24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajInvestiţiile Consiliului Judeţean Dolj în infrastructura sanitară

Investiţiile Consiliului Judeţean Dolj în infrastructura sanitară

Consiliul Judeţean Dolj îndeplineşte un rol important în domeniul sănătăţii, având în subordinea sa nouă structuri medicale. Una dintre aceste structuri este Spitalul Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti“ Dăbuleni, singurul din zona de sud-est a judeţului, care, datorită investiţiilor de peste trei milioane de euro, oferă aceleaşi condiţii ca un spital dintr-un municipiu reşedinţă de judeţ. Investiţiile Consiliului Judeţean în Spitalul Orășenesc Dăbuleni continuă, iar anul acesta vor fi alocate fonduri pentru achiziționarea de aparatură medicală.
O altă structură medicală aflată în subordinea CJ Dolj în care s-au făcut investiţii masive de-a lungul timpului este Spitalul de Pneumoftiziologie din Leamna, care a devenit astăzi una dintre unităţile de profil cel mai bine cotate din România. Investiţii s-au făcut însă şi în reţeaua de unităţi medico-sociale din localităţile Amărăştii de Jos, Bechet, Brabova, Cetate, Melineşti, Pleniţa şi Sadova.
În acelaşi timp, Consiliul Judeţean Dolj este proprietarul unor imobile din Craiova, în care îşi desfăşoară activitatea o serie întreagă de unităţi din domeniul sănătăţii.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, una dintre cele mai mari structuri sanitare din România, deserveşte întreaga Oltenie. În ambulatoriul de specialitate al unităţii sunt acordate anual aproape 240.000 de consultaţii. Acesta a fost modernizat, dezvoltat şi dotat printr-un proiect cu fonduri europene de peste opt milioane de euro. Investiţiile consistente, din fondurile CJ Dolj, au permis renovarea unor blocuri operatorii cu 24 de săli de operaţii şi 78 de încăperi anexe, dar şi modernizarea a 11 ascensoare.
O sumă de peste un milion de euro a fost investită în achiziţia de echipamente performante şi instrumentar medical modern. În anul 2015, a fost iniţiat un amplu proces de renovare a spaţiilor interioare la toate cele 11 niveluri, investiţie cu o valoare estimată de aproape patru milioane de euro, derulată etapizat, etaj cu etaj.
Tot în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Consiliul Judeţean Dolj a investit din fonduri proprii aproape şase milioane de euro în crearea unei Clinici de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară, răspunzând astfel necesităţii întregii regiuni, care nu dispunea de o astfel de structură specializată. Clădirea este prevăzută cu propriul bloc operator şi saloane pentru pacienţi. În acelaşi timp, a fost obţinută finanţare, printr-un proiect european de 1,5 milioane de euro, pentru dotarea uneia dintre sălile de operaţii. „Ne-am mobilizat cu toții, iar acesta este un proiect de succes al tuturor oamenilor din CJ. De la Timișoara până la București sau Sofia nu există o clinică de cardiologie intervențională așa cum este aceasta“, a adăugat Ion Prioteasa.
O altă investiţie majoră, tot cu valoarea de circa şase milioane de euro, vizează modernizarea şi extinderea celei mai aglomerate structuri din cadrul Spitalului Judeţean – Unitatea de Primiri Urgenţe. Suprafaţa acesteia va creşte de patru ori, la aproape 3.600 de metri pătraţi, urmând să fie dotată, de asemenea, cu propriul bloc operator. Atât Clinica de Cardiologie intervenţională şi Chirurgie cardiovasculară, cât şi Unitatea de Primiri Urgenţe sunt conectate cu clădirea spitalului prin pasarele.
O altă structură cu importanţă regională aflată în subordinea CJ Dolj este Ambulatoriul de specialitate pentru sportivi Craiova. De seviciile acestuia beneficiază mii de sportivi din şase judeţe.
Tot în subordinea CJ Dolj se mai află două policlinici de stomatologie din Craiova, ambele renovate prin investiţii de 750.000 de euro.
Totodată, complexul de servicii sanitare din cartierul Lascăr Catargiu, format din dispensarul cu cabinete pentru medicină de familie şi un centru medical recent construit, este rezutatul unor investiţii de peste 700.000 de euro.
Punctul de operare aeromedicală SMURD de la Aeroportul Internaţional Craiova, care deserveşte şase judeţe, a fost construit printr-o investiţie de peste 200.000 de euro. „Ni s-a cerut o listă de la Ministerul Dezvoltării cu toate investițiile pe care le-am realizat în sănătate, iar când au văzut lista, nu le venea să creadă, pentru că a rezultat că suntem județul cu cele mai multe investiții din România. Această listă a fost trimisă și la Banca Mondială, iar reprezentanții acestei instituții au venit la Craiova să le arătăm ce am făcut. A venit și secretarul de stat Raed Arafat, care a rămas foarte impresionat. În ultimii ani, peste 30 la sută din banii CJ au mers spre sănătate, iar prin toate aceste investiții, ne facem datoria către acest domeniu“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS