17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajMuzeul Cărții și Exilului Românesc de la Craiova se îmbogățeşte cu colecția donată de Andrei Șerban

Muzeul Cărții și Exilului Românesc de la Craiova se îmbogățeşte cu colecția donată de Andrei Șerban

Fondurile Muzeului Cărții și Exilului Românesc de la Craiova se îmbogățesc cu impresionanta colecție donată de Andrei Șerban, regizor de teatru, operă și profesor de actorie și regie. Prin bunăvoința donatorului, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ vor ajunge în perioada următoare numeroase mărturii ale vieții culturale din exil: afișe, cărți, note personale în legătură cu diferite spectacole de teatru și operă, caiete de regie, indicații din timpul repetițiilor, materiale pregătitoare, fonduri documentare pentru spectacole, numeroase interviuri apărute în diverse publicații prestigioase, cronici și extrase din presa internațională, fotografii personale și profesionale, corespondență, casete VHS, DVD-uri, CD-uri, precum și alte bunuri culturale și obiecte personale.
Andrei Șerban s-a născut în 21 iunie 1943 la București. A absolvit, în 1968, după șapte ani de studiu, cursurile de actorie și apoi regie la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București. Andrei Șerban avea să părăsească România în 1969 cu destinația finală Statele Unite ale Americii. La doar câțiva ani de la sosirea pe tărâmul tuturor posibilităților, Andrei Șerban era considerat de New York Times unul dintre cei mai buni regizori din America, iar în 1977, după succesul cu „Livada de vișini“ pe Broadway, unul dintre cei mai importanți regizori novatori din lume. Apreciat pentru viziunea demonstrată în montarea tragediei antice, ca și pentru transformarea miturilor vechi în povești cu tâlc, adaptate lumii în care trăim, regizorul român a fost, pe bună dreptate, creditat cu fondarea unui nou stil teatral numit „Noul Fabulism“ (Mel Gussow, New York Times).
Între 1977 și 1978 a predat la Yale Drama School, iar între 1980 – 1989 a predat cursuri de regie și actorie la Advanced Theatre Training Institute (Harvard). După experiența ca director al Teatrului Național București (1990-1993), interval în care a reușit să revitalizeze și să reinventeze vestitul teatru bucureștean, Andrei Șerban s-a întors în Statele Unite ale Americii unde, în 1992, a primit la New York catedra de artă teatrală de la Columbia University, cumulând cu aceeași ocazie și funcția de director la prestigiosul centru Oscar Hammestein II Center for Theatre Studies. Pentru activitatea desfășurată, a fost distins cu numeroase premii internaționale.
„Am auzit despre Muzeul Exilului de la academicianul Basarab Nicolescu, care a avut ideea să-mi propună sa donez o mare parte din arhivele personale. Domnia sa mi-a descris în termeni extrem de entuziaști oferta care i s-a făcut de către Biblioteca «Aman» din Craiova pentru a participa la înființarea Muzeului Cărții și Exilului Românesc, o inițiativă în premieră în România. Inițiativa mi s-a părut binevenită. Cei care sunt interesați de activitatea mea de peste jumătate de secol în SUA și în lume vor avea acum posibilitatea să cerceteze direct toate documentele donate: zeci de spectacole surprinse pe peliculă, fotografii și afișe de sală, foarte multe reviste și ziare care cuprind cronici de spectacole realizate, dar și înscrisuri și documente despre activitatea didactică de la Columbia University, activitate care s-a întins pe parcursul a 26 de ani“, a declarat Andrei Șerban.
Muzeul Cărții și Exilului Românesc își afirmă în permanență vocația de platformă modernă de reunire, conservare și promovare pentru cele mai importante cărți, opere, documente, obiecte de artă și sculptură create de românii din afara României. La momentul actual, patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc este alcătuit din următoarele fonduri și colecții personale: acad. Basarab Nicolescu, Mircea Eliade, Vintilă Horia, Paul Barbăneagră, Leonid Arcade, Cicerone Poghirc, Șerban Popa, Mircea Milcovitch, Maria Mesterou, Constanța Buzdugan, Ileana Vulpescu, V. Veliman, acad. Dan Berindei și acad. Dinu C. Giurescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS