6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportaj„Iluzii, Deziluzii și Marea Unire!“, la Muzeul Olteniei Craiova

„Iluzii, Deziluzii și Marea Unire!“, la Muzeul Olteniei Craiova

Muzeul Olteniei Craiova, înfiinţat în urmă cu mai bine de un secol, reprezintă o instituţie culturală de importanţă naţională, însă prestigiul său a obţinut deja recunoaşterea şi în afara graniţelor. Prin cele trei secţii ale sale, Istorie-Arheologie, Etnografie şi Ştiinţele Naturii, muzeul deschide noi porţi către cunoaşterea mediului înconjurător şi a întregului Univers. În acest al 100-lea an de la Marea Unire, specialiștii Muzeului Olteniei Craiova promovează tematici istorice legate de evenimente istorice dedicate Centenarului. Expoziția „Iluzii, Deziluzii și Marea Unire!“ va pune în evidență desfășurarea evenimentelor în Oltenia, în special, dar și în România, în anii 1916-1918, pornind de la aspectele de pe linia frontului, la cele politice, la cele ce țin de viaţa cotidiană, reliefându-se momentul deosebit al realizării idealului național.

Loc de întâlnire al unor largi dezbateri pe teme cu caracter estetic, etnografic, biologic şi istorico – documentar, cu participarea marelui public şi a creatorilor şi specialiştilor din diferite domenii, Muzeul Olteniei a devenit azi o adevărată „academie“ a frumosului şi adevărului. „Muzeul acesta nu vorbeşte numai despre cele trecute, ci fiecare piesă, chiar dintre cele vechi, e o mărturie despre dragostea vie şi interesul totdeauna actual pentru ştiinţă şi pentru pământul ţării, pasiuni ale celor care au întocmit şi care continuă mai departe acest altar românesc“, nota prof. univ. Eugeniu Speranţia, de la Cluj, la 4 aprilie 1937.
De-a lungul deceniilor de activitate, patrimoniul muzeului a cunoscut o creştere impresionantă. Dacă în anul 1927 muzeul avea 1.050 de piese, iar în 1955, 29.120 de piese, în prezent, la Muzeul Olteniei se găsesc aproape 235.000 de piese, dintre care 718 sunt clasate în categoria Tezaur. Creşterea patrimoniului s-a realizat prin săpături arheologice, cercetări de teren, achiziţii şi donaţii, ultimele provenind de la un cerc foarte larg de persoane ce constituie în fapt adevăratul nucleu de prieteni ai muzeului.
Deţinătoarea unui patrimoniu impresionant, Secţia de Istorie-Arheologie funcţionează într-o clădire monument istoric, fosta Şcoală Centrală de Fete, ridicată la începutul secolului al XX-lea, edificiu complet consolidat şi restaurat cu fonduri europene, printr-un proiect de 5,6 milioane de euro. Secţia deţine aproape 160.000 de obiecte valoroase, piese rarisime, tezaurul de monede imperiale şi podoabe romane din argint de la Vârtop, tezaurul medieval de la Dudaşul Schelei, singurul tezaur cu monede şi podoabe din aur şi argint descoperit până în prezent pe teritoriul ţării noastre.
Găzduită de Casa Băniei, cea mai veche construcţie civilă din Craiova şi monument de arhitectură medievală, Secţia de Etnografie are aproape 12.000 de piese în patrimoniul său, unul dintre cele mai importante şi valoroase din ţară. Edificiul a fost consolidat şi restaurat, iar expoziţia de bază a fost amenajată prin investiţii totale de aproape un milion de euro.
Tot ca rezultat al unor investiţii masive, de aproape 1,5 milioane de euro, pentru amenajarea expoziţiilor de bază, Secţia de Ştiinţele Naturii s-a afirmat drept una dintre cele mai moderne din ţară. Patrimoniul numără mai mult de 114.000 de piese, structurate în 11 colecţii, incluzând paleontologie, botanică, minerale şi roci, reptile, păsări şi mamifere. Printre punctele cele mai atractive pot fi menţionate Planetariul, cel mai modern din România, destinat videoproiecţiilor digitale, reconstituirea habitatului ursului de peşteră, fiind expus un schelet vechi de aproximativ 30.000 de ani, scheletul unui mamut, cu vechimea de circa 1,6 milioane de ani, scheletul de mastodont de la Stoina, descoperit în anul 1928 şi reconstituit parţial de către savantul C.S. Nicolăescu Plopşor, fragmente cu o deosebită valoare geologică şi ştiinţifică, dintr-un meteorit căzut în anul 1927 la Sopot.

„Iluzii, Deziluzii și Marea Unire!”, proiect susţinut de CJ Dolj

În acest al 100-lea an de la Marea Unire, specialiștii Muzeului Olteniei Craiova promovează tematici istorice legate de evenimente istorice dedicate Centenarului, fiind interesați de inițierea de activități culturale cu impact comunitar, astfel încât fiecare cetățean să poată participa la rememorarea personalităților, organizațiilor și instituțiilor care au pus bazele statului național român. Beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Dolj, care și-a oferit întreaga expertiză pentru realizarea și promovarea unor proiecte culturale cu impact pentru comunitatea locală, Muzeul Olteniei va găzdui expoziția „Iluzii, Deziluzii, și Marea Unire!“, proiect cultural susținut la nivel central de către Consiliul Județean Dolj. În ședința din 12 iulie 2018, Consiliul Județean Dolj a aprobat repartizarea finanțării Ministerului Culturii și Identității Naționale, în valoare de 89.000 de lei, Muzeului Olteniei pentru realizarea acestui proiect cultural.
Expoziția va fi vernisată la Secția Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, în data de 29 noiembrie 2018, și va pune în evidență desfășurarea evenimentelor în Oltenia, în special, dar și în România, în anii 1916-1918, pornind de la aspectele de pe linia frontului, la cele politice, la cele ce țin de viaţa cotidiană, reliefându-se momentul deosebit al realizării idealului național.

Expoziţia reconstituie crâmpeie din viața eroilor istoriei

Expunerea va cuprinde scrisori de pe front, hărți, uniforme, decorații și brevete, obiecte personale ale unor personalități oltene implicate în înfăptuirea Marii Uniri (Nicolae Titulescu, Constantin Angelescu), dar și albumul foto cu imagini de la Marea Adunare Națională din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, realizat de Samoilă Mârza și deținut de Muzeul Olteniei.
Iată cum, în capitala Olteniei, în Bănie, un fotograf și camera lui de fotografiat ne fac să retrăim, la un secol distanță, ceva din „culoarea“, speranța și gravitatea acelor zile însemnate. Cine este Samoilă Marza? Cine este cel care a rămas cunoscut drept fotograful Marii Uniri? Craiovenii au șansa, prin efortul autorităților județene, să-l descopere, prin intermediul fotografiilor Marii Uniri din albumul apărut acum aproape 100 de ani.
Tot ce va fi expus va fi axat pe un discurs muzeotehnic interactiv ce va propune ambele perspective: trecut și prezent, pentru ca vizitatorii să înţelegă că acele lucruri mari şi grave, precum: război, viaţă, moarte, reprezintă încă prezențe tăcute peste tot, în fotografii, în obiecte personale purtate în război de oameni simpli, uneori în lucruri mici, alteori în lucruri mari, dar vechi prin trecerea celor 100 de ani.
Această expoziţie se vrea a fi o reconstituire a unui crâmpei din viața acelor eroi minunați ai istoriei, iar cei ce vor trece pragul Muzeului Olteniei și vor avea răbdarea de a parcurge întreg circuitul expozițional vor fi nu numai emoţionați, ci vor afla și informații despre EI – toţi acei oameni obişnuiţi, care au trăit acele vremuri de acum 100 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS