17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajDr. Alexandra Buzatu-Lang: „Un copil gras nu înseamnă un copil sănătos!“

Dr. Alexandra Buzatu-Lang: „Un copil gras nu înseamnă un copil sănătos!“

Peste 66% dintre adulții din Statele Unite sunt supraponderali, în timp ce procentul de copii obezi se ridică la 30%. Deşi în Europa cifrele nu sunt la fel de îngrijorătoare, numărul copiilor supraponderali este în continuă creştere. La fel și în țara noastră, atrag atenţia specialiştii clinicii PRIORITY MEDICAL din Craiova. „Un studiu recent condus de M.F. Rolland Cachera de la INSERM demonstrează că acei copii care înaintea vârstei de doi ani au ingerat prea multe proteine şi prea puţine lipide prezintă cea mai accentuată obezitate. Numărul celulelor adipoase se dezvoltă în primii doi ani de viață, de aceea se recomandă un consum preponderent de lipide, nu de proteine. Obezitatea poate fi evitată prin diversificarea alimentaţiei începând cu luna a cincea sau a șasea de viaţă. Pe măsură ce copilul creşte, alimentaţia bogată în lipide şi acizi graşi esenţiali, dar săracă în proteine trebuie să se modifice, devenind săracă în lipide şi bogată în proteine şi glucide. Din păcate, adesea se înregistrează situaţia inversă. Copiii mici primesc o hrană cu conţinut mare de proteine, iar cei mari mănâncă prea gras şi prea dulce – hamburgeri, cartofi prăjiţi, floricele de porumb – şi au acces aproape permanent la frigider“, a spus dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinologie PRIORITY MEDICAL.
Obiceiul dăunător de a sta în fața televizorului favorizează alimentaţia compulsivă: copiii mănâncă, fără să-şi dea seama, pungi întregi de chipsuri sau de covrigei, în timp ce se uită la desene animate sau la emisiunea preferată. Pierzând ore în şir în faţa televizorului, corpul arde mult mai puţine calorii decât atunci când fac mişcare. Înlocuind fotbalul sau mersul pe bicicletă cu desenele animate şi cu jocurile pe calculator, copiii tind să se îngraşe. „Lipsa de somn este altă cauză a obezităţii. Hormonul de creştere intervine în procesul de eliminare a excesului de masă corporală grasă. El este secretat numai în timpul somnului nocturn. În consecinţă, copiii care nu dorm suficient pot înregistra un deficit al acestui hormon de creştere şi de slăbire. Nu trebuie să neglijăm nici situațiile în care părinții și bunicii cred că își dovedesc dragostea hrănind copilul în exces. Nu trebuie să punem semnul egal între hrană şi dragoste. Un copil gras nu înseamnă un copil sănătos! Un copil gras își pierde încrederea în sine, devine un adolescent și un adult cu probleme de integrare socială“, a adăugat Alexandra Buzatu-Lang.
Fii un părinte responsabil şi verifică gratuit starea de sănătate a copilului tău la PRIORITY MEDICAL, str. Pandurilor nr. 33A. Campania se adresează copiilor cu vârste între 2 şi 16 ani, iar pentru programare puteţi suna la numărul 0351.408.366.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS