21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajDeputat Ion Cupă (ALDE): Legea lobbyului - transparență și bani la buget

Deputat Ion Cupă (ALDE): Legea lobbyului – transparență și bani la buget

Inițiativa ALDE privind Legea lobbyului este legitimă și necesară. Susțin această lege pentru că ea asigură transparență în acest domeniu sensibil al reprezentării intereselor și, în același timp, poate fi o sursă de bani la buget. Prin însuși titlul legii – „Legea privind transparența în domeniul lobbyului și al reprezentării intereselor“ – se arată limpede intenția inițiatorului de a aduce la vedere activitățile legate de influențarea legitimă a deciziilor publice.
Orice activitate de acest fel a unei firme specializate sau care are în obiectul de activitate lobby nu poate fi desfășurată legal în absența înscrierii respectivelor firme în Registrul național de lobby, care poate fi consultat de către orice cetățean.
Legea prevede clar incompatibilitățile legate de exercitarea acestei activități. Demnitarilor numiți sau aleși, funcționarilor publici și personalului contractual, în măsura în care își desfășoară activitatea în procesul de legiferare și în procesul de punere în aplicare a legislației specifice, li se INTERZICE să desfăşoare, pe perioada mandatului sau a funcției deținute, activitatea de lobbyist în domeniul său de activitate. Adică, parlamentarii, politicienii nu pot desfășura astfel de activități.
Celor interesați să demareze o astfel de activitate le sunt precizate prin lege condiții clare, în absența respectării lor fiind pasibili de consecințe legale serioase. Lobbyistul nu are voie să dobândească informații într-o modalitate și o formă ilegale. El trebuie să comunice informațiile deținute pentru exercitarea activității sale cu respectarea adevărului. Să nu exercite nicio formă de presiune ilegală sau inadecvată asupra reprezentanților publici. Mai mult, nu se poate solicita onorariu de succes în măsura în care activitatea de lobby urmărește încheierea contractelor cu statul sau cu o unitate administrativ-teritorială. În cazul existenței lui, acest onorariu se va face venit la bugetul de stat.
Legea lobbyului reglementează astfel o activitate dincolo de orice suspiciuni și creează premise pentru venituri suplimentare la bugetul de stat prin taxarea, conform legii, a acestei activități.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS