16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPomană electorală pe banii UE

Pomană electorală pe banii UE

Sute de craioveni au stat ieri la coadă pentru a-şi ridica ajutoarele alimentare achiziţionate din fonduri europene. Beneficiarii au fost invitaţi prin scrisori semnate de însăşi primăriţa municipiului.

Primarul Craiovei a ţinut cu tot dinadinsul să-şi pună amprenta, sau mai bine zis semnătura, şi pe ajutoarele alimentare provenite din stocurile UE, arogându-şi în acest fel dreptul asupra unui proces tutelat la nivel naţional de către APIA. După ce a împins data de începere a distribuirii ajutoarelor alimentare tot mai aproape de începutul lunii decembrie, primăria, în speţă primarul Lia Olguţa Vasilescu, a simţit nevoia să le adreseze beneficiarilor o scrisorică având drept rol înştiinţarea craiovenilor că au dezlegare de la edil să-şi ridice făina, mălaiul, uleiul. Scrisoarea are antetul primăriei şi semnătura primăriţei, astfel că omul de rând care primeşte o astfel de scrisoare, că tot e moda scrisorilor, este ferm convins că primăria le acordă aceste ajutoare. Poate că mai îndreptăţiţi să-şi pună semnăturile pe o astfel de invitaţie ar fi reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, care se ocupă de licitaţia şi procurarea alimentelor, și reprezentanţii consiliului judeţean, cărora le revine rolul să primească bunurile, să le depoziteze şi să le distribuie primăriilor din judeţul Dolj.
Ca să nu mai vorbim de costurile suplimentare pe care le implică această campanie inedită prin care beneficiarii HG nr. 600/2009 (modificată prin HG nr. 950/2012) sunt rugaţi de însăşi primăriţă să-şi ridice alimentele.
Modul inedit de a-i anunţa pe beneficiari că pot să-şi ridice produsele achiziţionate din fonduri europene nu se mai întâlneşte în nici o altă localitate din judeţul Dolj. „Noi distribuim aceste produse de aproximativ trei săptămâni. Din păcate, nu avem toate produsele, dar ele nu erau nici la depozitul de la Podari. Am distribuit cam 30%. Ca să-i anunţăm pe beneficiari, am pus afişe, i-am anunţat prin Poliţia Locală“, a precizat Nicolae Stăncioi, primarul localităţii Filiaşi.
Aproximativ la fel a procedat şi primarul localităţii Băileşti, care spune că anunţarea beneficiarilor s-a făcut prin  afişare la primărie şi la punctele de distribuire.
Ca să nu lase loc de interpretări, dat fiind faptul că este campanie electorală, edilul din comuna doljeană Vârvoru a spus că distribuie aceste alimente după 9 decembrie.

Ajutoare transportate cu taxiul ori cu căruciorul

Ieri, sute de craioveni, şomeri, persoane cu handicap, beneficiari de venit minim garantat sau pensionari cu venituri sub 400 de lei, au luat cu asalt Centrul Expoziţional din curtea RAT, pentru a-şi ridica sacul cu produse. Unii cu scrisoarea primarului în mână, alţii veniţi şi fără invitaţie, toți erau nerăbdători să primească alimentele. „E bine, e bine. Ne dă primăria acum de sărbători“, spuneau unii dintre beneficiari, târând după ei sacii cu produse. Alţii abia se puteau ţine sub greutatea purtată în spate – 37,5 kg de alimente între care făină, ulei, mălai, zahăr.
Mai greu a fost cu transportul, pentru că, fie ei cât de săraci, mulți beneficiari au fost aşteptaţi la poarta RAT-ului de un taxi sau o maşină personală. Alţii s-au descurcat cu bicicleta sau căruciorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS