14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajExpoziţia „A fost odată familia Mihail“, la Muzeul de Artă Craiova

Expoziţia „A fost odată familia Mihail“, la Muzeul de Artă Craiova

Muzeul de Artă Craiova și Arhivele Naționale Dolj vă invită miercuri, 19 decembrie 2018, ora 18.00, la vernisajul expoziției de fotografie și document „A fost odată familia Mihail“. Evenimentul va avea loc la Palatul „Jean Mihail“ (sediul Muzeului de Artă Craiova) din Calea Unirii, nr. 15.
Expoziția de fotografie și document intitulată „A fost odată familia Mihail“ este rezultatul colaborării dintre Muzeul de Artă Craiova și Arhivele Naționale Dolj – care au pus la dispoziția muzeului fondul documentar cu numele „Fundația Jean Mihail“, cea mai cuprinzătoare sursă de informații referitoare la familia care, prin intermediul ultimului său reprezentant, Jean Mihail, a lăsat în 1936 moștenire statului român cea mai mare avere particulară din epocă. Muzeul de Artă Craiova are sediul în palatul ridicat în 1907, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau. Aceasta este prima expunere de anvergură, constituită pe baza unor documente și mărturii concrete despre viața și activitatea a trei generații ale familiei. Și pentru că nicio familie nu trăiește izolat, imaginile celor cu care membrii familiei Mihail au avut legături de rudenie sau amiciție, reprezintă decorul potrivit pentru reconstituirea unui mic tablou al societății românești, din ultimele decenii ale secolului XIX, până în anii ’30 ai secolului XX.
Sunt expuse peste 200 de obiecte – constând în fotografii de epocă, pagini de album, distincții onorifice, documente oficiale, scrisori și piese de mobilier, având ca sursă Arhivele Naționale, patrimoniul Muzeului de Artă, Fondul arhivistic al Muzeului Olteniei și colecții particulare.
Expoziția se concentrează pe dimensiunea vizuală a universului de familie, cuprinzând portrete/fotografii ale principalilor săi membri, din diferite perioade ale vieții, ale prietenilor acestora, precum și ilustrații reprezentative pentru Craiova începutului de secol XX. Deoarece fotografiile ca atare reprezintă obiecte valoroase – fiind realizate în tehnicile specifice secolului XIX, de ateliere și fotografi celebri în epocă – atât români, cât și străini – prin tipul de panotare ales, am dorit să punem în evidență calitățile estetice și specificul acestei arte.
Perioada de vizitare: 19 decembrie 2018 – 20 februarie 2019.
Program de vizitare: marți-duminică, orele 10.00 – 17.00
Contact: Laura Tiparu
telefon: 0251. 41 23 42; 0722 318 617
e-mail: [email protected]

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS