10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrima şedinţă, prima păruială

Prima şedinţă, prima păruială

Prima şedinţă a noului Consiliu Judeţean Dolj a debutat cu scandal. Grupul PDL, prin vocea consilierului Ştefan Stoica, le-a cerut ieri socoteală celor de la PNL pentru că l-au desemnat vicepreşedinte al CJ pe probleme economice pe Laurenţiu Ivanovici, fost director al Camerei Agricole Dolj, dar şi fost „trecător“ prin arestul poliţiei pentru un dosar în care a fost condamnat pentru fals şi uz fals.

Luptele politice între partidele din Consiliul Judeţean Dolj au început în forţă chiar de la şedinţa de constituire a consiliului. Toate lucrurile au fost bune şi frumoase până când s-a ajuns la propunerile pentru cele două funcţii de vicepreşedinţi, unul pe probleme tehnice, iar celălalt pe probleme economice. Cum USL, format din PSD şi PNL, deţine majoritatea zdrobitoare în consiliu, celelalte partide nici nu s-au mai obosit să facă propuneri, deoarece candidaţii lor nu ar fi avut nici o şansă la vot. Aşa că PSD l-a propus pe Cristinel Iovan, cel care a ocupat şi în mandatul trecut funcţia de vicepreşedinte, iar PNL l-a aruncat în luptă pe Laurenţiu Ivanovici. Pentru a da greutate propunerii, la şedinţă au participat şi deputatul PNL Mihai Voicu, preşedinte al filialei judeţene a partidului, şi noul director al ADS, Dan Mogoş, cel care în legislatura trecută a ocupat funcţia pregătită pentru Ivanovici. Deşi faptele pentru care a fost condamnat şi, ulterior, graţiat, s-au întâmplat în tinereţe, iar de atunci, Ivanovici a încercat să-şi reabiliteze numele, funcţia importantă pentru care a candidat a scos trecutul de la naftalină. Consilierul PDL, Ştefan Stoica, nu a iertat şi l-a invitat pe Ivanovici să vorbească despre trecutul său profesional, cu bătaie la condamnarea la închisoare. „Sunt suspiciuni legate de activitatea profesională a domnului Laurenţiu Ivanovici. Vreau să ştiu dacă a avut probleme, deşi ştiu că va trece această propunere, deoarece aveţi majoritate“, l-a somat Stoica. Stânjenit de momentul dificil, Ivanovici a evitat un răspuns direct, spunând că nu există nici o problemă legală referitoare la numirea lui în funcţia de vicepreşedinte. Stoica a contraatacat. „Noi l-am votat ca şi consilier pe domnul Ivanovici, dar am citit în mass-media despre falsul şi uzul de fals. Să ne spună dacă a fost condamnat. Dacă nu, atunci îmi cer scuze“, l-a provocat din nou Stoica. „V-am mai spus, legea este respectată în privinţa mea. Nu mai am altceva de adăugat“, a răspuns Ivanovici, încercând să se stăpânească, dar evitând în acelaşi timp un răspuns direct. „Noi nu vom vota pentru un om condamnat, mai ales într-o funcţie cum este cea de vicepreşedinte al CJ Dolj pe probleme economice. Şi cum cei doi sunt propunerile USL, nu ale PNL sau PSD, pentru că aşa au candidat, sub numele USL, nu vom vota nici una dintre propuneri, chiar dacă pe domnul Iovan îl ştim, a fost coleg cu noi“, a spus Stoica. După ce au făcut feţe-feţe şi au ieşit din sală, în pauză, consilierii judeţeni de la PNL şi PSD s-au întors pe scaune şi au votat voios aşa cum se stabilise dinainte. Ba au avut şi câteva voturi în plus la fiecare dintre cei doi candidaţi. Cristinel Iovan a obţinut 29 de voturi pentru şi doar şapte împotrivă, în condiţiile în care USL are 21 de consilieri, PDL – 8, UNPR – 4  şi PD-DD – 3. Laurenţiu Ivanovici a primit 25 de voturi favorabile şi 11 împotrivă, iar cei doi îl vor ajuta pe Ion Prioteasa că conducă CJ Dolj în următorii patru ani.

Gura păcătosului adevăr grăieşte?

Dincolo de scandalul pentru numirea controversată într-o funcţie atât de importantă, trebuie remarcat faptul că noul consiliu judeţean are foarte multe nume noi, printre care cele mai cunoscute sunt Gheorghe Bică, de la UNPR, fostul inspector-şef al poliţiei judeţene, şi Petre Petrescu, deputat PSD. Că tot vorbim de Petrescu, acesta a făcut deliciul jurnaliştilor atunci când le spunea că este posibil să se întoarcă în parlament. „Potrivit legii, eu am 60 de zile la dispoziţie să iau o decizie. Cum 20 de parlamentari au fost aleşi în diverse funcţii în administraţia locală şi cum urmează o perioadă foarte importantă în parlament, s-ar putea să fie nevoie de ajutorul meu. De la Bucureşti mi-au spus să rămân acolo. Vom vedea. În 15 zile de la validare se constată incompetenţa, ăhhh… incompatibilitatea, apoi în 60 de zile trebuie să decid“, a spus Petrescu. Alt episod amuzant a fost replica lui Marcea Marcel, consilier PDL, director al Inspectoratului de Stat în Construcţii Dolj. Acesta a continuat disputa pe care a avut-o în mandatul trecut cu Dan Mogoş şi, când i-a venit rândul să se prezinte, l-a ironizat pe acesta: „Îl salut pe domnul Mogoş, căruia o să-i simt lipsa“, a spus Marcea. Pus pe glume a fost şi Dan Păloiu, consilier UNPR, care a declarat că speră să ducă la bun sfârşit actualul mandat, aluzie la excluderea din PDL cu câteva luni înainte de alegerile locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS