12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajExpoziţia-eveniment „A fost odată familia Mihail“, la Muzeul de Artă Craiova

Expoziţia-eveniment „A fost odată familia Mihail“, la Muzeul de Artă Craiova

Nu s-au scris foarte multe lucruri despre familia Mihail. Informațiile publicate de-a lungul timpului au apărut în cadrul unor monografii și articole, sub forma unor mențiuni legate de arhitectura palatului de pe Calea Unirii, nr. 15, sau ale numelui familiei, în contextul mai larg al apartenenței la comunitatea aromână din Craiova. Mai multe date, cuprinzând o sumară genealogie, informații biografice, date referitoare la palat și colecția de artă a familiei, precum și testamentul lui Jean Mihail – ultimul reprezentant al familiei – au fost cuprinse în monografia tipărită de Muzeul de Artă Craiova acum câțiva ani. Toate aceste încercări sunt departe însă de a oferi o imagine bine structurată asupra vieții și activității a patru generații pe parcursul unui secol de existență (Mihail Constandin, primul reprezentant al familiei, născut în Grecia, moare în 1834, iar Jean Mihail, cel din urmă descendent, moare în 1936). Muzeul de Artă Craiova dorește să repare această omisiune printr-o serie de evenimente și publicații, care debutează cu expoziția „A fost odată familia Mihail“.
Această expoziție-eveniment este rezultatul colaborării dintre Muzeul de Artă Craiova și Arhivele Naționale Dolj – care au pus la dispoziția muzeului fondul documentar cu numele „Fundația Jean Mihail“, cea mai cuprinzătoare sursă de informații referitoare la familia care, prin intermediul ultimului său reprezentant, Jean Mihail, a lăsat în 1936 moștenire statului român cea mai mare avere particulară din epocă. Muzeul de Artă Craiova își are sediul în palatul ridicat în perioada 1899 – 1907, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau. Aceasta este prima expunere de anvergură, constituită pe baza unor documente și mărturii concrete despre viața și activitatea a trei generații ale familiei. Și pentru că nicio familie nu trăiește izolat, imaginile celor cu care membrii familiei Mihail au avut legături de rudenie sau amiciție reprezintă decorul potrivit pentru reconstituirea unui mic tablou al societății românești, din ultimele decenii ale secolului XIX, până în anii ’30 ai secolului XX.
Sunt expuse peste 200 de obiecte – constând în fotografii de epocă, pagini de album, distincții onorifice, documente oficiale, scrisori și piese de mobilier, având ca sursă Arhivele Naționale, patrimoniul Muzeului de Artă, Fondul arhivistic al Muzeului Olteniei și colecții particulare.
Așa cum, în cazul palatului din Craiova, familia Mihail a apelat la serviciile arhitectului Curți Regale, membrii ei și-au legat imaginea de fotografi ce se prezentau ca fiind „ai Curții Regale“, „ai Reginei“, sau medaliați la concursuri internaționale, și de cele mai importante studiouri fotografice din Europa. Fotografiile ieșite din atelierele celebre europene (L. Angerer, Adele, M. Nadar, Lowy) sau românești (Franz Mandy, I. Spirescu, F. Duschek, Bielig, E. Pesky, I. Szollosy ) aspirau la statutul de operă de artă. Decorul, pregătirile, atenția la detalii, la calitatea materialelor și a suportului, la modul de prezentare – toate contribuiau la realizarea, nu numai a unui portret clar și flatant, într-un decor somptuos, ci și a unui obiect frumos în sine. Din acest motiv, Muzeul de Artă Craiova a dorit ca, prin tipul de panotare ales, să pună în evidență calitățile estetice și specificul acestei arte. Vă invităm să vă convingeți, vizitând expoziția „A fost odată familia Mihail“, în perioada 19 decembrie 2018 – 20 februarie 2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS