13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPumni electorali în USL

Pumni electorali în USL

Candidatul PNL la Primăria Cârcea susţine că Valerică Pupăză, actualul primar pesedist al comunei, i-a rupt mandibula dintr-un pumn,
după o ceartă în plină stradă

Doljeanul Ion Vasile Ştefan, de 37 de ani, candidat din partea PNL la funcţia de primar al comunei doljene Cârcea, a ajuns marţi seară la Spitalul de Urgenţă Craiova cu dublă fractură de mandibulă, după ce ar fi luat un pumn în faţă de la contracandidatul său de la PSD, actualul primar din Cârcea, Valerică Pupăză, de 44 de ani. Incidentul dintre cei doi dovedeşte că atmosfera din sânul coaliţiei guvernamentale nu e deloc roz, iar lupta politică pentru câştigarea unui post atât de important precum cel de primar de comună poate degenera în acte de violenţă chiar între aliaţi.

„Primarul m-a lovit în faţă“

Altercaţia care a avut loc marţi după-amiază între cei doi contracandidaţi a pornit de la dreptul liberalului de a-şi expune un banner electoral între doi stâlpi de electricitate de pe raza comunei Cârcea.
„Marţi, în jurul orei 16.30, mă aflam pe raza comunei Cârcea cu câţiva colegi ai mei de la PNL. În timp ce băieţii montau un banner, primarul Pupăză a oprit maşina, s-a dat jos şi a început să ne înjure şi să ne ameninţe. Între timp au mai venit patru sau cinci persoane, consilieri şi câteva rude. M-au înconjurat şi primarul m-a lovit în faţă – avea ceva în mână – spărgându-mi buza şi provocându-mi o fractură de mandibulă“, povesteşte Ion Vasile Ştefan.
Candidatul liberal la funcţia de primar al comunei Cârcea spune că primarul în funcţie nu doar l-a lovit, ci i-a furat şi telefonul mobil: „Mi-a smuls telefonul din mână – nici acum nu ştiu unde este telefonul meu personal“.

Cealaltă variantă

Primarul din Cârcea are o altă variantă privind derularea acestui conflict.
„Venind cu maşina către primărie, în jurul orei 16.00, am văzut nişte băieţi în galben care montau un banner. M-am oprit, m-am uitat şi l-am văzut şi pe candidatul de primar din partea PNL-ului. L-am întrebat: «Domnul Ştefan, ce faceţi aici? Pentru câte bannere aveţi aprobare?» Dumnealui a luat foc în acel moment şi mi-a zis: «Cine eşti, bă, tu, de mă întrebi pe mine? Oricum, n-o să mai fii primar! Îţi arăt eu ţie după alegeri!». A venit către mine, m-a strâns de gât, în timp ce băieţii care erau cu el m-au înconjurat. Unul dintre ei m-a lovit cu piciorul în pulpă. Între timp, venea pe stradă un cetăţean cu bicicleta. A oprit şi a venit să mă apere. La fel şi vecinii, care au ieşit la poartă şi au sărit să mă apere, să nu fiu bătut. Eu l-am rugat pe cel care era pe stâlp, urcat pe scară, să se oprească şi să nu mai monteze bannerul până când nu îmi arată aprobarea, să văd şi eu pentru câte bannere au aprobarea. Contracandidatul meu s-a dus la băiatul de pe scară, l-a tras de tricou şi i-a zis: «Dă-te, mă, jos, că-l montez eu, dacă tu nu eşti în stare». S-a urcat acolo, l-a montat, apoi s-a dat jos şi mi-a dat cu mâna peste telefon în timp ce încercam să sun la poliţie“, a declarat Valerică Pupăză

Dublă fractură de mandibulă

Potrivit poliţiei, Ştefan este cel care a anunţat agresiunea prin numărul de urgenţă 112, la ora 16.41, o echipă operativă a Secţiei de Poliţie Rurală Cârcea fiind trimisă la faţa locului pentru a aplana conflictul. Oamenii legii i-au condus la sediul unităţii de poliţie pe cei implicaţi, în vederea audierii lor.
Acolo, Ştefan a făcut plângere penală împotriva lui Pupăză pentru săvârşirea infracţiunii de lovire, iar Pupăză a depus plângere împotriva lui Ştefan pentru ameninţare. „M-a ameninţat cu moartea inclusiv în faţa comandantului de la Secţia de Poliţie Coşoveni. Tocmai de aceea am şi depus plângere împotriva lui pentru ameninţare“, susţine Pupăză. Poliţiştii au înregistrat cele două plângeri penale, dar cu aceeaşi ocazie l-au amendat cu 600 de lei şi pe unul dintre simpatizanţii primarului – Dumitru Truică, de 46 de ani, din Cârcea – pentru că a distrus parţial bannerul candidatului liberal de la care a pornit tot scandalul.
De la Poliţia din Coşoveni, Ion Vasile Ştefan a plecat direct la Spitalul de Urgenţă Craiova, pentru a fi tratat pentru durerile de mandibulă pe care le simţea. În urma investigaţiilor, cadrele medicale au constatat că bărbatul are falca ruptă, motiv pentru care l-au şi internat.
„Starea pacientului este stabilă. Este victima unei agresiuni suferite marţi seară, soldată cu o dublă fractură de mandibulă fără deplasare şi cu leziuni contuzionare minore la nivelul feţei“, a explicat ieri-dimineaţă dr. Adrian Fronie, medic primar chirurgie maxilo-facială la Spitalul de Urgenţă Craiova.

„S-a lovit de scară ca fraieru’“

Că Ştefan a fost lovit, alegându-se cu o dublă fractură de mandibulă, n-o spun doar medicii. O spune şi poliţia, în baza investigaţiilor de până acum.
„Din primele verificări efectuate de poliţişti a reieşit faptul că cetăţeanul de 37 de ani (candidatul PNL Ion Vasile Ştefan – n.r.) a primit mai multe lovituri în zona feţei de la cetăţeanul în vârstă de 44 de ani (e vorba de primarul în funcţie, Valerică Pupăză – n.r.). Cercetările vor fi continuate de lucrătorii Biroului Investigaţii Criminale, din cadrul Poliţiei Municipiului Craiova, iar în funcţie de rezultatul verificărilor şi de numărul de zile de îngrijiri medicale se va propune soluţie legală prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova“, a precizat comisarul-şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.
Şi, totuşi, primarul Pupăză neagă că l-ar fi atins în vreun fel pe contracandidatul său. „Bineînţeles că nu l-am lovit. Din contră, el mi-a adresat injurii, m-a strâns de gât. Eu m-am dat de o parte, pentru că eram înconjurat de șapte-opt băieţi îmbrăcaţi în galben“.
Întrebat cum crede atunci că Ştefan s-a ales cu falca fracturată, primarul Pupăză a declarat: „Cred că toată chestia asta e o înscenare. El caută de foarte mult timp gâlceavă cu mine, iar acum vrea să iasă în faţă cu nişte minciuni. Nu l-a lovit nimeni. Ori s-a lovit de scară ca fraieru’, ori, după toată discuţia cu mine, s-o fi dus să-i dea cineva una, ca să aibă o urmă, că altfel nu avea cu ce să iasă în faţă“.

Coaliţia încearcă s-o dreagă

Fără a se dezice de candidaţii proprii, liderii doljeni ai celor două partide implicate au încercat însă să pună batista pe ţambal în scandalul electoral de la Cârcea. Spre exemplu, Ion Prioteasa, preşedintele PSD Dolj, a catalogat acest conflict doar prin cuvântul „regretabil“, pentru a nu declanşa vreun scandal în coaliţie.
„Cele care trebuie să se pronunţe sunt organele de anchetă. Din punctul nostru de vedere, primarul nostru spune că el este cel agresat. Suntem alături de omul nostru. Zicea că aveau autorizaţie pentru un singur banner, dar ei montau două. Este regretabil ce s-a întâmplat. Dorinţa noastră ar fi ca această competiţie electorală să se desfăşoare într-un cadru mai prietenos. Nu am apucat să vorbesc cu colegii de la PNL“, a spus Prioteasa.
Poziţia liderului PNL Dolj a fost şi mai rezervată.
„Regret orice fel de incident care perturbă o campanie electorală corectă şi civilizată. Nu am cum să stabilesc eu vinovaţii. Ca preşedinte al PNL Dolj, indiferent de competitori, dar mai ales că ei sunt membrii USL, resping orice atitudine violentă. Neplăcut este că s-a lăsat cu bătaie. Da, există un pact de neagresiune inclus în protocol, el prevede şi sancţiuni politice, dar încă nu se pune problema aplicării vreunei sancţiuni până când nu se va stabili ce s-a întâmplat“, a spus Mihai Voicu, preşedinte PNL Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS