3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăldură compensată şi la cerere

Căldură compensată şi la cerere

Aproximativ 12.800 de familii din Craiova vor primi de la bugetul local ajutor pentru încălzirea locuinţei – este vorba doar despre craiovenii care îşi încălzesc locuinţa cu energie termică. În comparaţie cu sezonul trecut, când s-au înregistrat 12.200 de solicitări, numărul este puțin în creştere. Craiovenii care au un venit mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură până în 155 de lei vor beneficia de o compensație (de 90%) din al cărei cuantum primăria va achita 7%. 14% va achita primăria din compensația pentru familiile care au venit net mediu lunar pe membru de familie sau o persoană singură situat între 155,1 şi 210 de lei. Procentul primăriei din compensare creşte cu cât creşte şi venitul: 20% – pentru un venit cuprins între 210,1 şi 260 de lei; 27% – pentru un venit cuprins între 260,1 şi 310 lei; 33% – pentru un venit între 310,1 şi 355 de lei; 40% – dacă au un venit între 355,1 şi 425 de lei; 46% – dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură este cuprins între 425,1 şi 480 de lei; 53% – dacă venitul este cuprins între 480,1 lei şi 540 de lei; 59% – pentru un venit cuprins între 540,1 lei şi 615 lei; 61% –  pentru un venit între 615,1 lei şi 786 de lei; 63% – cu venit cuprins între 786,1 lei şi 1.082 de lei.
Completarea acestor compensări se va face de la bugetul de stat.

Cine vrea căldură să ceară

Legat de încălzirea apartamentelor craiovenilor din sistemul de încălzire centralizat, la această dată, SC Termo SRL furnizează căldură doar pe timp de noapte. Acesta este şi intervalul de timp în care furnizorul testează sistemul la nivelul întregului oraş. Proprietarii ale căror apartamente nu primesc căldură trebuie să-şi verifice robinetele din subsolul blocului sau să-l roage pe administratorul de la asociaţie să facă acest lucru. „Pe perioadă de noapte tot oraşul primeşte căldură. Acolo unde craiovenii se plâng că au caloriferele reci trebuie să verifice dacă nu au probleme cu conductele din subsol sau coloanele din apartamentele vecine. Mulţi efectuează lucrări pe perioada de vară, se debranşează şi uită sistemul de căldură al condominiului închis.
În prezent, primesc căldură grădiniţele, şcolile, unităţile sanitare şi instituţiile. Au început să ne solicite şi asociaţiile ca începând cu 1 noiembrie să le furnizăm căldură la parametrii normali, de exemplu Asociaţia nr. 5 din cartierul 1 Mai“, a precizat Nicolae Degeratu, directorul SC Termo SRL.

Probe şi probleme

Alţi craioveni au fost surprinşi de începerea probelor efectuate de furnizorul de căldură şi apă caldă al oraşului şi s-au trezit cu apa în casă, provocându-le neplăceri vecinilor. Aşa este şi cazul unor proprietari din blocul 1A de pe strada Unirii, cartier 1 Mai. „Deşi Termoficarea a avertizat că începe probele, proprietara de la apartamentul 3 a făcut modificări în casă şi a tăiat ţevile de care fusese prins vechiul calorifer. Apa ţâşnită din conducte mi-a inundat mie apartamentul“, s-a plâns Elena Teodorescu, proprietar din blocul 1A.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS