11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajConsiliul Judeţean a investit în judeţul Dolj zeci de milioane de euro

Consiliul Judeţean a investit în judeţul Dolj zeci de milioane de euro

Consiliul Judeţean Dolj este, de departe, cel mai mare investitor al judeţului, iar în 2018 a alocat zeci de milioane de euro în domenii precum sănătatea, infrastructura, transporturile, protecţia socială sau cultura. Având un buget mai mare cu peste un sfert faţă de 2017, CJ Dolj a reuşit să demareze ori să finalizeze zeci de proiecte care vor avea un impact direct asupra calităţii vieţii pentru cei mai mulţi dintre doljeni. CJ a avut în acest an un buget propriu de 479.069.000 de lei, din care cea mai mare parte a mers către transporturi. Este vorba despre 61,4 milioane de lei, bani care au fost ori sunt folosiţi pentru modernizarea a peste 210 de kilometri de drumuri. Printre acestea, este vorba de DJ 552 Craiova – Cetate, DJ 542 Dăbuleni – limita judeţului Olt, DJ 643 D Bulzeşti – limita judeţului Vâlcea, DJ 606C Sârsca – limita judeţului Mehedinţi sau DJ 561 A Giurgiţa – Pleniţa – limita judeţului Mehedinţi. Încă 6,5 milioane de euro vor fi alocate acestui sector după ce Consiliul Judeţean Dolj a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Dolj-Montana: Pași comuni pentru o mai bună conectivitate“, prin care va fi modernizat un tronson din Drumul Județean 561B Segarcea – Zăval. „Modernizarea acestui tronson, care porneşte din comuna Valea Stanciului şi ajunge în satul Padea, din comuna Drănic, înseamnă o investiţie de 6,5 milioane de euro. Ultimul sector de drum, cel dintre Padea şi Segarcea, şi el în lungime de 12 kilometri, ar putea fi abordat în perioada următoare, tot prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria. Acesta este al 13-lea contract cu finanţare nerambursabilă pe care îl semnăm anul acesta. Practic, cu acest proiect bifăm peste 128 de milioane de euro. Din aceşti bani, peste trei sferturi sunt obţinuţi pe fonduri europene, restul sunt de la bugetul statului. Investim anul acesta din fonduri nerambursabile de şapte ori bugetul pe care îl are consiliul judeţean pentru dezvoltare“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Suma de 33 de milioane de lei, alocată sănătăţii

Bugetul de investiţii pentru 2018 a prevăzut peste 33 de milioane de lei pentru sănătate. CJ Dolj a alocat bani pentru modernizarea şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, extinderea Centrului Medical de Radioterapie sau amenajarea incintei SCJU. O parte din aceşti bani au fost folosiţi pentru dotarea cu echipamente medicale a Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară. „Ni s-a cerut o listă de la Ministerul Dezvoltării cu toate investiţiile pe care le-am realizat în sănătate, iar când au văzut lista, nu le venea să creadă, pentru că a rezultat că suntem judeţul cu cele mai multe investiţii din România. Această listă a fost trimisă şi la Banca Mondială, iar reprezentaţii acestei instituţii au venit la Craiova să le arătăm ce am făcut“, a spus Ion Prioteasa.
Probabil cel mai important dintre proiectele derulate de-a lungul timpului de CJ Dolj, Aeroportul din Craiova rămâne pe lista de priorităţi a instituţiei, care depune eforturi pentru extinderea terminalelor existente, precum şi pentru construirea unui terminal nou. Investiţiile sunt estimate la 76 de milioane de euro, iar autorităţile judeţene şi-au propus accesarea unor fonduri europene, suma fiind mult prea mare pentru a putea fi suportată din bugetul propriu. „Aeroportul este fala și mândria noastră, înseamnă cea mai mare creştere din UE, cu aproape 500.000 de pasageri care au zburat şi probabil că în anii viitori vom ajunge la un milion de pasageri. Putem spune că ne-a luat prin surprindere dezvoltarea sa, iar din acest motiv trebuie să continuăm investiţiile în acest obiectiv. Sunt ore ale dimineții când se regăsesc peste 300 de pasageri şi în aceste condiţii vom face o extindere a terminalului de plecări, o parcare nouă, dar și un terminal nou de sosiri. Totodată, cu cât creşte numărul de pasageri, cresc şi obligaţiile noastre de a avea dotarea necesară. În Masterplanul de Transport suntem prinşi cu suma de 76 de milioane de euro şi dorim să luptăm până la capăt, astfel încât să luăm toată suma şi să facem un terminal nou“, a mai spus Ion Prioteasa.
Consiliul Județean Dolj a alocat deja 2,3 milioane de lei pentru dotarea terminalelor cu aparatură modernă, sisteme şi echipamente specifice şi a demarat lucrările pentru pregătirea terenului, situat în partea de Vest a aeroportului.

Fonduri de peste 20.000 de lei, investite în cultură

CJ a onorat în fiecare an promisiunile făcute în privinţa investiţiilor în domeniul culturii. Din bugetul pe anul acesta, 13,81 la sută, respectiv 26.618.860 de lei, s-au îndreptat în această direcție. Construirea Centrului Internaţional „Constantin Brâncuşi“, înfiinţarea Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc, dar şi restaurarea Culelor din Brabova şi Cernăteşti sunt doar câteva dintre proiectele în care CJ Dolj este implicat în prezent. „Avem peste 25 de investiţii mari pe care le facem în judeţ şi altele în aşteptare, cu sume foarte importante de bani. Consider că, în acest moment, Consiliul Judeţean este cel mai mare investitor din Dolj, mai ales că acestor demersuri implementate cu fonduri nerambursabile li se adaugă şi iniţiativele pe care le derulăm cu finanțare din bugetul propriu“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS