10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajMalu Mare se modernizează cu cinci milioane de euro

Malu Mare se modernizează cu cinci milioane de euro

Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, introducerea reţelei de canalizare şi modernizarea iluminatului public sunt proiecte prioritare pentru actuala administraţie a comunei Malu Mare. Toate aceste investiţii, care însumează peste cinci milioane de euro, sunt menite să ofere oamenilor din această localitate condiţii civilizate de trai. Primarul Ilie Dodocioiu spune că banii necesari pentru realizarea acestor proiecte provin atât de la Uniunea Europeană, cât şi de la bugetul local.

Comuna Malu Mare este una dintre cele mai importante din judeţul Dolj, iar apropierea de Craiova a determinat mulţi investitori să dezvolte afaceri aici. Localitatea a devenit cu atât mai atractivă cu cât, în ultima perioadă, autorităţile au demarat numeroase proiecte de modernizare. Unul dintre acestea este cel care vizează realizarea unui sistem de canalizare. Valoarea lucrării este de peste două milioane de euro şi în acest an se va face recepţia tronsoanelor aflate în curs de finalizare. În acelaşi timp, se vor continua lucrările şi pe străzile prevăzute în proiect pentru ca în final toţi locuitorii să aibă acces la canalizare. „Am făcut recepţia la cei 19,2 kilometri de canalizare în satul Preajba Veche şi acum urmează să predăm lucrarea la Compania de Apă Oltenia, care asigură mentenanţa. Totodată, în satul Malu Mare, vom finaliza cei 5.800 de metri liniari de canalizare, un proiect început în anul 2007 de vechea conducere a primăriei. Avem în vedere însă şi un proiect grandios, de peste zece milioane de lei, care vizează extinderea canalizării în Malu Mare, dar şi a staţiei de epurare“, a spus primarul Ilie Dodocioiu.

„La sfârşitul anului viitor, Preajba Veche va fi asfaltată în proporţie de 95 la sută“

De finalizarea lucrării de canalizare depinde şi asfaltarea străzilor, iar în acest sens au fost realizate mai multe proiecte. Din bugetul local au fost alocate fonduri pentru 11 kilometri de drum asfaltat în Preajba Veche, iar lucrările au început deja. Locuitorii sunt încântați că, după ani de aşteptare, vor putea să circule în condiţii civilizate. „Vom scăpa, în sfârşit, de praf şi de noroaie, şi ne bucurăm că vedem utilajele la lucru. Actuala conducere a primăriei a ţinut cont de doleanţele noastre şi rezolvă una dintre cele mai stringente probleme, asfaltarea”, a spus Elena Şoimu, din Preajba Veche.
Primii trei kilometri din totalul de 11 vor fi asfaltaţi pe strada Nucului, la intrare în Preajba, se continuă cu strada Bujorului şi se face legătura între strada Bujorului şi strada Trandafirului, drumul judeţean care a fost asfaltat în totalitate.
Lucrări se vor face însă şi cu bani de la Uniunea Europeană. Aproximativ un milion de euro se vor investi în drumurile din Preajba Veche şi Malu Mare. „Avem un proiect aprobat pe AFIR, în valoare de un milion de euro, pentru asfaltarea a 6,2 kilometri de drum şi sperăm ca în primăvară să demarăm lucrările care cuprind aproximativ cinci kilometri în satul Preajba Veche, iar restul în Malu Mare. Practic, la sfârşitul anului viitor, Preajba Veche va fi asfaltată în proporţie de 95 la sută. Totodată, vom lua o hotărâre de consiliu local pentru a demara un studiu de fezabilitate pentru restul de drumuri, care nu sunt cuprinse nici pe AFIR, nici în proiectul multianual de 11 kilometri pe care îl facem cu bani de la bugetul local, şi dorim să avem pregătit şi acest proiect“, a mai spus primarul Ilie Dodocioiu.

Grădiniţă nouă pentru copiii din Malu Mare

O altă mare provocare pentru autorităţile din Malu Mare este realizarea unui sistem de alimentare cu gaze. Primul pas a fost deja făcut: s-a demarat studiul de fezabilitate pentru introducerea gazelor în toată comuna. A fost semnat contractul cu o firmă importantă din Bucureşti şi se doreşte ca anul viitor acesta să fie gata, iar în câţiva ani să se execute şi lucrarea.
O sumă importantă, alocată tot printr-un proiect pe AFIR, de 500.000 de euro, va fi investită şi pentru îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale. În locul actualei grădiniţe din Malu Mare, care funcţionează într-un fost grajd, va fi construită o clădire nouă, dotată cu toate utilităţile şi cu mobilier adecvat. Astfel, cei aproape 50 de preşcolari care sunt înscrişi aici vor beneficia de o structură modernă de învăţământ. Tot pentru a îmbunătăţi viaţa socială a copiilor, tinerilor şi nu numai, primarul Ilie Dodocioiu a aprobat şi construirea unui miniteren de sport. „Valoarea acestei investiţii este de 55.000 de euro, iar terenul va fi dotat cu nocturnă şi va avea o capacitate de 60 de locuri. Acesta este al treilea proiect pe AFIR“, a spus Ilie Dodocioiu.
Autoritățile locale din Malu Mare au depus la Compania Naţională de Investiţii solicitare de finanţare pentru construirea unui cămin cultural şi a unei săli de sport cu o capacitate de 180 de locuri.
Malu Mare va beneficia şi de iluminat public modern pe leduri. A fost semnat un contract cu firma Luxten, către care se va face o plată eşalonată pe patru ani a sumei de 1,9 milioane de lei. Va fi asigurat un iluminat modern pe o lungime de peste 14 km liniari, iar lucrarea se va finaliza anul viitor.

130.000 de lei pe lună pentru salariile angajaţilor Centrului Social „Sfântul Andrei“

Proiectele de investiţii sunt multe în comuna Malu Mare, iar autorităţile spun că vor încerca să facă şi economii la bugetul local, pentru a-şi respecta promisiunile făcute locuitorilor. Unul dintre obiectivele care înghit cei mai mulţi bani de la bugetul local este Centrul Social „Sfântul Andrei“. Realizat în urmă cu aproape cinci ani cu fonduri de la Uniunea Europeană, Centrul Social „Sfântul Andrei“ s-a dovedit extrem de util, însă, din păcate, a ajuns să atârne că o piatră de moară pentru bugetul primăriei. De aici se plătesc lunar aproximativ 130.000 de lei pentru salariile angajaţilor, iar edilul-şef spune că lucrurile nu pot continua aşa deoarece fondurile sunt prea mari pentru posibilităţile comunei. În decembrie 2018 expiră termenul de cinci ani impus de Uniunea Europeană pentru obiective construite din fonduri alocate de către ei şi s-a hotărât ca unitatea să fie organizată ca persoană juridică de sine stătătoare, care se va autofinanţa. „Primăria Malu Mare a suportat, timp de cinci ani, salariile celor 29 de angajaţi ai Centrului Social «Sfântul Andrei», unde sunt instituţionalizaţi vârstnici din întreg judeţul. Acestea au ajuns în prezent la 130.000 de lei pe lună, într-un an sunt circa 1,6 milioane de lei din bugetul local, ceea ce reprezintă o sumă foarte mare. Oamenii din Malu Mare vor asfaltare, gaze, unităţi școlare moderne şi astfel am hotărât să facem ceva în acest sens. Prin transformarea acestuia, vom reuşi să facem economii substanţiale la bugetul local şi implicit să avem fonduri care să ne ajute să dezvoltăm comuna şi să o aducem la nivelul unei aşezări europene“, a adăugat primarul.
Locuitorii din Malu Mare şi-au dorit şi o capelă nouă, iar autoritățile locale nu au rămas indiferente. În acest sens au fost alocată suma de zece milioane de lei din bugetul local, iar lângă vechea biserică, ce se va transforma în capelă, se va face şi o locaţie pentru pomeni şi parastase.
Prin proiectele care se află în implementare, în comuna Malu Mare vor fi făcute investiţii de peste cinci milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS