24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajMuzeul Cărții și Exilului Românesc - Donația Andrei Codrescu

Muzeul Cărții și Exilului Românesc – Donația Andrei Codrescu

Ultima donație prin care se realizează recuperarea valorilor culturale și științifice românești din afara țării provine din Statele Unite ale Americii, de la Andrei Codrescu, poet, romancier, eseist, traducător, scenarist, crainic și comentator al postului național de radio (NPR) și figură proeminentă pe scena culturală româno-americană. În patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc vor ajunge numeroase mărturii ale vieții culturale din exil: cărți, reviste, afișe, manuscrise, corespondență, fotografii și diferite obiecte personale.
Născut în 20 decembrie 1946 la Sibiu, Andrei Codrescu a absolvit Liceul „Gheorghe Lazăr“ din localitate (1965). În toamna aceluiași an a părăsit România cu destinația finală SUA, după scurte șederi în Italia și Franța. Stabilit inițial pe coasta estică, la New York, acolo unde avea să ia contact cu fenomenul „școlii de poezie de la New York“, Andrei Codrescu s-a mutat în 1970 pe coasta vestică, la San Francisco. Timp de patru ani, în compania unor nume sonore ale poeziei americane, a luat parte la spectacolele de poezie asociate cu City Lights Books și Intersection de la Coffee Galery. În intervalul 1974 – 1977 a locuit în Monte Rio, iar următorii șapte ani aveau să-l găsească la Baltimore, locul în care a predat literatură la Universitatea „John Hopkins“ și în care a inaugurat o lungă colaborare cu National Public Radio. Începând cu 1984 predă cursuri de literatură comparată și creativitate literară la Universitatea de Stat din Baton Rouge, Louisiana, unde este profesor emerit Mac Curdy și editează revista de avangardă „Exquisite Corpse. Un Jurnal de cărți și idei“. Dacă debutul literar s-a consumat la începutul anilor ’60, în reviste românești, consacrarea avea să vină după stabilirea în Statele Unite ale Americii. Colaborează cu eseuri, cronici literare și articole la New York Times, Chicago Tribune, Los Angeles Times, Harper’s, Paris Review. Reîntors în România după o paranteză deschisă de aproape trei decenii, Andrei Codrescu a transmis pentru publicul american, în calitate de corespondent pentru National Public Radio și ABC News, dinamica Revoluției din 1989. Este distins cu Premiul Peabody pentru filmul Road Scholar și i se decernează de două ori Premiul Pushcart.
„La un moment dat, gata să mă arunc pe fereastră din cauza lipsei de spațiu ocazionată de creșterea continuă a cărților și manuscriselor care îmi umpleau studioul, a sunat providențial telefonul și, ca de obicei, Carmen Firan mi-a salvat viața. Când m-am plâns de lipsa de spațiu, ea a sugerat o donație la arhiva exilului din Craiova. O idee salvatoare. Așa s-a ajuns la această înțelegere. Frica scriitorului sugrumat de propriile producții nu-i neobișnuită, dar acest coup de telephone a rezolvat ce le-a fost imposibil multor supraviețuitori ai lui Gutenberg. Mă bucur și de soarta lucrușoarelor mele care au acum un loc bun să-și petreacă posteritatea“, a declarat Andrei Codrescu.
Fără să râvnească la titlul de practician al visului american, Andrei Codrescu își revendică, în pași de dans, mersul firesc al societății americane, rutinele lipsite de fast și comunul care nu impresionează, dar care îi întărește acel „altfel“ care îl reprezintă și pe care și l-a asumat cu seninătate încă de la plecarea din România. Refractar în legătură cu bunurile împuternicite comercial, cu dumnezeii funcționali sau scoși din uz, Andrei Codrescu întruchipează spiritul independent prin excelență, marcă personală potențată de amestecul inedit de modestie și conștientizare a propriei staturi. Muncit de gânduri, îndoieli și incertitudini, Andrei Codrescu este personalitatea prin a cărei polivalență Muzeul Cărții și Exilului Românesc nu doar că se va îmbogăți, dar se va și umaniza în egală măsură. Prin poemele publicate, romanele și eseurile scrise de-a lungul anilor, scenariile de film, comentariile insolite răspândite pe undele radio și premiile și distincțiile primite, Andrei Codrescu este unul dintre cei mai cunoscuți români de dincolo de ocean și cu siguranță cel mai prolific și dinamic reprezentant al „exilului românesc“ din SUA.
Toate elementele intrate până în prezent în patrimoniul muzeului, mărturii ale culturii exilului de o valoare inestimabilă, sunt organizate în fonduri și colecții personale, precum: acad. Basarab Nicolescu, Mircea Eliade, Vintilă Horia, Andrei Șerban, Paul Barbăneagră, Leonid Arcade, Cicerone Poghirc, Șerban Popa, Mircea Milcovitch, Maria Mesterou, Constanța Buzdugan, Ileana Vulpescu, V. Veliman, acad. Dan Berindei și acad. Dinu C. Giurescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS