11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMuzică şi mititei de Ziua Recoltei

Muzică şi mititei de Ziua Recoltei

Festivităţile de Ziua Recoltei au început de ieri în Piaţa Centrală a Craiovei cu un spectacol de muzică şi dansuri populare, susţinut de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“. Zeci, dacă nu chiar sute de spectatori – în majoritatea lor craioveni veniţi la cumpărături şi comercianţi care şi-au lăsat tarabele pentru a fi în apropierea scenei – au asistat la acest spectacol. Festivităţile au fost departe de fastul de altădată, pentru că organizatorul manifestărilor – SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL – nu a dorit să recurgă la „sponsorizări“ din partea comercianţilor ca să facă rost de fondurile necesare. N-au lipsit, însă, producătorii agricoli, care şi-au împodobit singuri tarabele, fie cu „raci olteneşti“ – acei ardei roşii, uscaţi, înşiraţi pe sfoară şi folosiţi fie pentru a prepara boiaua, fie pentru a se pune, umpluţi cu carne, printre sarmalele făcute la zile festive -, fie cu tărtăcuţe sau dovleci pentru copt.
Muzica se putea asculta nu doar stând în picioare, în faţa scenei, ci şi de la una din terasele învecinate, stând la o masă, având în faţă o halbă de bere şi nişte mici, o tochitură cu mămăliguţă sau o bucată de carne de viţel la proţap. Sărbătoarea va continua şi astăzi, când Ansamblul „Maria Tănase“ va urca din nou pe scena din Piaţa Centrală a Craiovei.
„Am decis ca această ediţie să se desfăşoare pe parcursul a două zile, pentru a da posibilitatea tuturor craiovenilor – şi nu doar lor – să se bucure de sărbătoare. Această zi este destinată tuturor producătorilor agricoli din zonă, dar şi cumpărătorilor. Ne-am propus ca evenimentul să aducă ambianţa specifică recoltelor bogate şi a sărbătorilor de toamnă românească“, a spus Cătălin Resceanu, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

Ceremonial de Ziua Armatei

Ziua Armatei a fost marcată, ieri, printr-un ceremonial militar-religios organizat cu ocazia împlinirii a 68 de ani de la eliberarea României de sub ocupaţia nazistă. La festivităţile desfăşurate, ca în fiecare an, la Monumentul Eroilor din cimitirul Sineasca au luat parte reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, ai instituţiilor craiovene, partidelor politice, veteranilor de război, dar şi cadre militare în rezervă şi retragere. După slujba de pomenire a eroilor neamului, reprezentanţii autorităţilor au marcat prin discursurile lor solemnitatea momentului. Apoi au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor reprezentanţi ai Camerei Deputaţilor, ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean Dolj, ai Primăriei şi Consiliului Local Craiova, ai SRI Dolj, ai IPJ Dolj, ai ISJ, precum şi asociaţiile cadrelor militare în rezervă şi retragere şi ale veteranilor de război. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS