10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajConsiliul Județean Dolj a obținut finanțare pentru noi echipamente destinate situațiilor de urgență

Consiliul Județean Dolj a obținut finanțare pentru noi echipamente destinate situațiilor de urgență

Reprezentanți ai Consiliului Județean Dolj au fost prezenți ieri în Bulgaria la Vratsa pentru lansarea proiectului transfrontalier „Reacții coordonate și eficiente ale autorităților în situații de urgență din regiunea Dolj – Vratsa“, proiect finanțat în cadrul programului Interreg V-A România – Bulgaria. Acest proiect a fost depus de către Consiliul Județean Dolj în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia“ Dolj și Primăria Vratsa- Bulgaria, în cadrul programului Interreg V-A România-Bulgaria, Axa prioritară 3: O regiune sigură, Obiectivul specific 3.1 Îmbunătățirea managementului comun al riscului în aria transfrontalieră.

Lansarea proiectului „Reacții coordonate și eficiente ale autorităților în situații de urgență din regiunea Dolj- Vratsa“ a avut loc ieri, la Primăria Vratsa, în prezența primarului orașului, dar și a prefectului bulgar. La acest eveniment din partea Consiliului Județean Dolj a participat Ileana Măjină, managerul proiectului, și Oana Bică, vicepreședintele CJ Dolj, care a precizat că autoritățile de pe ambele maluri ale Dunării au știut să-și dea mâna și până în prezent au derulat proiecte europene în valoare de 50 de milioane de euro. „Sunt onorată să reprezint Consiliul Județean Dolj și să vă adresez caldul nostru cuvânt de salut, în contextul acestui eveniment important, care marchează o premieră, fiind rezultatul primului parteneriat între instituțiile noastre, dar care reprezintă și un nou capitol în seria colaborărilor transfrontaliere reușite pentru atragerea fondurilor comunitare. Ne considerăm privilegiați să facem parte dintr-o regiune europeană în care autoritățile de pe cele două maluri ale Dunării au știut să-și dea mâna, identificând împreună cele mai bune soluții pentru a răspunde, cu ajutorul finanțărilor nerambursabile, unor necesități și așteptări ale comunităților. Doar la nivelul Consiliului Județean Dolj, accesul la programe de cooperare transfrontalieră, atât înainte, cât și după momentul aderării înseamnă demersuri deja finalizate sau aflate în curs de implementare cu o valoare cumulată de aproximativ 50 de milioane de euro. Mă bucur să pot evidenția faptul că multe dintre aceste proiecte au fost elaborate și derulate chiar alături de parteneri din Districtul Vratsa. Multe dintre ele au vizat tocmai investiții menite să contribuie la creșterea gradului de siguranță publică, începând cu sistemul de alarmare pentru Valea Dunării și culminând cu Centrul pentru coordonarea intervențiilor în caz de dezastre în regiunea noastră.
Implicarea comună în această sferă continuă astăzi, odată cu lansarea acestui nou demers care va îmbunătăți capacitatea de gestionare a situațiilor de urgență, prin construirea și dotarea unor structuri specifice, pe ambele maluri. Tradiția conlucrărilor eficiente și bunele practici dezvoltate de-a lungul timpului, împreună cu partea bulgară ne oferă certitudinea privind succesul proiectului nostru. În calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj, doresc să adresez sincere felicitări și, totodată, să urez mult succes echipelor implicate în implementare și închei prin a vă asigura încă o dată de întreaga noastră disponibilitate pentru cooperare în această inițiativă, precum și în cele viitoare“, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Oana Bică.

Echipamente noi și activități comune Dolj-Vratsa

Prin implementarea acestui proiect în regiunea transfrontalieră se va înființa o unitate de intervenire în situații de urgență Craiova și Punctul transfrontalier pentru îmbunătățirea capacității de a atenuare a impactului autorităților în situații de urgență și dezastre. Pentru partea română, proiectul implică construcția și dotarea unității de intervenție în situații de urgență în zona transforontalieră în Craiova, în proximitatea aeroportului, unitate ce va funcționa ca un grup pentru prevenție și intervenție, conectat de centrul coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră și va avea o contribuție importantă la creșterea calității în managementul comun al riscului în regiunea Dolj- Vratsa, în situații de dezastre majore, în special în cele legate de transportul și infrastructura aeriană. Achiziția de echipamente de urgență de înaltă performanță, autospecială pentru stingerea incendiilor de 12.000 litri, autospecială pentru stingerea incendiilor de 6.000 litri, autospecială cu capacitate sporită, echipată cu dispozitiv de descarcerare și prim ajutor de 4.500 de litri, vehicul pentru descarcerare, ambulanță de tip C, ambulanță de tip B, sistem de încărcare cu spumă a bazinelor folosite în operațiuni de stingere a incendiilor.
Proiectul vizează și derularea altor activități comune, cum ar fi, exerciții comune, inclusiv programe de instruire, desfășurate în județul Dolj și în districtul Vratsa, campanie de conștientizare pentru public, cât și pentru instituțiile implicate în managementul riscului comun.
Scopul proiectului este îmbunățirea managementului comun al riscurilor în zona transfrontalieră Dolj – Vratsa. Bugetul total al programului este de 5.935.643 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS