi terminată în acest an, pe mandatul Olguţei Vasilescu. Este vorba despre Centrul Multifuncţional, ridicat pe locul fostului târg de săptămână din 1 Mai, a cărui utilitate ridică multe semne de întrebare.
„Anul acesta vom avea un deficit de aproape șapte milioane de lei. Asta înseamnă că va trebui să cheltuim mult mai judicios banul public decât s-a făcut până acum, să nu avem investiţii care nu-şi au rostul, aşa cum a fost, de exemplu, Centrul Multifuncţional din Romaneşti. Degeaba am plimbat şi chinezi, şi spanioli, şi alţii. Nu este nimeni interesat de el. Chiar nu ştiu ce vom face cu această investiţie în perioada următoare, mai ales că va presupune foarte multe cheltuieli de administrare“, a explicat primăriţa.

„Mărim amenzile şi taxele de timbru“

Nu în ultimul rând, primăriţa a anunţat că, deşi e nevoie de bani la bugetul local, taxele şi impozitele nu vor creşte în 2013. Vor creşte, însă, amenzile şi taxele de timbru.
„Ne-am hotărât să nu mărim taxele şi impozitele anul acesta. Va trebui să revenim în următoarea şedinţă de consiliu local asupra hotărârii din ultima şedinţă de anul trecut, întrucât nu mai este de actualitate actul normativ care a stat la baza acestei hotărâri, dar se va păstra în aceiaşi parametri. Noi nu mărim decât ceea ce este obligatoriu şi ceea ce nu are legătură cu administraţia locală, adică amenzile şi taxele de timbru. În rest, tot ceea ce-i interesează pe craioveni va rămâne la acelaşi cuantum ca şi anul trecut. Adică, nu se va mări impozitul pe clădiri, pe terenuri, pe maşini“, a precizat Olguţa Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS