10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajInvestiții în sectorul agricol - Biodieselul din porumb și rapiță

Investiții în sectorul agricol – Biodieselul din porumb și rapiță

Sectorul agricol din România a cunoscut modificări importante odată cu înlocuirea combustibililor tradiţionali cu biodiesel. Politicile actuale practicate de Uniunea Europeană, care oferă facilităţi financiare şi alte oportunităţi celor care adoptă carburanţii ecologici, au transformat şi sectorul agricol din ţara noastră, fermierii orientându-se către cultivarea terenurilor cu rapiță şi porumb. Multe dintre suprafeţele agricole însămânțate iniţial cu grâu, secară, orez şi ovăz sunt acum semănate cu seminţe de rapiță şi porumb.
Deoarece plantele care constituie materie primă pentru biodiesel sunt rapid transformate în bani, cei mai mulţi agricultori au făcut investiţii masive în tehnologia de obţinere şi recoltare a acestuia şi au mărit suprafeţele de teren însămânţate cu aceste plante.
Înainte de a observa modul în care a evoluat agricultura din România, odată cu folosirea la scară largă a biocombustibilului, este important să cunoaştem câteva aspecte despre acesta.

 

Ce este biodiselul? Care este impactul folosirii acestuia asupra mediului înconjurător?

Biodiselul este combustibilul lichid, obţinut prin esterificarea uleiurilor de rapiță, porumb sau a altor grăsimi de natură vegetală şi animală. Este mai ieftin şi mai puţin poluant şi poate înlocui cu succes motorina şi benzina. Avantajul folosirii acestuia în detrimentul combustibilului tradiţional este faptul că eliberează în atmosferă cantităţi infime de sulf şi dioxid de sulf, compuşi extrem de poluanţi care accelerează efectul de seră şi încălzirea globală.
Un aspect ce i-a determinat pe fermierii români să înlocuiască culturile tradiţionale cu cele de rapiță şi porumb este şi proiectul Uniunii Europene de a înlocui treptat autovehiculele alimentate cu motorină şi benzină cu cele electrice şi cele alimentate cu biocombustibili.

 

Investiţii masive în culturile de rapiță şi porumb

Pentru ca acest segment să fie profitabil, fermierii continuă să investească în tehnologia folosită pentru aceste culturi şi caută soluții pentru seminţe performante, rezistente la condiţiile climatice şi pedologice din ţară.
Astfel, instituțiile statului au inițiat multiple proiecte de sprijin pentru fermierii producători de biocombustibil. Printre facilități se numără accesul la utilaje agricole moderne, crearea uzinelor de producere a biodieselului, precum şi medierea contractelor de lungă durată cu marii producători de carburanţi.
Un fapt cert este că cel mai bun biocaburant se obține din uleiul de rapiță. Pentru prepararea unui litru de biodiesel sunt necesare 2,5 kg de seminţe de rapiță, proprietăţile acesteia fiind superioare altor plante oleaginoase. Un avantaj de care se pot bucura fermierii este faptul că această plantă nu are pretenţii ridicate faţă de condiţiile de mediu. Preţul pentru înfiinţare şi întreţinerea culturii este mult mai mic faţă de resursele folosite în cazul altor culturi; rapița nu necesită irigații speciale sau tratamente deosebite. Subvenţiile oferite prin programele de stat sunt generoase, iar recoltele ating recorduri naționale când sunt cultivați hibrizii de rapiță potriviți, precum multpremiații hibrizi DEKALB.
Porumbul este o plantă cu tradiţie în România. Dacă înainte era folosit în scop alimentar sau ca furaj pentru animale, în prezent boabele de porumb sunt folosite pentru obţinerea bioetanolului, înlocuitorul ecologic al benzinei.
Chiar dacă procesul de obţinere este complex, biocombustibilii sunt alternativa viitorului care promit un mediu mai curat, mai sănătos, mai ieftin, în rând cu ultimele standarde europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS